Κρήτη

«Ζεστό» χρήμα 37 εκατ. ευρώ σε πέντε δήμους της Κρήτης

Με 37 εκατομμύρια ευρώ ενισχύονται πέντε δήμοι της Κρήτης.

Χρηματοδοτήσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου στο Λασίθι και στο δήμο Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, καθώς και σε περιοχές φυσικού κάλους UNESCO με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κρήτη 2014-2020.

Τις αποφάσεις για τις χρηματοδοτήσεις ποσού 37 εκ. ευρώ για τρεις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τις σχετικές αποφάσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων παρέλαβαν οι συντονιστές των ΟΧΕ: Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λασιθίου-Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης για τα έργα σε Ρέθυμνο και Αγ. Βασίλειο, και για τις περιοχές UNESCO ο Πρόεδρος της ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης-Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη σημερινή υπογραφή των αποφάσεων ΟΧΕ στη Περιφέρεια, παρουσία Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων, ευχαρίστησε δημόσια για τη συνεργασία τους παρόντες Δημάρχους, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για τα σημαντικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης που θα υλοποιηθούν στο νησί το επόμενο διάστημα που θα συνδράμουν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι, και οι εκπρόσωποι των αναπτυξιακών φορέων ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη, τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης και τις υπηρεσίες για την συνεργασία που υπήρχε προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις ΟΧΕ.

ΟΧΕ ολοκληρωμένο «εργαλείο» χωρικής ανάπτυξης

Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν «εργαλείο» ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης με εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες είτε παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα τα οποία θα  πρέπει να αντιμετωπιστούν, είτε διακρίνονται από  αναπτυξιακές δυνατότητες  οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Το  Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αποφάσισε τη χρηματοδότηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων   σε τρείς περιοχές της Κρήτης  με πόρους του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020. Οι εμπλεκόμενοι στις περιοχές αυτές φορείς υπέβαλαν στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας τις στρατηγικές των ΟΧΕ  οι οποίες αφού αξιολογηθήκαν θετικά, εγκρίνονται με τις αποφάσεις που υπογράφονται σήμερα από τον Περιφερειάρχη  Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο  συνολικός  προϋπολογισμός  των ΟΧΕ ανέρχεται σε 37.050.000 € και αφορούν σε δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι ΟΧΕ αφορούν τις παρακάτω τρείς περιοχές παρέμβασης: α) Περιφερειακή Ενότητα  Λασιθίου (Δήμοι Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου  ) , β) Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (Δήμοι Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου)  και γ) Περιοχές φυσικού κάλους UNESCO .

Αναλυτικά οι τρείς ΟΧΕ διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Α) ΟΧΕ στην ΠΕ Λασιθίου, Π/Υ: 13.850.000 ευρώ

Εφαρμόζεται  εντός των ορίων των Δήμων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας και Οροπεδίου Λασιθίου.

Συντονιστής Φορέας της OXE είναι η Αναπτυξιακή Λασιθίου ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ για την περιοχή παρέμβασης αφορά στη «βελτίωση της τοπικής ανταγωνιστικότητας με όρους ποιότητας και βιώσιμης ανάπτυξης».

Β) ΟΧΕ στην ΠΕ Ρεθύμνου. Π/Υ: 12.800.000 ευρώ

Εφαρμόζεται εντός των ορίων των Δήμων Ρεθύμνου και Αγ. Βασιλείου.

Συντονιστής Φορέας της OXE είναι ο Δήμος Ρεθύμνης.

Το όραμα της Στρατηγικής της ΟΧΕ είναι: «η περιοχή παρέμβασης να αποτελέσει ένα διεθνή σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό, πολιτιστικό, φυσιολατρικό προορισμό με έμφαση στην καινοτομία, στη συνέργεια, στην επιχειρηματικότητα και στην έξυπνη εξειδίκευση, που θα μπορέσει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες υψηλή ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής, περιορίζοντας τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανισότητες και ενισχύοντας την χωρική συνοχή».

Γ) ΟΧΕ περιοχών φυσικού κάλους UNESCO, Π/Υ: 10.400.000 ευρώ

Εφαρμόζεται στις οριοθετημένες περιοχές UNESCO της Κρήτης (εμπίπτουν εντός των ορίων 14 δήμων: Σητείας, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Ρεθύμνου, Αμαρία, Ανωγείων, Μυλοποτάμου, Χανίων, Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων). Αυτές είναι : το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη και η περιοχή του Φυσικού Πάρκου στο ανατολικό άκρο της Σητείας  εγγεγραμμένες  στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Εθνικός  Δρυμός της Σαμαριάς και ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων εγγεγραμμένα στον κατάλογο Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της  UNESCO.

Συντονιστής Φορέας της OXE περιοχών φυσικού κάλλους UNESCO είναι ο ΑΚΟΜΜ - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ.

Το όραμα των τριών περιοχών και ο Στρατηγικός στόχος μέσα από αυτή την ΟΧΕ είναι: 

Η αξιοποίηση του «brand name» UNESCO που έχουν κατακτήσει οι τρεις περιοχές της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία  μιας νέας εναλλακτικής πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και  επίκεντρο την ενδοχώρα της, που θα βασίζεται στον υπεύθυνο τουρισμό, την έξυπνη εξειδίκευση και τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και θα ενδυναμώσει  την τοπική οικονομία συμβάλλοντας στην  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 

 

 

 

Σχόλια