Έρχονται οι συμβάσεις για Καστέλι και ΒΟΑΚ

Κρήτη
Έρχονται οι συμβάσεις για Καστέλι και ΒΟΑΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γρήγορες διαδικασίες υποσχέθηκε ο υπουργός για τον ΒΟΑΚ - Στη Βουλή η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο

«Τσουνάμι» συμβασιοποιήσεων μεγάλων έργων, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, σε όλη τη χώρα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης για τους επόμενους μήνες, με την Κρήτη να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αφού στο πακέτο των συμβάσεων που θα υπογραφούν συγκαταλέγονται οι συμβάσεις για ΒΟΑΚ και αεροδρόμιο Καστελίου.

Για το μεν έργο του ΒΟΑΚ, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ο υπουργός υποσχέθηκε γρήγορες διαδικασίες μετά τις προσφορές που θα κατατεθούν στις 8 Οκτωβρίου. Για το δε αεροδρόμιο Καστελίου, ύψους 480 εκατ. ευρώ, ο υπουργός επισήμανε πως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες η σύμβαση παραχώρησης θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή...

Για εργοταξιακό «πυρετό» στην Κρήτη μέσα στο 2019 έσπευσε να κάνει λόγο χθες και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος έβγαλε και ειδήσεις! Ειδήσεις όπως αυτή της έγκρισης χρηματοδότησης από το υπουργείο Υποδομών προς την Περιφέρεια Κρήτης ποσού 4,9 εκατ. ευρώ για τον δρόμο Ηρακλείου-Μαλάδων.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεγάλων έργων που φτάνουν τα 4,5 δισ. μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο euro2day.gr, σε μια συνέντευξη που είχε έντονο άρωμα... Κρήτης!

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάει προς έγκριση στη Βουλή τόσο η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο (στην κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair), όσο και η σύμβαση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου (στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-GMR).

Ουσιαστικά είχαμε και την επιβεβαίωση, διά στόματος υπουργού πλέον, της ενημέρωσης που έδωσαν διά ζώσης εδώ από το Ηράκλειο προ ημερών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης.

Οι κ.κ. Δέδες και Καρνέσης είχανε επισημάνει πως μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη της ελληνοϊνδικής κοινοπραξίας με την επωνυμία “Ariadne Airport Group” ως οριστικού πλέον αναδόχου του έργου. Κατόπιν θα ακολουθήσει η αποστολή της σύμβασης παραχώρησης με τον ανάδοχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό προσυμβατικό έλεγχο, ενώ μετά η σύμβαση παραχώρησης θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο για να κυρωθεί και να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου αεροδρομίου.

Τον σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε λοιπόν και ο Χρήστος Σπίρτζης, με την αναφορά του περί αποστολής της σύμβασης του Καστελίου στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων να είναι σχετική. Διότι αυτό μπορεί π.χ. να γίνει σε ενάμιση με δύο μήνες, αλλά μπορεί να γίνει (όπως είναι και το πιθανότερο) σε 3-4 μήνες από σήμερα...

Για το μεγάλο έργο ανακατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

«Θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε και τη διαδικασία για τις συμβάσεις του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)», υποστηρίζει ο υπουργός Υποδομών. Οι προσφορές για τα δύο τμήματα του ΒΟΑΚ που κατασκευάζονται με σύμβαση παραχώρησης και ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) θα κατατεθούν στις 8 Οκτωβρίου, με τον συνολικό προϋπολογισμό των δύο έργων να προσεγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ», επισήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε πως «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, με παράλληλη αύξηση του κατασκευαστικού αντικειμένου». Ο υπουργός Υποδομών είχε ανακοινώσει προ μηνών πως μέσω των επεκτάσεων των συμβάσεων παραχώρησης θα επιδιωχθεί η κατασκευή πρόσθετων έργων με ιδιωτικά κεφάλαια και η μείωση των διοδίων.

Δρόμος Ηρακλείου-Μαλάδων

Μια σημαντική εξέλιξη είχαμε, εντωμεταξύ, για το πολυσυζητημένο οδικό έργο «Ηράκλειο-Μαλάδες». Ενημέρωση για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με τα μαντάτα να είναι άκρως ευχάριστα... Όπως ενημερώθηκε ο κ. Βαρδάκης, εγκρίθηκε και υπογράφηκε χθες από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη η πίστωση 4.900.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Κρήτης για βελτίωση και συντήρηση του οδικού άξονα Ηρακλείου-Μαλάδων. Από τον συνολικό προϋπολογισμό, τα 4 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για τη δημοπράτηση του έργου, ενώ οι 900.000 ευρώ θα αφορούν δαπάνες για απαλλοτριώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σωκράτης Βαρδάκης σκιαγραφεί θετικές εξελίξεις και σε άλλα σημαντικά έργα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο βουλευτής:

* Όσον αφορά τους κόμβους Αγίας Πελαγίας, το έργο ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2019 με προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, ενώ για το φονικό τμήμα “Αγία Πελαγία-Φόδελε” δημοπρατήθηκε η αλλαγή ασφαλτοτάπητα, με στόχο την οδική ασφάλεια των οδηγών, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

* Το οδικό τμήμα «Φόδελε-Ληνοπεράματα», με προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ, δημοπρατείται αρχές Νοεμβρίου του 2019. Για την ολοκλήρωση του δρόμου Ηρακλείου-Ανωγείων και για τη συντήρηση του επαρχιακού δρόμου υπάρχει η δέσμευση για χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ.

* Μετά από προσπάθειες 40 και πλέον ετών, το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου, το σημαντικό αυτό έργο, με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στις 6 Σεπτεμβρίου, είναι πλέον ώριμο για εξεύρεση χρηματοδότησης και έναρξης διαδικασίας υλοποίησής του.

* Σε ό,τι αφορά τα Μπραμιανά, η αντικατάσταση του αγωγού του φράγματος, έργο προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, καθώς και η υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων του Οροπεδίου Λασιθίου δημοπρατούνται μέχρι το τέλος του 2018.

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News