default-image

Με διπλή ατζέντα στην Κρήτη ο Αλέξης Χαρίτσης

Κρήτη
Με διπλή ατζέντα στην Κρήτη ο Αλέξης Χαρίτσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα συναντηθεί με αιρετούς, ενώ θα δώσει το παρών και στις εκδηλώσεις της Βιάννου

Με διπλή ατζέντα, τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στη Βιάννο αλλά και τα αυτοδιοικητικά, με σημείο αναφοράς τον “Κλεισθένη”, η κυριακάτικη κάθοδος του υπουργού Εσωτερικών Αλέξανδρου Χαρίτση.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα βρεθεί μεθαύριο Κυριακή το πρωί στη Βιάννο, όπου και θα δώσει, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, το “παρών” στο μνημόσυνο που τελείται κάθε χρόνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της περιοχής. Αργότερα το απόγευμα ο κ. Χαρίστης θα έχει επαφές με αυτοδιοικητικούς.

Μάλιστα, στις 5:30 ο υπουργός θα συναντηθεί στη Λότζια με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, όπου βασικό αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει το πρόσφατα ψηφισμένο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να ακούσει τις παρατηρήσεις, τις επιφυλάξεις και τα παράπονα των αιρετών του νησιού σε σχέση με τον “Κλεισθένη 1” και θα τους ενημερώσει για τις διαφοροποιήσεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και αφορούν το κομμάτι των αλλαγών που επίκεινται στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.

Συναντήθηκε με την ΚΕΔΕ

Εντωμεταξύ, την πρώτη συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με πηγές του ΥΠ.ΕΣ., τόνισε στους δημάρχους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων.

Ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε προσλήψεις εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού (118 θέσεις) σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, και κάλεσε τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να υπάρξουν και άλλα ανάλογα προγράμματα.

Αναφερόμενος στο θέμα του ελλείμματος που υπάρχει στις δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, για τη φιλοξενία περισσότερων παιδιών, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων, με σημαντική αύξηση των κονδυλίων, και ενημέρωσε τους δημάρχους ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” όλα τα ώριμα σχέδια που υπάρχουν στους Δήμους, για να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Έρχεται “Κλεισθένης 2”

Για τον “Κλεισθένη” ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι πλέον αποτελεί νόμο του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί με τη συνεργασία όλων, σημειώνοντας ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνον τον εκλογικό νόμο, αλλά και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που θα πρέπει να προχωρήσουν με κοινή προσπάθεια και συνεργασία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια μόνιμη ομάδα συνεργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία όλων των θεμάτων που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την άμεση εξεύρεση λύσεων.

«Συνοψίζοντας, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είπαμε και στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ότι έχουμε επίγνωση των χρονικών περιορισμών μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Μπορούμε μέχρι τον Μάιο του 2019 να κάνουμε πολλά για την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα γίνει εφόσον έχουμε μια καλή και παραγωγική συνεργασία. Σήμερα κάναμε ένα καλό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτή τη στιγμή η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες αντιξοότητες. Από τα υπουργεία μέχρι τον τελευταίο Δήμο της χώρας. Το συζητήσαμε χθες (σ.σ. προχθές) με τους εκπροσώπους των Περιφερειών, το συζητήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) με τους εκπροσώπους των Δήμων. Αυτά τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση είναι πιο έντονα από οπουδήποτε αλλού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός και επισήμανε ακόμα:

«Όσοι λένε ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί αυτό το οποίο πέτυχε κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση, στην τέταρτη αξιολόγηση με τους Θεσμούς, δηλαδή την επαναφορά του κανόνα 1 προς 1, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στο 1 προς 5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα του τι υφίσταται αυτή τη στιγμή στη δημόσια διοίκηση, είτε έχουν άλλη σκοπιμότητα στο μυαλό τους, δηλαδή την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες. Νομίζω ότι πρέπει όλοι σε αυτά τα ζητήματα να τοποθετούμαστε με σοβαρότητα. Είναι ζητήματα που αφορούν όχι την πολιτική μιας κυβέρνησης και μόνο, αλλά συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια και η πολιτική μας είναι να άρουμε αδικίες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία σε όλη τη δημόσια διοίκηση. Για αυτό συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε προσλήψεις εκεί που απαιτείται, για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν. Όσοι έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους, καλό θα ήταν να τα καταθέσουν στον ελληνικό λαό και στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. Να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση. Αν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση χώρας, αν μιλάμε για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τις αναγκαίες, στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού, εξειδικευμένου προσωπικού, εκεί όπου υπάρχει πράγματι πολύ μεγάλη ανάγκη»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News