Σε φάση κατασκευής περνά το καλώδιο διασύνδεσης Κρήτης με Πελοπόννησο

Κρήτη
Σε φάση κατασκευής περνά το καλώδιο διασύνδεσης Κρήτης με Πελοπόννησο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων

Στη φάση της κατασκευής περνά πλέον η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαγωνιστική διαδικασία για ένα έργο σταθμό στην παγκόσμια ιστορία υποβρύχιων διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υποβρύχια Διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου μπαίνει πλέον στην φάση της υλοποίησης θέτοντας παράλληλα τον πήχη για τέτοιου είδους διασυνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών και οικονομικών φακέλων εντός χρόνου ρεκόρ (2 μήνες) για την ιστορία παρόμοιων έργων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αποτελεί μια επιτυχία για τον νέο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έτσι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξέλιξη ενός ακόμα έργου εθνικής σημασίας με ευεργετικές συνέπειες για την αξιόπιστη τροφοδότηση της Κρήτης.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες και δόκιμες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση είναι η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια-υπόγεια AC καλωδιακή διασύνδεση στον κόσμο (134  χλμ. Υποβρύχιο τμήμα και 42 χλμ. Υπόγεια τμήματα), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων κατά μήκος της υποβρύχιας διαδρομής την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων πόντισης καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς (950 μέτρα μέγιστο βάθος) αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας:

«Μειοδότρια για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ.

Μειοδότρια για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9 εκατ. ευρώ. 3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο μειοδότησε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ  έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.». 

ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο καλώδιο

Εντωμεταξύ, υπέρ των χειρισμών που έχουν γίνει για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης αναφέρεται:

«Θεωρούμε  ότι η δίκαιη λύση, αυτή που δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην Κρήτη και θα αφήσει ανοιχτό τον ορίζοντα της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είναι η άμεση ανάθεση από την ΡΑΕ, στα πλαίσια του ρόλου της ως Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στην Αριάδνη Interconnection που δύναται – εάν ενεργοποιηθεί άμεσα - να ολοκληρώσει το έργο εντός του 2022, όπως προβλέπεται από τον οδικό χάρτη της Αρχής.

 Με την ιστορική της απόφαση η ΡΑΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρεται:

-Για τον Έλληνα καταναλωτή, αφού η διασύνδεση θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των ΥΚΩ

-Για την επάρκεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με προφανή αναπτυξιακά οφέλη.».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News