Μπαίνουν στο «Κομφούζιο» για να αντιμετωπίσουν την Tuta Absoluta οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης

Κρήτη
Μπαίνουν στο «Κομφούζιο» για να αντιμετωπίσουν την Tuta Absoluta οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν οι επαφές των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα

Το θέμα της ένταξης των ντοματοπαραγωγών της Κρήτης στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” για την αντιμετώπιση του καταστροφικού εντόμου Τuta absoluta συζήτησε με τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη στην Αθήνα, κ. Κοκκινάκη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ορφανουδάκης εκπροσώπησε την άτυπη Επιτροπή Αγώνα της Κρήτης, ζητώντας να κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό. Επίσης, επισκέφτηκε τα γραφεία της Ν.Δ. στην Αθήνα και ζήτησε ραντεβού με τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη, κάνοντας πράξη την απόφαση για την έναρξη επαφών με κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και με τα άλλα κόμματα της Βουλής, που θα επισκεφτούν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων του αγροτικού κόσμου της Κρήτης, οι οποίοι αρχίζουν κύκλο επαφών και θα προχωρήσουν στη συνέχεια στην ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης.

Συγκεκριμένα, εκπροσωπώντας όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων με απόφαση της διευρυμένης επιτροπής, ο ίδιος είχε την ευκαιρία και να ζητήσει απαντήσεις από το γραφείο του κ. Αραχωβίτη για την υπόθεση της Tuta absoluta, που έχει εξελιχθεί σε νούμερο ένα εχθρό για την παραγωγή της ντομάτας στον χώρο των θερμοκηπίων της Κρήτης, καταστρέφοντας βέβαια και τις υπαίθριες καλλιέργειες.

Να υπενθυμίσουμε πως το “Κομφούζιο” είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διάφορους τρόπους καταπολέμησης εχθρών διαφόρων καλλιεργειών και στους καλλιεργητές φρούτων της υπόλοιπης Ελλάδας επιφέρει χρηματοδοτήσεις που φτάνουν τα 60 με 65 ευρώ το στρέμμα. Μέχρι τώρα εξαιρείτο η καλλιέργεια της ντομάτας, αλλά, όπως μας ανέφερε ο κ. Ορφανουδάκης, η διαβεβαίωση που πήρε από τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Αραχωβίτη ήταν ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά και για όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης θα κατέβει στην Κρήτη κλιμάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα επισκεφτεί τις περιοχές με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

«Η κ. Κοκκινάκη», όπως είπε ο κ. Ορφανουδάκης, «προχωρεί κανονικά. Μας είπε ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα κατέβει κλιμάκιο του υπουργείου στο Τυμπάκι και την Ιεράπετρα, για να μας ενημερώσει για το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα “Κομφούζιο” προχωρά κανονικά. Περιμένουμε το τελικό “Ο.Κ.” από τον υπουργό. Δεν υπάρχει λόγος να μη συμφωνήσει. Και πιστεύουμε ότι θα πάνε όλα καλά».

Αναφορικά με την επιδότηση που προβλέπεται, ο κ. Ορφανουδάκης είπε: «Μέσα από το “Κομφούζιο” προβλέπεται μια επιδότηση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες γύρω στα 65 με 70 ευρώ ανά στρέμμα. Κι εμείς ευελπιστούμε να πετύχουμε μια επιδότηση της τάξεως των 100 ευρώ στο θερμοκήπιο, αλλά το ποσό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Και την ίδια ώρα, οι καταστροφές συνεχίζονται. Η Tuta absoluta είναι ο νούμερο ένα εχθρός»...

Εξάλλου, τέθηκε και η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνει τους παραγωγούς των θερμοκηπιακών προϊόντων από την Tuta absoluta, κάτι που χαρακτήρισε ως απόλυτα αναγκαίο.

Χθες εξάλλου, ο συντονιστής των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης Μανόλης Ορφανουδάκης συναντήθηκε και με τον γραμματέα της Ν.Δ. και Ηρακλειώτη βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη.

«Του έθεσα τα θέματα που είχαμε αποφασίσει στη σύσκεψη που κάναμε οι εκπρόσωποι όλων των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης στην Περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα. Και θα με ενημερώσει για τις ενέργειες που θα κάνει και ο ίδιος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προωθήσει τα ζητήματα που μας απασχολούν, προς την κυβέρνηση μέσω της Βουλής».

Η εξαίρεση της Κρήτης

Ο Μανόλης Ορφανουδάκης έθεσε προς την κ. Κοκκινάκη και το θέμα της εξαίρεσης της Κρήτης από την επιδότηση της μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων, για λόγους που παραμένουν άγνωστοι και αδιευκρίνιστοι.

«Αυτή η επιδότηση είναι πολύ σημαντική. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που θα φτάσει το φορτίο στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα προβλέπεται το μεταφορικό κόστος, μέχρι και την τελική διάθεση του φορτίου, να το αναλάβει το κράτος. Κι ενώ αυτό συμβαίνει για άλλες περιοχές της χώρας, δεν ισχύει για την Κρήτη. Αλλά όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε διεξοδικά στη συνάντηση με τον Σταύρο Αραχωβίτη».

Η διευθύντρια του Γραφείου του Σταύρου Αραχωβίτη θα επικοινωνήσει με τον κ. Ορφανουδάκη αμέσως μόλις κλείσει το ραντεβού μεταξύ υπουργού και Επιτροπής Αγώνα της Κρήτης, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί από τη σύσκεψη που έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News