Κρήτη

Εγκώμια Σπίρτζη για το νομοσχέδιο των υδροπλάνων

«Αργήσαμε αλλά φτιάξαμε νόμο-πρότυπο», είπε ο υπουργός στη Βουλή

 «Το καλό πράγμα αργεί να γίνει... Φτιάξαμε και φέραμε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο-τομή σε παγκόσμιο επίπεδο...». Αυτό ήταν επί της ουσίας το μήνυμα του υπουργού Υποδομών-Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη από το βήμα της Βουλής με φόντο το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα, που συζητιέται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται προσεχώς να ψηφιστεί.

Το νομοσχέδιο για τα υδροπλάνα, το οποίο περιμένουν καρτερικά οι εμπλεκόμενοι φορείς (Οργανισμοί Λιμένος, Λιμενικά Ταμεία, Δήμοι και φυσικά οι εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα που λέγεται μεταφορές με υδροπλάνα), όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, άργησε χαρακτηριστικά έως εξωφρενικά πολύ να έρθει στη Βουλή. Εδώ μάλιστα μιλάμε για επίδοση στα όρια του ρεκόρ Γκίνες, αφού η δημόσια διαβούλευση για το εν λόγω νομοσχέδιο διήρκεσε ούτε λίγο-ούτε πολύ μια 2ετία!

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως επισπεύδον υπουργείο για τα υδατοδρόμια, έχοντας επισημάνει τα σημεία εκείνα του Νόμου 4146/13 που δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στην αδειοδότησή τους, εκπόνησε, σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία (Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος κ.λπ.) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σχέδιο νέου νόμου με σκοπό να βελτιωθούν βασικές διατάξεις που θα επιτρέψουν την επίσπευση αδειοδότησης των υδατοδρομίων. Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 5 Αυγούστου 2016, η οποία κράτησε αρχικά μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2016.

Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε μέσα στον Σεπτέμβριο του 2016, προ 2ετίας δηλαδή, το νομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Τελικά το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγο μόλις καιρό. Άργησε λοιπόν υπέρ το δέον, αλλά σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αποτελεί νομοθέτημα-πρότυπο!

Μιλάμε για επίδοση στα όρια του ρεκόρ Γκίνες, αφού η δημόσια διαβούλευση για το εν λόγω νομοσχέδιο διήρκεσε ούτε λίγο-ούτε πολύ μία 2ετία!

«Νομοθετική καινοτόμο δράση, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλο θεσμικό πλαίσιο, σε καμία χώρα της Ευρώπης», χαρακτήρισε, για του λόγου το αληθές, το σχέδιο νόμου για τα υδροπλάνα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών “Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις”.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε στη σημασία και στη σπουδαιότητα του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας την πολύμηνη διαβούλευση που είχε με τις διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ενημέρωσε τα κόμματα πως υπάρχει συμφωνία με τους υπουργούς Μεταφορών των βαλκανικών χωρών, μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο να μεταφραστεί με πρωτοβουλία της χώρας μας στα Βουλγαρικά, στα Ρουμανικά και στα Σερβικά, επειδή δεν έχει κυρωθεί για ακόμη η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, στη γλώσσα της ΠΓΔΜ και στα Αλβανικά, προκειμένου να υιοθετηθεί το ίδιο θεσμικό πλαίσιο από τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής και να έχουμε ένα βαλκανικό δίκτυο υδατοδρομίων.

Επισήμανε την πρόβλεψη υδατοδρομίων και τη σπουδαιότητα δημιουργίας τους όχι μόνο στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στις λίμνες, που αποτέλεσε αίτημα της Βορείου Ελλάδας, των Ιωαννίνων κ.λπ.

Ξεκαθάρισε πως «αυτό το οποίο επιχειρούμε, και το λέω ευθαρσώς, είναι να μην υπάρχει στήσιμο του ποιοι θα κάνουν υδατοδρόμια, να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες ίδιες, με ίδιους όρους για όλους που θέλουν να κάνουν υδατοδρόμια», καθώς και να υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των υδατοδρομίων και να γίνει διαφανέστατη η διαγωνιστική διαδικασία, λέγοντας χαρακτηριστικά «να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες με ίδιους όρους για όλους που θέλουν να κάνουν υδατοδρόμια».

Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, «όχι μόνο δεν προωθούσε τις άδειες των υδατοδρομίων, αλλά πριμοδοτούσε όσους ήθελαν να κάνουν εμπόριο αδειών υδατοδρομίων και όχι να κάνουν υδατοδρόμια».

 

Θα αργήσουν τα υδροπλάνα στο Ηράκλειο!

Το πολύπαθο λοιπόν νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για τα υδροπλάνα συζητιέται το διάστημα αυτό στη Βουλή και επίκειται η ψήφισή του, τα υδροπλάνα ωστόσο στην Κρήτη μάλλον θα αργήσουν πολύ ακόμα.

Στο Ηράκλειο π.χ., που περιμένουμε θεωρητικά την εμφάνιση υδροπλάνων από το 2013, υπάρχει ακόμα “πολύ ψωμί” μέχρι να τελειώσουν τα διαδικαστικά.

Άλλωστε, όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Α.Ε. Απόλλων Φιλιππής, «υπήρξε αλλαγή πλεύσης στον σχεδιασμό από τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, λόγω της γενικότερης αναπροσαρμογής του μάστερ πλαν του λιμανιού, αναπροσαρμογής αναγκαίας, ώστε να εναρμονιστεί το αναπτυξιακό σχέδιο με τα “θέλω” των αρχαιολογικών υπηρεσιών και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Με την τροποποίηση του μάστερ πλαν έχουμε αλλαγή θέσης για το προωθούμενο υδατοδρόμιο, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στον φάκελο, ουσιαστικά θα πρέπει να κατατεθεί νέος φάκελος για το υδατοδρόμιο»...

Με βάση το νέο, τροποποιημένο μάστερ πλαν, όπου περιλαμβάνεται και το υδατοδρόμιο σε νέα πλέον θέση, οι πλωτές εξέδρες και τα σκάφη αναψυχής απομακρύνονται από τον ενετικό λιμένα, καθώς σχεδιάζεται υπερσύγχρονη μαρίνα, χωρητικότητας 197 θέσεων και με δυνατότητα φιλοξενίας 29 μεγάλων σκαφών μήκους άνω των 25 μέτρων, δίπλα από το Λιμεναρχείο. Εκεί ακριβώς, στο άκρο της μαρίνας, προβλέπεται να προσθαλασσώνονται τα υδροπλάνα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια