default-image

Στα καζάνια ελεύθερα το 10% των σταφυλιών

Κρήτη
Στα καζάνια ελεύθερα το 10% των σταφυλιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεμπλόκαρε τους αμπελουργούς με απόφασή του ο νέος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Κίνηση ματ από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη ξεμπλοκάρει την κατάσταση φέτος για τους αμπελουργούς του νομού Ηρακλείου.

Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδος, ο υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημα του νομού Ηρακλείου, για δικαίωμα απόσταξης του 10% της συνολικής παραγωγής στο σταφύλι της ποικιλίας σουλτανί, βοηθώντας έτσι τον κόσμο, που φέτος βιώνει μια πολύ κακή χρονιά λόγω των βροχοπτώσεων, να διαθέσει νόμιμα στα καζάνια το ποσοστό αυτό, κάτι που έρχεται να ξεμπλοκάρει όλο το κομμάτι των οινοποιήσιμων σταφυλιών, επιφέροντας ομαλότητα στην όλη διαδικασία.

Την αποκάλυψη για την εξέλιξη αυτή, μιλώντας θετικά για την αρχή των... έργων και ημερών του Σταύρου Αραχωβίτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Τάσος Βρέντζος.

«Ο Σταύρος Αραχωβίτης, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί πολλές φορές ως καζανάρηδες πριν αναλάβει υπουργός, έδωσε μια γραμμή θετικών εξελίξεων. Μιλάμε, δηλαδή, για το ξεμπλοκάρισμα του 10% στη σουλτανίνα λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Και συζητάμε μαζί του και μια γκάμα προτάσεων, ώστε να λυθούν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της απόσταξης. Και θα γίνονται διαρκώς συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, από επιτροπές που θα δημιουργήσουμε, για να δρομολογήσουμε όλη την κατάσταση», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο Τάσος Βρέντζος.

Εξηγώντας μας τι ακριβώς ισχύει τώρα με την απόφαση του υπουργού για το 10% των σταφυλιών σουλτανί, ο κ. Βρέντζος είπε: «Υπολογίζεται ότι κατά στρέμμα παράγονται κατά μέσο όρο τρεις τόνοι σταφύλια. Άρα, 300 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα μπορούν να δοθούν στην απόσταξη. Δηλαδή, ένας που έχει 10 στρέμματα αμπελιών σουλτανίνα, έχει το δικαίωμα μέχρι τρεις τόνους σταφύλια να τα δώσει στην απόσταξη», εξηγεί ο κ. Βρέντζος.

«Με την απόφασή του αυτή, ο Σταύρος Αραχωβίτης ξεμπλοκάρει το 10% της παραγωγής στη σουλτανίνα και βοηθάει σημαντικά να ομαλοποιηθεί η κατάσταση»

Τάσος Βρέντζος, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδος

«Έχουν γίνει συναντήσεις. Και επί της ουσίας πλέον έχει ξεμπλοκαριστεί το 10%, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται»...

Έτσι, τώρα που θα ανοίξουν τα καζάνια θα νομιμοποιηθούν οι προβλεπόμενες ποσότητες.

«Οι αμπελουργοί δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν αυτές τις ποσότητες. Έτσι το υπουργείο τώρα ξεμπλόκαρε το θέμα χάρη στον Σταύρο Αραχωβίτη», ανέφερε ο συνδικαλιστής στην εφημερίδα μας.

Στο μεταξύ, φέτος αναμένεται μια μείωση στην παραγωγή τσικουδιάς της τάξεως του 30% με 40%, όπως εκτιμά προς την εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμπελουργών και Αμβυκούχων Ελλάδος Τάσος Βρέντζος, αναφορικά με τον νομό Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, το σουλτανί πληρώθηκε από 30 λεπτά και πάνω, χάρη στην τιμή των 35 λεπτών το κιλό που ανακοίνωσε η ΕΑΣΗ.

«Και από τώρα και μετά, τα προβλήματα της τσικουδιάς αναμένεται να μπουν σε μια διαδικασία επίλυσης», τόνισε ο κ. Βρέντζος.

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού της κρητικής τσικουδιάς θα παραμείνουν γύρω στα 3 ευρώ το κιλό. Ο φόρος παραμένει στα 0,59 ευρώ το λίτρο.

Τα ρακοκάζανα θα ανοίξουν στις 25 Σεπτεμβρίου και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ανοιχτό μέχρι την Παρασκευή το οινοποιείο

Χθες, εξάλλου, η ΕΑΣΗ ανακοίνωσε ότι το οινοποιείο της στην Παλιανή θα μείνει ανοιχτό και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να παραλάβει τις τελευταίες ποσότητες των οινοσταφύλων. Και συγκεκριμένα, μεθαύριο Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή είναι οι μέρες εκείνες που θα λειτουργήσει το οινοποιείο της οργάνωσης. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 8 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2810/791.250 ή με τον χημικό Γιάννη Μασαούτη στο τηλέφωνο 6936/533.712. Το τηλεφωνικό κέντρο της οργάνωσης είναι το 2810/378.148.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News