Μπλόκο στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς - Αποκαλυπτικά στοιχεία για το όνειρο χιλιάδων Κρητικών

Κρήτη
Μπλόκο στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς - Αποκαλυπτικά στοιχεία για το όνειρο χιλιάδων Κρητικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτική έρευνα: Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η αδυναμία των μελών να πληρώσουν τις συνδρομές τους

Μάχη με την οικονομική κρίση - μετά από πολλά εμπόδια... δεκαετιών - δίνουν σήμερα οι περισσότεροι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί της Κρήτης, λόγω της αδυναμίας μελών τους να πληρώσουν τις συνδρομές τους, με συνέπεια να δημιουργούν εμπόδια λίγο πριν αρχίσει η ανέγερση των κατοικιών. Όσοι από αυτούς πείθονται, δίνουν τις συνδρομές τους σε άλλα πρόσωπα.

Όμως οι περισσότεροι αρνούνται να το κάνουν και έτσι μπλοκάρουν τη διαδικασία για το σύνολο των μελών του συνεταιρισμού τους, καθώς χωρίς τις συνδρομές δεν μπορεί κανείς συνεταιρισμός να σηκώσει το τεράστιο βάρος της κατασκευής έργων υποδομής για να αρχίσει στη συνέχεια η ανέγερση των κατοικιών, που επί δεκαετίες ήταν και παραμένει ένα μεγάλο όνειρο ζωής!

Από 45 μέλη που έχει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Ηλεκτρολόγων έως και... 900 μέλη που έχει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Δασκάλων δίνονται μάχες εδώ και δεκαετίες, κόντρα στις γραφειοκρατίες του ελληνικού κράτους, έχοντας να παλέψουν διαχρονικά εμπόδια, με νόμους που αλλάζουν... με τις αλλαγές των υπουργών και των εκάστοτε κυβερνώντων... Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν ένα σωρό άλλα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών, Γιώργος Αλεξάκης, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα όνειρα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν τις δικές τους συνοικίες σε πανέμορφες περιοχές της Κρήτης, όπου και αγωνίζονται να εγκαταστήσουν τις οικογένειές τους. «Είναι μεγάλο το πρόβλημα όλων των συνεταιρισμών. Διότι σταμάτησαν να μαζεύουν συνδρομές λόγω κρίσης. Οι συνδρομές είναι ανάλογες των αποφάσεων του κάθε συνεταιρισμού. Άλλος εισπράττει από το κάθε μέλος 50 ευρώ και άλλος 100 ευρώ. Και σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Με το να μην πληρώνουν όμως κάποια μέλη, ο συνεταιρισμός δεν μπορεί να προχωρήσει στα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν. Διότι ο κάθε Οικοδομικός Συνεταιρισμός είναι υποχρεωμένος να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου ο ίδιος τους δρόμους, το πράσινο, τον Βιολογικό, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού και, αφού γίνουν αυτά τα έργα, αρχίζει η ανέγερση των σπιτιών», εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Αλεξάκης.

Βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο

«Γενικά υπάρχει μια πρόοδος. Λίγο-πολύ μιλάμε για δυο-τρεις δεκαετίες που είναι σε εξέλιξη οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί. Οι πρώτοι, οι πιο παλιοί συνεταιρισμοί είναι της πρώην ΑΤΕ στην Αγία Πελαγία, των Δασκάλων στη Βάθεια και της “Φιλοθέης” που είναι των έφεδρων αξιωματικών στον Κατσαμπά Ηρακλείου. Η “Φιλοθέη” έχει οικοδομηθεί σε ποσοστό άνω του 50% και οι άλλοι δύο έχουν οικοδομηθεί κατά το 1/3 του συνόλου τους. Μετά άρχισαν να φτιάχνονται και άλλοι συνεταιρισμοί. Στον νομό έχουμε συνολικά 18 συνεταιρισμούς. Οι περισσότεροι είναι στη βόρεια ακτή. Ένας μόνο είναι στη νότια ακτή, που είναι οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, στον Κερατόκαμπο», λέει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος και ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τα θέματα των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και μέσω της επαγγελματικής του ιδιότητας ως πολιτικού μηχανικού.

Σε ποια στάδια όμως βρίσκονται σήμερα οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί; «Υπάρχουν κάποια στάδια εγκρίσεων. Κάποιοι είναι στο πρώτο στάδιο και κάποιοι στο τελευταίο. Δεν υπάρχει μια έγκριση. Υπάρχουν πολλές εγκρίσεις διαδοχικές. Αυτά τα στάδια είναι η βεβαίωση του άρθρου 24 που ισοδυναμεί με έγκριση οικιστικής καταλληλότητας. Το δεύτερο στάδιο είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η έγκρισή της. Το τρίτο στάδιο είναι η πολεοδομική μελέτη και η έγκρισή της. Το τέταρτο στάδιο είναι η έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τής πολεοδομικής μελέτης. Και το πέμπτο στάδιο είναι οι μελέτες των έργων υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, Βιολογικός κ.ά.). Αυτές είναι οι βασικές εγκρίσεις, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες εγκρίσεις. Κυριολεκτικά μιλάμε για τουλάχιστον 20 εγκρίσεις, που, μέχρι να τις πάρεις, αλλάζει ο νόμος. Έχει αλλάξει ο υπουργός και συζητάμε τα ίδια πράγματα με άλλους τρόπους. Η ουσία είναι πάντα η ίδια. Αλλά ο κάθε υπουργός το θέλει με τον δικό του τρόπο», τονίζει στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Αλεξάκης.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Κρήτη, ο Γιώργος Αλεξάκης μάς λέει πως δεν είναι τόσο πολλοί. «Στα Χανιά έχουμε μία συσσώρευση, στο Ακρωτήρι, όπου και εκεί υπάρχει μια γενικώς καλή πρόοδος. Στο Ρέθυμνο έχουμε λίγους συνεταιρισμούς στη βόρεια παραλία και λίγους στα νότια. Δηλαδή δυο-τρεις στον Βορρά και ένα-δυο νότια. Στο Λασίθι έχουμε σε Σίσι-Μίλατο δύο Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, που βασικά είναι από Ηρακλειώτες αλλά ανήκουν γεωγραφικά στο Λασίθι, και είναι και ο συνεταιρισμός των εμπόρων και ο συνεταιρισμός του ΟΤΕ. Και έχουμε πάλι μία συγκέντρωση στη Σητεία, όπου είναι και οι Ιδιωτικές Πολεοδομήσεις εκεί κυρίως. Είναι η ίδια διαδικασία. Ίδια πράγματα απαιτούνται, αλλάζει μόνο η νομική μορφή. Η μία περίπτωση είναι ο συνεταιρισμός ή άλλη είναι η Ιδιωτική Πολεοδόμηση. Αλλά στην ουσία απαιτούνται τα ίδια πράγματα», εξηγεί ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών.

Η περίπτωση του “Αγγελόβραχου”

Στο σημείο αυτό ο κ. Αλεξάκης μάς μιλάει για την περίπτωση του “Αγγελόβραχου”. «Είναι στην Αγία Πελαγία, ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός των καθηγητών. Θεωρείται από τους προχωρημένους. Έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις, γιατί έχει φτάσει να κάνει χάραξη των δρόμων...».

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις των αντιπαραθέσεων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού και της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εγκρίνει σε ξενοδοχειακή μονάδα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους δρόμους του συνεταιρισμού, ο Γιώργος Αλεξάκης μάς λέει: «Παρότι και οι δύο, τόσο ο συνεταιρισμός όσο και το ξενοδοχείο, έχουν ταλαιπωρηθεί από τη γραφειοκρατία, τώρα που έχουν ένα θέμα καλής γειτονίας δεν μπορούν να το λύσουν μεταξύ τους...».

Μέχρι να πάνε παρακάτω, αλλάζει ο νόμος και πάλι από την αρχή..!

Η υπόθεση των Οικοδομικών Συνεταιρισμών ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Όπως απαντάει σχετικά στα ερωτήματά μας ο Γιώργος Αλεξάκης, «έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα 87 του 1993. Το πρώτο νομοθέτημα που βάζει μια τάξη στα πράγματα ήταν το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα. Από ’κει και πέρα έχουν υπάρξει πολλοί νόμοι. Γενικώς αλλάζουν λίγο τα δεδομένα συνέχεια και πάρα πολλοί συνεταιρισμοί, μέχρι να πάνε από το ένα στάδιο στο άλλο, αλλάζει η νομοθεσία και χρειάζεται να ξανακολουθήσουν το προηγούμενο στάδιο. Και αυτό συμβαίνει σε πολλούς συνεταιρισμούς. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουμε και να γίνει κατανοητό», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Αλεξάκης.

Μάλιστα, για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ο Γιώργος Αλεξάκης προσκόμισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χρήσιμα στοιχεία, που περιγράφουν με απόλυτη ακρίβεια αυτό ακριβώς το στάδιο για τον κάθε συνεταιρισμό που έχει κάνει κάποια βήματα. Στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα μας, αναφέρονται ακριβώς τα στάδια αυτά, μέσα από την προσωπική έρευνα και την ενασχόληση σε βάθος του ίδιου του κ. Αλεξάκη.

«Πολλά χρόνια παλεύουμε...»

Η Μαρία Σκραφνάκη, τόσο κατά την περίοδο που ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όσο και λόγω της επαγγελματικής της ιδιότητας ως δικηγόρου, κάνει λόγο σήμερα για καλή πρόοδο των διαδικασιών, αλλά τονίζει ότι είναι απίστευτη η γραφειοκρατία που χρειάστηκε να ξεπεράσουν. «Εγώ έχω χειριστεί ως δικηγόρος συνεταιρισμούς όπως τον Συνεταιρισμό Καθηγητών, τον “Αγγελόβραχο”, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πήρε έγκριση. Και σήμερα βρίσκεται στην εκτέλεση έργων. Ο δεύτερος που εγώ είχα μετά, και εγκρίθηκε, είναι οι Θεσσαλορουμελιώτες στην κτηματική περιφέρεια Ελιάς, που βρίσκεται στο στάδιο μελετών για τα διάφορα έργα υποδομών. Έχω αναλάβει επίσης τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Υπαλλήλων του ΙΚΑ. Τώρα πήρε την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας και θα πάρει στη συνέχεια ΦΕΚ. Το ίδιο ισχύει και για τους εμπόρους στο Σίσι, και για μια σειρά άλλων συνεταιρισμών που έχω αναλάβει. Πολλά χρόνια ήταν μπλοκαρισμένοι. Και μιλάμε για πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Για πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Αλλά δεν είναι καθόλου απλή η διαδικασία αυτή. Ένα απλό χωράφι που αγοράζουν μετατρέπεται σε οικόπεδο. Και ο κάθε συνεταιρισμός παραχωρεί στον Δήμο της περιοχής του τις μισές εκτάσεις. Ο συνεταιρισμός στη συνέχεια κάνει τα έργα υποδομής πριν γίνει η ανέγερση των σπιτιών...».

Συνεχίζοντας λέει ότι η Κρήτη είναι από τις περιοχές της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό Οικοδομικών Συνεταιρισμών. «Έχουν τα διαχρονικά τους προβλήματα. Αλλά γίνονται βήματα, και τον τελευταίο καιρό υπήρχε κι ένα μπλοκάρισμα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με άλλα ζητήματα. Αλλά έχει βρεθεί τρόπος να ξεμπλοκάρουν και να προχωρήσουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες...».

Για την υπόθεση του “Αγγελόβραχου”, του Συνεταιρισμού των Καθηγητών στην Αγία Πελαγία, η ίδια τονίζει ότι δόθηκαν για κοινή χρήση όλοι οι χώροι που έπρεπε να δοθούν και ακόμα περισσότεροι. Όμως, η αντιπαράθεση που υπάρχει με το υπό ανέγερση ξενοδοχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ξενοδόχος, ενώ έχει δική του πρόσβαση, θέλει να χρησιμοποιήσει μόνο τους δρόμους του συνεταιρισμού. Και επειδή πρόκειται για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, τα μέλη του Οικοδομικού Συνεταιρισμού “Αγγελόβραχος” ανησυχούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική και οικιστική επιβάρυνση, διότι δε θα είναι σε θέση αυτές οι υποδομές να αντέξουν και να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” πρόσφατα ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή, ενόψει της εξ αναβολής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που όμως για άλλη μια φορά αναβλήθηκε. Επρόκειτο να συζητηθεί το αν θα δοθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων προς την ξενοδοχειακή μονάδα, μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου - κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων του συνεταιρισμού - ήταν αρνητική, κάτι το οποίο φέρεται να δήλωσε ο προϊστάμενός της στη διάρκεια των διαμαρτυριών του συνεταιρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News