Κρήτη

Χαρίτσης: Έταξε «ΦιλόΔημο» και για τις Περιφέρειες

Προαναγγελία από τον υπουργό Εσωτερικών από το Ηράκλειο

Σε καλό κλίμα για τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία του νησιού, αλλά και με ειδήσεις όπως η προαναγγελία προκήρυξης ενός αντίστοιχου χρηματοδοτικού προγράμματος με τον “ΦιλόΔημο” για τις αιρετές Περιφέρειες κύλησε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση με τον περιφερειάρχη και στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης...

Με φόντο τη μεγάλη επιτυχία που έχει γνωρίσει ως τώρα το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, όπου θυμίζουμε οι Δήμοι της Κρήτης έχουν ήδη εντάξει μια πλειάδα έργων, ο Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε από τον κ. Χαρίτση το ΥΠ.ΕΣ. να ετοιμάσει ένα ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης των αιρετών Περιφερειών της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτή την πρόταση του περιφερειάρχη Κρήτης να υπάρξει για τις Περιφέρειες της χώρας ένα ανάλογο του “ΦιλόΔημου” πρόγραμμα, προκειμένου να χρηματοδοτούνται έργα μέσα από αυτό και να γίνεται η προκήρυξη μέσα από το υπουργείο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, παρουσία κυβερνητικών βουλευτών, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, βρέθηκαν επίσης ο ΒΟΑΚ και όλα τα μεγάλα έργα υποδομών στο νησί, η ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου στις Περιφέρειες, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων με τη διασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτήσεων, όπως επίσης οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προβλεφθούν στον “Κλεισθένη 2” για την Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός στις δηλώσεις του τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού. Μάλιστα, αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί για άλλες περιοχές άλυτο θέμα, στην Περιφέρεια Κρήτης δρομολογούνται πολύ σημαντικά έργα για την επίλυσή του.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον περιφερειάρχη και τους  αντιπεριφερειάρχες. Με την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε μια στενή συνεργασία και από την περίοδο που βρισκόμουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Η συνεργασία αυτή μετουσιώθηκε σε χρηματοδοτήσεις πολύ κρίσιμες για την Περιφέρεια Κρήτης, και χαίρομαι γιατί δρομολογούνται έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, όπως είναι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα θέμα που δημιουργεί εντάσεις και δυσκολίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά ευτυχώς εδώ στην Κρήτη φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί με έναν τρόπο καλοσχεδιασμένο, ομαλό. Θα λύσουμε, λοιπόν, αυτό το βασικό πρόβλημα όλων των τοπικών κοινωνιών σε περιφερειακό επίπεδο, στην Κρήτη, χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, ο οποίος αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη” δήλωσε: «Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από ζητήματα και προτάσεις που έγιναν συνολικά και για το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης του “Κλεισθένη”, αλλά και ζητήματα αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και κεντρικού Κράτους, και πώς μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα επιλύσουμε.

Εμείς θα επιμείνουμε το επόμενο διάστημα σε εμβάθυνση της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ζήτησε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων

Βελτιωτικές αλλαγές στον “Κλεισθένη 2”, με πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, ζήτησε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, μαζί με χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων της Κρήτης.

«Πρέπει να δούμε με τον “Κλεισθένη 2” πώς βελτιώνουμε κάποιες θεσμικές λειτουργίες και ήδη έχει κατατεθεί από την Ένωση Περιφερειών το πόρισμα που έχει βγει από εξαίρετους νομικούς, και από τον κ. Κουκιαδάκη, που συμμετείχε, και περιμένουμε τι θα αποδεχτεί το υπουργείο. Συζητήσαμε θέματα τα οποία μας ταλανίζουν πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή για το μικρό ή το μεγάλο θέμα θα πρέπει να είμαστε στην Αθήνα συνέχεια, άρα πρέπει να υπάρξει η πραγματική αποκέντρωση. Επίσης, να υπάρξει η αποκέντρωση με πόρους, όχι μόνο να δίνονται αρμοδιότητες, αλλά πρέπει να δίνονται και πόροι γιατί έχουμε μια σειρά θεμάτων που έρχονται αρμοδιότητες που δεν αφορούν τις Περιφέρειες, χωρίς να δοθούν οι πόροι.

Επίσης, αυτό που ζήτησα και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως στον “ΦιλόΔημο” έχουν ανοίξει διάφορες προσκλήσεις, να ανοίξει και ένα πρόγραμμα για μας, τις Περιφέρειες, ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα, και όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες να μπορούν να υποβάλουν προτάσεις, γιατί έχουμε το παράδοξο ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα από τους Δήμους στην Περιφέρεια, όμως δεν υπάρχει κάποια μελέτη για να μπορούν να μας πούνε ποια είναι αυτά τα έργα τα οποία πρέπει να κάνουμε», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης και σημείωσε ακόμη: «Υπάρχουν δράσεις που μπορεί το υπουργείο να χρηματοδοτήσει, όπως είναι η αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουμε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που από τα 32 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι θα πάνε φέτος στα 62. Δεν μπορώ να πω ότι μας ικανοποιεί, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε μια μείωση κοντά στα 120 εκατομμύρια ως Περιφέρεια Κρήτης. Ζήτησα αν μπορεί να πάει στα 100 εκατομμύρια για την Περιφέρεια Κρήτης. Θα το δει ο υπουργός και ας ελπίσουμε ότι τη νέα χρονιά οι πόροι αυτοί θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα έργα τα οποία θέλουμε στο νησί».

Σχόλια