Κρήτη

Σπασμένες, ζωγραφισμένες και κρυμμένες οι πινακίδες στον ΒΟΑΚ

Δύσκολη η διαδρομή επί του ΒΟΑΚ για τους οδηγούς, ντόπιους και ξένους

Τριτοκοσμικές εικόνες συναντά κανείς στο Βόρειο Οδικό Άξονα, εκεί όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια και η κατάσταση με τις πινακίδες… τραγική.

Την ώρα που η πολιτεία προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε τμήματα του ΒΟΑΚ, οι πινακίδες είναι ζωγραφισμένες, σπασμένες είτε κρυμμένες πίσω από δέντρα.

Το ΑΠΕ – ΜΠΕ έκανε αυτοψία στον αυτοκινητόδρομο και κατέγραψε τους κινδύνους που υπάρχουν σε πολλά σημεία του ΒΟΑΚ. Πολλές από τις πινακίδες σήμανσης δεν είναι ορατές, άλλες έχουν καταστραφεί και άλλες, ακόμα και αυτές που τοποθετήθηκαν πολύ πρόσφατα, έχουν υποστεί φθορές με μπογιά και σπρέι.

Μια βόλτα σε ένα μόνο τμήμα του ΒΟΑΚ από τον κόμβο Σούδας μέχρι και το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα στο Πλατάνι αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο τμήμα έχει υποστεί φθορές το σύνολο των πινακίδων σήμανσης.

Την ευθύνη στις περισσότερες περιπτώσεις για αυτή την εικόνα φέρνουν οι ίδιοι οι χρήστες του Βόρειου Άξονα που καταστρέφουν (άγνωστο γιατί) τις πινακίδες σήμανσης.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «οι υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από πολίτες και οδηγούς.

Ωστόσο την αρμοδιότητα της συντήρησης έχουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και όχι των Περιφερειακών Ενοτήτων».

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους ξένους επισκέπτες του νησιού που μέσα από τις «αόρατες» και κατεστραμμένες πινακίδες αναζητούν τον προορισμό τους.

Η δυσφορία τους για την εικόνα αυτή καταγράφεται και στα αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιούνται με ευθύνη της Ένωσης των Ξενοδόχων Χανίων, σύμφωνα με τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό των ξένων επισκεπτών δηλώνει μη ικανοποιημένο νιώθοντας ανασφάλεια από την κατάσταση που συναντά στο οδικό δίκτυο του νησιού. 

Σχόλια