Έρχεται… χειμώνας στην Κρήτη: Απότομη αλλαγή του καιρού

Κρήτη
Έρχεται… χειμώνας στην Κρήτη: Απότομη αλλαγή του καιρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για απότομη αλλαγή του καιρικού σκηνικού, όπου θα επικρατήσουν χειμερινά χαρακτηριστικά κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Μανόλης Λέκκας

Λίγο… νωρίτερα φαίνεται πως θα έρθει ο χειμώνας στην Κρήτη, καθώς από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και έπειτα ο καιρός επιφυλάσσει στους Κρητικούς βροχές, πολύ ισχυρούς Βοριάδες, αλλά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγος, κ. Μανόλη Λέκκα: «Η εξέλιξη αυτή του καιρού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή διότι το νησί κινείται ακόμη σε “καλοκαιρινούς” ρυθμούς λόγω τουριστικής περιόδου και ενδεχομένως η κακοκαιρία αυτή να κρύβει εκπλήξεις τις οποίες αναμένεται να αποτυπώνουμε στην πορεία κίνησης των βαρομετρικών συστημάτων που θα προκαλέσουν αυτή την έντονη και απότομη μεταβολή του καιρού.»

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την Τρίτη η οποία θα επηρεάσει ολόκληρη την Κρήτη με κύρια χαρακτηριστικά την ενίσχυση των Βορείων ανέμων, τις βροχές και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Τετάρτη. Αν και τα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων δεν δείχνουν ακόμη σαφή την εικόνα της έκτασης , της έντασης αλλά και της διάρκειας των βροχοπτώσεων παρόλα αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνεται αυτή η αλλαγή του καιρού η οποία σε κάθε περίπτωση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του ότι το νησί κινείται ακόμη σε ρυθμούς τουριστικής περιόδου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Την Δευτέρα αναμένεται να διατηρηθεί πολύ καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες νεφώσεις μόνο στις δυτικές ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από Δυτικές διευθύνσεις, με την ένταση τους στις περισσότερες περιοχές να φθάνει στα 3 – 4 Μποφόρ και μόνο κατά τόπους μπορεί να φθάσουν έως και τα 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε καλά έως και υψηλά επίπεδα ως προς τις μέγιστες τιμές οι οποίες θα κυμανθούν λίγο πάνω από τους 28 °C στα βόρεια τμήματα του νησιού, ενώ στα νότια θα φθάσουν έως και τους 32 °C.

Από το βράδυ της Τρίτης ξεκινά η κακοκαιρία

Την Τρίτη το πρωί ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια, σταδιακά όμως από τις μεσημβρινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται αργότερα να κάνουν την εμφάνιση τους και οι βροχές , κυρίως σε δυτικές και κεντρικές περιοχές της Κρήτης. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης και έως τις βραδινές ώρες η ένταση τους θα φθάνει στα 5 -6 Μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο , στα δυτικά και  σε νότιες περιοχές της Κρήτης έως και τα 7 Μποφόρ (εμφανίζεται και μία πιθανότητα στο κεντρικό Αιγαίο να φθάνουν έως και τα 8 Μποφόρ). Η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί πολύ γρήγορα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης.

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασία από Τετάρτη

Χειμερινή θα είναι η εικόνα του καιρού από την Τετάρτη με περαιτέρω αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και διατήρηση των ενισχυμένων βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και σε νότιες περιοχές της Κρήτης, με την ένταση τους να φθάνει έως και τα 8 Μποφόρ. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων αναμένεται υψηλός κυματισμός στις βόρειες ακτές ολόκληρης της Κρήτης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες. Νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων αναμένεται να δώσουν καλύτερη εικόνα όσον αφορά τις βροχοπτώσεις στο κατά πόσο και πότε θα κάνουν την εμφάνιση τους σε ολόκληρη την Κρήτη ή στην κατά τόπους ένταση τους καθώς και στη διάρκεια διατήρησης των για τις επόμενες ημέρες. Αν και το βόρειο ρεύμα δεν ευνοεί αρχικά την εμφάνιση βροχής στις ανατολικές και νότιες περιοχές του νησιού παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξέλιξη της όλης κακοκαιρίας πιθανά  επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News