default-image

Ξενοφών: Ο ισχυρός αντικυκλώνας «χτύπησε» τη χώρα

Κρήτη
Ξενοφών: Ο ισχυρός αντικυκλώνας «χτύπησε» τη χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε.

Η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα ο οποίος από σήμερα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Αν. Μεσόγειο θα δημιουργεί συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, φθάνοντας τοπικά στα 8 ως 9 Μποφόρ, χωρίς να αφήνει απέξω την Κρήτη.

Τα φαινόμενα στο νησί μας, σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται από την Τετάρτη με ισχυρούς ανέμους που θα φθάσουν ακόμη και σε ένταση στα πελάγη τα 10 μποφόρ αλλά και έντονες βροχοπτώσεις.

Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους την Τετάρτη 26/09 από τον χάρτη Επικινδυνότητας Μετεωρολογικών Φαινομένων του meteo.gr

Ταυτόχρονα ψυχρές αέριες μάζες μετακινούνται από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στη βόρεια και κεντρικά, 8-12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ότι το μεσημέρι της Δευτέρα 24/09 (Χάρτης 2).

Η κακοκαιρία "Ξενοφών" θα συνεχιστεί την Τετάρτη 26/09 με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι οι θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, οπότε τοπικά στο Αιγαίο η ένταση τους μπορεί να φτάσει και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Η κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (καμπύλες) και η ένταση/διεύθυνση του ανέμου (λευκά βέλη) το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου 2018. Τα βέλη στα πελάγη αντιστοιχούν σε εντάσεις 8-9 μποφόρ.

Βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ενώ από την Πέμπτη και την Παρασκευή 28/09 οι βροχοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Νότιο Αιγαίο αναμένονται ισχυρές και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Η πρόγνωση της έντασης και διεύθυνσης των ανέμων στην Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης 26/09

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από το Κεντρικό Λιμεναρχείο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου η κακοκαιρία «Ξενοφών» πρόκειται να «χτυπήσει» την Κρήτη την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου.

Όπως δείχνουν τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία, βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν την Πέμπτη στη δυτική Κρήτη.

Ποιες περιοχές "χτύπησε" ήδη ο αντικυκλώνας  

Ήδη από τις πρώτες νυχτερινές ώρες οι άνεμοι «έγδαραν» τη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Χαλκίδα.

Στη μεν Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.

Στις τέσσερις περιπτώσεις τα δέντρα είχαν πέσει πάνω σε αυτοκίνητα προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Ακόμη πιο ακραίο το σκηνικό στη Χαλκίδα.

Στην παραλία της πόλης ήρθαν κυριολεκτικά τα... πάνω κάτω, αφού ο δυνατός αέρας παρέσυρε πινακίδες, καρέκλες, κάδους κ.λπ., ενώ τα κύματα στη θάλασσα ήταν μανιασμένα.Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ούτε κάποιος τραυματισμός.

φωτογραφία απο iefimerida

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Καλλιάνος στη δική του πρόβλεψη αναφέρει:

Προσοχή : Τετάρτη – Πέμπτη με 9 μποφόρ βοριάδες

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης οι βοριάδες θα αγγίξουν τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο και ίσως σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ριπές τους τα ξεπεράσουν. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχουμε απαγορευτικό σε πολλά λιμάνια της ανατολικής και νότιας Ελλάδας.

12 βαθμοί υποχωρεί η θερμοκρασία

Όπως είναι λογικό, οι σφοδροί αυτοί βοριάδες θα ρίξουν κατά πολλούς βαθμούς τη θερμοκρασία. Κατά μέση τιμή, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 12°C ενώ τοπικά η πτώση θα είναι και μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι στις ορεινότερες περιοχές της κεντρικής και ιδιαιτέρως της βόρειας Ελλάδας θα επικρατήσει ακόμη και κρύο.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές την Τετάρτη. Την Πέμπτη όμως θα βρέξει σε περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, της κεντροανατολικής Στερεάς (και στην Αττική πιθανότατα), της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News