ΔΕΥΑΗ σε κατοίκους: «Κάντε έρανο για τη χαλασμένη γεώτρηση»...

Κρήτη
ΔΕΥΑΗ σε κατοίκους: «Κάντε έρανο για τη χαλασμένη γεώτρηση»...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη καταγγελία: Ζήτησαν από τους κατοίκους να πληρώσουν από την τσέπη τους τη ζημιά 7.200 €

Την απίστευτη απάντηση «μαζέψτε τα χρήματα μόνοι σας και όποιος από το χωριό βάλει χρήματα θα του τα ξεπέσουμε από τον λογαριασμό του νερού» έλαβε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρακίων Στρατής Ανωγειανάκης, όταν αιτήθηκε την αποκατάσταση της βλάβης στη γεώτρηση που βρίσκεται στη Σταυρακιανή Καμάρα και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του αρδευτικού νερού στο χωριό.

Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε έγγραφη απάντηση από τη ΔΕΥΑΗ.

Ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στα καφενεία των Σταυρακίων, φέρει την υπογραφή του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΗ Χάρη Παπαματθαιάκη και αναφέρει επί λέξει ότι «επί του παρόντος δεν προβλέπεται η επισκευή της γεώτρησης»...

Πυρ και μανία με τη ΔΕΥΑΗ δηλώνουν τις τελευταίες μέρες και οι κάτοικοι στον κάμπο του Αγίου Σίλα, που δεν έχουν σταγόνα νερού στα σπίτια και τα μαγαζιά τους, χωρίς να μπορούν να έχουν απαντήσεις για την αιτία του προβλήματος!

Το κόστος της ζημιάς στη γεώτρηση των Σταυρακίων, στη θέση “Ξυλούρης”, ύψους 7.200 ευρώ, κρίνεται από τη ΔΕΥΑΗ ως απαγορευτικό, σύμφωνα με τις απαντήσεις που είχε από τον πρόεδρο κ. Ρασούλη και τον γενικό διευθυντή της Επιχείρησης κ. Παπαματθαιάκη ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρακίων Στρατής Ανωγειανάκης, με βάση όσα ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα μας. Μάλιστα, στον κ. Ανωγειανάκη μάς παρέπεμψε ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ Χάρης Παπαματθαιάκης, ενώ εμείς καλέσαμε στο τηλέφωνο και τον κ. Ρασούλη, αλλά ο ίδιος δε μας απάντησε.

Μάλιστα, ο κ. Ανωγειανάκης μάς είπε ότι στην πρώτη του συνομιλία με τον κ. Παπαματθαιάκη, εκείνος του επικαλέστηκε «απόφαση της ΔΕΥΑΗ να μην επισκευάζει γεωτρήσεις άρδευσης σε περίπτωση ζημιάς, λόγω της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση». Μια οικονομική κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη λόγω των υπέρογκων χρεών που υπάρχουν από την πλευρά αγροτών, για το νερό που παίρνουν για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Στη συνέχεια, στην έγγραφη απάντησή τους οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΗ αναφέρουν ότι «δεν προβλέπεται η επισκευή της γεώτρησης στη θέση “Ξυλούρης”, επί του παρόντος»... Και, όπως λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Ανωγειανάκης, «εμένα ο κ. Παπαματθαιάκης μου ανέφερε ότι έχουν πάρει απόφαση σαν ΔΕΥΑΗ. Στη συνέχεια απευθύνθηκα στον πρόεδρο κ. Ρασούλη, που και αυτός μου είπε ότι “για το χατίρι σου θα “σηκώσουμε” τη γεώτρηση. Αν είναι μικρό το πρόβλημα, θα φτιαχτεί. Αν είναι μεγάλο, δεν μπορούμε να το φτιάξουμε”... Το κόστος για το πρόβλημα είναι 7.200 ευρώ. Και μου ανακοινώνει στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ: “Εμείς αδυνατούμε να φτιάξουμε τη γεώτρηση με το κόστος αυτό, γιατί ο Τσαγκαράκης (έτσι λέγεται ο μηχανικός) τα θέλει μετρητά”»...

«Κάντε έρανο»

Η ΔΕΥΑΗ ζήτησε... έρανο από τα Σταυράκια για να μαζέψουν τα χρήματα οι χωριανοί και να της τα δώσουν, προκειμένου να επισκευάσει τη ζημιά!

«Ο κ. Παπαματθαιάκης μού είπε ότι οι χωριανοί που θα βάλουν χρήματα θα πρέπει να ξέρουν ότι τα χρήματα αυτά θα είναι έναντι του νερού που θα καταναλώσουν. Εγώ έβγαλα μία ανακοίνωση, στην οποία λέω ως πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος ότι το κόστος επισκευής της γεώτρησης είναι 7.200 ευρώ με τον ΦΠΑ. Εξηγώ στους συγχωριανούς μου ότι όποιος βάλει χρήματα για το νερό άρδευσης έτσι και χρωστάει πατσίζουμε, όποιος δε χρωστάει θα του τα ξεπέσουν από το νερό, για να φτιαχτεί η γεώτρηση. Άλλοι χωριανοί είναι πρόθυμοι και άλλοι απαντούν “γίναμε Ουγκάντα”», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Στρατής Ανωγειανάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι οι απαντήσεις στο χωριό είναι διχασμένες.

Στο μεταξύ, το χωριό έχει μείνει χωρίς νερό άρδευσης πάνω από ένα μήνα. Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι, επειδή οι σωλήνες περνούν κατά μήκος του χωριού, τα νοικοκυριά έχουν συνδεθεί όλα και χρησιμοποιούν το νερό της άρδευσης και για οικιακούς λόγους, σε ό,τι αφορά το πλύσιμο των οικοσκευών και το πότισμα λουλουδιών και κήπων. Με αυτόν τον τρόπο έκαναν οικονομία στο νερό ύδρευσης και αυτό το γεγονός κάνει ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα του νερού.

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι η βλάβη στη γεώτρηση έγκειται στο γεγονός ότι το νερό στην περιοχή αυτή έχει πολύ γύψο. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ανωγειανάκη, έχουν τρυπήσει τρεις σωλήνες και έχει υποστεί βλάβη και ο μηχανισμός.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη και περιμένει να δοθεί λύση από τη ΔΕΥΑΗ. Σε ό,τι αφορά εκείνους που χρωστούν, οι κάτοικοι των Σταυρακίων λένε πως δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν άπαντες... τη νύφη, αντί να λαμβάνονται μέτρα από τη ΔΕΥΑΗ για την είσπραξη των χρεών, ώστε να έχει και η ίδια τη δυνατότητα να λειτουργεί έτσι όπως πρέπει απέναντι στους δημότες.

Χωρίς νερό ο Άγιος Σίλας

Στο μεταξύ, από την περασμένη Κυριακή είναι κομμένο το νερό στον κάμπου του Αγίου Σίλα. Αυτό κατήγγειλαν οι κάτοικοι στο ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV” μιλώντας χθες στη Γεωργία Μακάκη.

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Σίλα Μαρία Κυπράκη δήλωσε ότι έχει πληροφορίες για παροχή νερού στην περιοχή από άλλη γεώτρηση και μάλιστα από νερό άρδευσης.

«Να τιμολογήσουν στους κατοίκους μας το νερό όχι ως ύδρευσης, αλλά ως άρδευσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νερό κόπηκε μετά από μετρήσεις που έγιναν και εντοπίστηκαν προβλήματα ακαταλληλότητας του νερού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News