Κρήτη

Ολέθριες συνέπειες για τα ξενοδοχεία από την έλλειψη νομοθεσίας

Καλή η αύξηση αλλά θέλει και νομοθεσία

Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης αυξάνονται, όχι όμως στον ίδιο βαθμό και οι διανυκτερεύσεις στα καταλύματα. Οι ξενοδόχοι φορολογούνται, ενώ η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση προελαύνει ανενόχλητη φορολογικά, καταστρέφοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι ανταγωνίστριες χώρες δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, με τους ξενοδόχους στο Ρέθυμνο να καλούν σε γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, προτού να είναι αργά.

Να εφαρμοστεί νομοθεσία που θα εξομαλύνει την τουριστική αγορά ζητούν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, διά στόματος του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλη Τσακαλάκη, τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που, εκτός από τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό, έχει πλέον και στο εσωτερικό της χώρας, με ολέθριες συνέπειες στον τουριστικό κλάδο, που θα εντείνονται σταδιακά εάν δεν υπάρξουν γρήγορες και γόνιμες μεταρρυθμίσεις.

Στα θετικά της βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης συγκαταλέγονται οι ανακαινίσεις σπιτιών στο κέντρο και τα χωριά, όπως και ο τζίρος στα σούπερ-μάρκετ, όμως, από ’κει και πέρα, δεν απασχολούν προσωπικό όπως τα ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα οι ζωτικοί πόροι, όπως το νερό, αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων, έχουν αποβεί προβληματικοί. Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Ρεθύμνου και τουριστικός πράκτορας, Μανόλης Χλιαουτάκης, χαιρετίζει τη νέα αυτή οικονομική διέξοδο, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ποιότητας στον τουρισμό.

Είναι η πρώτη τουριστική περίοδος που πλέον η επίδραση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στον τουρισμό είναι ορατή και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που τηρεί ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, αφού στο ένα τρίτο όλων των κατηγοριών τουριστικών καταλυμάτων εμφανίστηκε κάμψη στους μήνες αιχμής, με τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής να φτάνουν φέτος στο Ρέθυμνο μέσα από διαφορετικό μονοπάτι...

ΜΑΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Σχόλια