default-image

Πρωτοποριακή δράση: Χαρτογραφούν τους Κρητικούς για να βοηθήσουν τις μεταμοσχεύσεις

Κρήτη
Πρωτοποριακή δράση: Χαρτογραφούν τους Κρητικούς για να βοηθήσουν τις μεταμοσχεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθορίζουν περιοχές με σπάνιους τύπους αντιγόνων ιστοσυμβατότητας των κατοίκων

Σε μια πρωτοποριακή δράση, που αναμένεται να συμβάλλει τα μέγιστα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση νοσημάτων του μυελού των οστών, προχωρούν οι συναρμόδιοι υγειονομικοί φορείς της Κρήτης.

Όπως ανακοινώθηκε, η 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, προβαίνουν σε χαρτογράφηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του πληθυσμού του νησιού μας. Όπως αναφέρεται στην επίμαχη ανακοίνωση, σκοπός του έργου είναι η χαρτογράφηση των κατοίκων της Κρήτης και η δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ).

Πού στοχεύει η εν λόγω δράση; Για πολλά νοσήματα του μυελού των οστών, όπως είναι για παράδειγμα οι λευχαιμίες, μοναδική μέθοδος θεραπείας αποτελεί η «αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και το αίμα του ομφάλιου λώρου».

Ωστόσο, η επιτυχία της μεταμόσχευσης αυτής εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη.

Εν έτει 2018, ωστόσο, πολύς κόσμος αδυνατεί να επωφεληθεί από την εν λόγω θεραπεία, καθώς δεν έχει συμβατό δότη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, όσοι περισσότεροι δότες μυελού καταγράφονται, αλλά και όσες περισσότερες μονάδες ομφαλικού αίματος αποθηκεύονται σε Δημόσιες Τράπεζες, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα για κάποιον ασθενή να βρει συμβατό μόσχευμα.

Οι περιοχές με σπάνιους τύπους αντιγόνων

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του επίμαχου έργου είναι να γίνει χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης, ούτως ώστε αφενός να καθοριστούν περιοχές με σπάνιους τύπους αντιγόνων ιστοσυμβατότητας των κατοίκων τους (και άρα με δυσκολία στην ανεύρεση συμβατών μοσχευμάτων), και αφετέρου να προωθηθεί το έργο της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντιακών Βλαστοκυττάρων Κρήτης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ επισφραγίζουν τη συνεργασία τους και τη δέσμευσή τους για την προώθηση της Δημόσιας Υγείας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων και στην επιστήμη γενικότερα μέσω της υλοποίησης του έργου “Διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού της περιφέρειας Κρήτης για νοσήματα που χρήζουν αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ), μετά από χαρτογράφηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του πληθυσμού της Κρήτης”», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση.

Μοναδική θεραπεία

«Η αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και το αίμα του ομφάλιου λώρου αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση νοσημάτων του μυελού των οστών, όπως οι λευχαιμίες, αλλά και μυελικές και ανοσολογικές ανεπάρκειες, σε παιδιά και ενήλικες. Η επιτυχία της μεταμόσχευσης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη συμβατότητα μεταξύ δότη αιμοποιητικών κυττάρων και ασθενούς-λήπτη ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας.

Τα αντιγόνα αυτά κληρονομούνται από τους γονείς και έχουν διαφορετική σύνθεση για κάθε άνθρωπο, σχεδόν μοναδική.

Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση, επειδή στερούνται ενός συμβατού δότη. Όσο περισσότεροι δότες μυελού καταγράφονται στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών και όσο περισσότερες μονάδες ομφαλικού αίματος αποθηκεύονται σε Δημόσιες Τράπεζες, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κάθε ασθενής που θα νοσήσει από αιματολογικό νόσημα και χρειάζεται μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων να βρίσκει συμβατό μόσχευμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Αιμοληψίες στα Κέντρα Υγείας

Εξάλλου, η επιτυχία του όλου εγχειρήματος στηρίζεται στη συμμετοχή των ίδιων των Κρητικών σ’ αυτό. Όπως έγινε γνωστό, από αύριο Πέμπτη οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και να δίνουν αίμα.

«Η επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο θα διασφαλίσει την υγεία του πληθυσμού της Κρήτης για νοσήματα που χρήζουν αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών μέσω της λήψης μικρής ποσότητας αίματος από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Η λήψη αυτή γίνεται στα πλαίσια διενέργειας των εργαστηριακών τους εξετάσεων και δεν απαιτείται η συνταγογράφησή της. Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας από την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 και αφού ενημερωθούν σχετικά από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, να συναινέσουν στη συμμετοχή τους στο πολύ σημαντικό αυτό έργο για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 500.850 ευρώ και θα είναι διάρκειας 18 μηνών.

Τονίζεται ότι η εν λόγω δράση θα υλοποιηθεί με τη διοικητική υποστήριξη του ΕΛΚΕ της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και με τη συνεργασία του προσωπικού των Κ.Υ. της Κρήτης και της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News