Τι απαντά το ΙΤΕ για τη διαμονή του αναπληρωτή Υπουργού στο «Macedonia Pallas»

Κρήτη
Τι απαντά το ΙΤΕ για τη διαμονή του αναπληρωτή Υπουργού στο «Macedonia Pallas»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απάντηση του ΙΤΕ για τη διαμονή του Κώστα Φωτάκη και της Πατρίτσιας Κυπριανίδου στο «Macedonia Pallas»

Απάντηση στο σχόλιο της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» δίνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Επικαλούμενη δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα», η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σχολίασε το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το ΙΤΕ πλήρωσε το ποσό των 1.720 ευρώ για τη διαμονή του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, κ. Κώστα Φωτάκη και της γενικής γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Πατρίτσιας Κυπριανίδου, για τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο «Macedonia Pallas».

Επιβεβαιώνεται το ποσό των 1.720 ευρώ, όχι όμως η σουίτα

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα από το «Πρώτο Θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά: «παραβάλλοντας το ενοίκιο με τον τιμοκατάλογο του “Μακεδονία Παλάς”, αμέσως καθίσταται σαφές ότι τα δύο κυβερνητικά στελέχη αναπαύτηκαν στην “deluxe suite” του ξενοδοχείου, με θέα στο αιώνιο γαλάζιο του Θερμαϊκού».

Όμως, σύμφωνα με επιβεβαίωση από το ίδιο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, δεν επρόκειτο για deluxe σουίτες, όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν δημοσίευμα, αλλά για 2 απλά δωμάτια, το κόστος των οποίων ανερχόταν στα 430 ευρώ (ανά διανυκτέρευση) για το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Το ΙΤΕ, στην ουσία, δεν πλήρωσε τίποτα!

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο ποσό των 1.720 ευρώ, το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε πληρώσει το ΙΤΕ, επί της ουσίας, και σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό δεν πληρώθηκε από το ΙΤΕ, αλλά είχε εκταμιευθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Το παραπάνω επισημαίνεται και στην απάντηση του ΙΤΕ: «Στο πλαίσιο αυτό το ΙΤΕ συνεισέφερε, με πιστώσεις που είχαν ήδη προβλεφθεί από τη ΓΓΕΤ, στο κόστος διαμονής του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού και της γενικής γραμματέως».

Αναλυτικά το σχόλιο της εφημερίδας «Νέα Κρήτη»:

«Εντάξει, να μην μπούμε στην αντιπολιτευτική διάθεση του ρεπορτάζ στο “Πρώτο Θέμα” για τη διαμονή του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κώστα Φωτάκη και της γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ φέτος. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η δαπάνη αντιστοιχεί σε μια deluxe σουίτα των 430 ευρώ τη βραδιά στο “Μακεδονία Παλάς”. Μάλιστα, όπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, «σε αυτό το εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη ξενοδοχείο, το ελληνικό κράτος καταβάλλει 1.720 ευρώ, όσο είναι το κόστος για τη διήμερη διαμονή του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας Κώστα Φωτάκη και της γενικής γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσιας Κυπριανίδου. Παραβάλλοντας το ενοίκιο με τον τιμοκατάλογο του “Μακεδονία Παλάς”, αμέσως καθίσταται σαφές ότι τα δύο προαναφερθέντα κυβερνητικά στελέχη αναπαύτηκαν στην “deluxe suite” του ξενοδοχείου, με θέα στο αιώνιο γαλάζιο του Θερμαϊκού». Για αυτά φανταζόμαστε ο υπουργός και η γ.γ. έχουν τις απαντήσεις τους.

Αλλά αυτό που εμάς μας έχει προξενήσει κατάπληξη από το σχετικό διατακτικό είναι το τέλος του, όπου ευκρινώς αναγράφεται ότι τα έξοδα διαμονής των 1.720 ευρώ, για ένα διήμερο, θα καλυφθούν από τα κονδύλια που διαχειρίζεται το ΙΤΕ!!! Δηλαδή ποσό για δύο μέρες που αντιστοιχεί και σε κάτι παραπάνω από όσα λαμβάνουν δύο νέοι ερευνητές, ενδεχομένως και με μπλοκάκι ανά μήνα!!! Κυρίως όμως, επειδή το θέμα έχει γίνει βούκινο και στο εσωτερικό του ΙΤΕ, μπορεί κανείς να μας εξηγήσει πώς τα έξοδα βαρύνουν ένα κορυφαίο ερευνητικό κέντρο της χώρας και όχι το αντίστοιχο υπουργείο; Είναι δυνατόν το ΙΤΕ να μετατρέπεται σε “ταμείο-κορβανάς” για τέτοια έξοδα μελών της εκάστοτε κυβέρνησης; Αλήθεια, πώς λέγεται αυτό; Και ακόμη, η σχετική απόφαση είναι σε γνώση του προέδρου και του Δ.Σ. του ΙΤΕ και συμφωνούν με αυτό; Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Γιατί πληρώνει αυτά τα έξοδα το ΙΤΕ και όχι το υπουργείο; Ή, αν δεν μπορεί το υπουργείο, γιατί δεν τα πληρώνει το ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το Αριστοτέλειο; Η Έκθεση ήταν στη Θεσσαλονίκη και όχι στο Ηράκλειο ή κάπου αλλού στην Κρήτη...»

Η απάντηση από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας:

«Η συμμετοχή των εποπτευόμενων ερευνητικών φορέων της ΓΓΕΤ – φυσικά και του ΙΤΕ – στο περίπτερο της ΓΓΕΤ στην 83η ΔΕΘ, καλύφθηκε οικονομικά για όλη τη διάρκεια της έκθεσης εξ’ ολοκλήρου από τη ΓΓΕΤ.

Στο πλαίσιο αυτό το ΙΤΕ συνεισέφερε, με πιστώσεις που είχαν ήδη προβλεφθεί από τη ΓΓΕΤ, στο κόστος διαμονής του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού και της γενικής γραμματέως, οι οποίοι υποστήριξαν το περίπτερο 14 της ΓΓΕΤ κατά το διήμερο των εγκαινίων.

Σημειώνεται ότι το κόστος της ημερήσιας παραμονής σε απλό δωμάτιο (standard room) του «Μακεδονία» κατά το 2μερο των εγκαινίων της έκθεσης, ήταν ανελαστικό για τις συγκεκριμένες ημέρες και ανερχόταν σε 430 ευρώ ανά διανυκτέρευση (επί 2 διανυκτερεύσεις, για 2 άτομα).»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News