«Φιλί ζωής» δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες

Κρήτη
«Φιλί ζωής» δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομική ανάσα σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και αυτοαπασχολούμενους από την κυβέρνηση

Ανάσα φορολογικής και οικονομικής φύσεως θα δώσουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, στον βαθμό βέβαια που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από την πρώτη μέρα του 2019, όπως είναι η μείωση της εισφοράς των αγροτών για την κύρια σύνταξη σε ποσοστό 12%. Αυτή την εκτίμηση κάνουν προς τη “Νέα Κρήτη” αγροτικά στελέχη του νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, το ποσοστό της εισφοράς θα ανέβαινε στο 18% από 1η Ιανουαρίου του 2019, αλλά μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχωρά στην εφαρμογή του μέτρου ελάφρυνσης των αγροτών από τη νέα χρονιά.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει τα εξής: «Μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καταβάλλουν, ήδη από την 1η/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλλε με το παλαιό σύστημα.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα: Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, από την 1η/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, και 74 ευρώ για αγρότες):

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

- Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1η/1/2019.

- Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δε θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

«Όταν μιλάμε για εισφορές ή μιλάμε για ετήσιο ακατάσχετο στα 15.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Αρχαχωβίτης, αυτό ήταν μια πρόταση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και η πρόταση αυτή έγινε επίσημα προς τον κ. Αποστόλου και έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να την υιοθετήσουν»

Μύρων Χιλετζάκης

Αφήνοντας πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα, οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο σε όσους λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκουν την επικράτηση των ιδιωτικών κριτηρίων στο ασφαλιστικό σύστημα».

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι, εκτός από τους αγρότες, τα μέτρα αφορούν και στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και στους αυτοαπασχολούμενους, και η κυβέρνηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 250.000 άτομα.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τη σχετική επεξεργασία, 40 ευρώ όφελος τον μήνα θα έχει ένας αγρότης που θα δηλώσει 8.000 ευρώ, καθώς θα πληρώνει για κύρια σύνταξη 80 ευρώ τον μήνα, αντί για 120.

Αντίστοιχα ο αγρότης που θα δηλώσει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα, αντί για 150 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνει 100 ευρώ τον μήνα από 1η/1/2019. Ο αγρότης με 22.000 ευρώ εισόδημα, αντί για 330 ευρώ τον μήνα μηνιαία εισφορά, θα πληρώνει 220 ευρώ, ενώ εκείνος που θα δηλώσει 50.000 ευρώ καθαρό εισόδημα, αντί για 740 ευρώ τον μήνα, θα πληρώνει 495 ευρώ περίπου. Για τον συγκεκριμένο παραγωγό το ετήσιο όφελος από τις ελαφρύνσεις αγγίζει τις 3.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο και με βάση τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, η μείωση των εισφορών θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ελάφρυνση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν καθαρό εισόδημα στην εφορία 7.000 ευρώ και πάνω.

Ικανοποίηση: «Επιτέλους, να αρχίσουμε να βλέπουμε “φως”»

Θετικά σχολιάζει σε πρώτη φάση τις ανακοινώσεις αυτές ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

«Όταν μιλάμε για εισφορές ή μιλάμε για ετήσιο ακατάσχετο στα 15.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Αρχαχωβίτης, αυτό ήταν μια πρόταση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και η πρόταση αυτή έγινε επίσημα προς τον κ. Αποστόλου και έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να την υιοθετήσουν. Ζητήσαμε για συνεταιριστικές οργανώσεις και φοροαπαλλαγές. Και σήμερα είναι κι αυτό κάτι που γίνεται δεκτό. Αλλά ποιες έχουν μείνει σήμερα πραγματικά ενεργές; Τι κίνητρα θα δοθούν για τις νέες συνεταιριστικές οργανώσεις; Και τι γίνεται με τις παλιές; Έχουν εγκλωβιστεί όλοι οι παλιοί συνεταιριστές. Τους κυνηγά το ένα δικαστήριο πίσω από το άλλο. Και αν δεν υπάρξει μια εξυγίανση μέσα στον συνεταιριστικό χώρο, δεν πρόκειται να βοηθήσει η φοροαπαλλαγή που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός»...

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής διευκρινίζει πως έχουν καταγραφεί 6.200 συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα και από αυτούς πραγματικά ενεργοί δεν είναι ούτε 30.

«Από αναγγελίες άλλο πράγμα στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να δούμε νομοθετικές πράξεις. Τροπολογίες. Μετατροπές σε πάρα πολλά άρθρα και σε πάρα πολλές παραγράφους των νόμων, για να δούμε τι γίνεται». Και ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό: «Το ότι μπαίνει ένας νέος άνθρωπος, ο κ. Αραχωβίτης, στο “τιμόνι” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό είναι ενθαρρυντικό για μας. Είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά γνωρίζει το αγροτικό επάγγελμα λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ως γεωπόνου και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό»...

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης χαρακτηρίζει τον προηγούμενο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου ως «όχι και τον πλέον ικανό για να παρουσιάσει σωστά στο Υπουργικό Συμβούλιο τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Και έδειξε η ιστορία ότι ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Τη μια σου έλεγε “έλα να κουβεντιάσουμε και να βρούμε λύση” και την άλλη σου έλεγε “δεν κουβεντιάζω”, κι έκλεινε τις πόρτες»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News