default-image

Κλείνουν υπηρεσίες στην Βιάννο - Έρχονται Βούτσης και Χαρίτσης για το Ολοκαύτωμα

Κρήτη
Κλείνουν υπηρεσίες στην Βιάννο - Έρχονται Βούτσης και Χαρίτσης για το Ολοκαύτωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε για τη συζήτηση του πορίσματος από το Κοινοβούλιο, μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 210/2004 η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Βιάννου προς τιμή των εκτελεσθεντων το έτος 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ως εκ τούτου την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Βιάννου θα παραμείνουν κλειστές.

Την ημέρα εκείνη θα τελεσθούν, μνημόσυνα σε όλα τα χωριά που εξελίχθηκαν οι βαρβαρότητες και τα εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση .

Στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να ληφθεί απόφαση από την εθνική αντιπροσωπία, θα τεθεί μέχρι τα τέλη του 2018 το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.

Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα και από κρητικού εδάφους, αφού θα τιμήσει με την παρουσία του τις φετινές ιστορικές εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου από τους ναζί.

Σε σχετική παρέμβαση που έκανε χθες στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιβεβαίωσε για τη συζήτηση του πορίσματος από το Κοινοβούλιο μέσα στο 2018, ενώ στάθηκε με έμφαση τόσο στις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το θέμα από τη μαρτυρική Κάνδανο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα όσα έχει γράψει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Πρόσφατα έκανε δηλώσεις δεσμευτικές ο πρωθυπουργός και το έχω πει κι εγώ επανειλημμένα. Αυτό το εξαιρετικό πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις σε όλες του τις πτυχές θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει διεκδίκηση και σε διακρατικό και σε νομικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Έχει πρόσφατα γράψει άρθρο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το δήλωσε και ο πρωθυπουργός, και έχω κι εγώ επανειλημμένα κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα. Είναι σαφές, και το έχω πει σε όλους τους τόνους, ότι δε θέλαμε σε όλη τη διάρκεια που συζητούνταν τα ελληνικά μνημόνια να θεωρηθεί ότι συμψηφίζουμε αυτό το ιερό θέμα, για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, με ενδεχόμενες απαιτήσεις - χρηματικές, υλικές - εκείνων των προγραμμάτων».

«Είναι εξαιρετικό και αναλυτικό το πόρισμα, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος του 2018», είπε επίσης ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι είναι απαίτηση δεκαετιών.

Έρχεται στη Βιάννο ο Βούτσης και Χαρίτσης 

Tπενθυμίζεται ότι τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρός της, κ. Νίκος Βούτσης αλλά και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με πανελλήνιο συνέδριο αύριο Παρασκευή 14 και μεθαύριο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στα Αμιρά, ενώ θα κορυφωθούν με την τελετή μνήμης στο Πανδημοτικό Ηρώο στο Σελί Αμιρών, την ερχόμενη Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

Η προσκλητήρια ανακοίνωση

Στη σχετική ανακοίνωση πρόσκλησης για την Κυριακή, ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, αναφέρεται: «Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, και ο δήμαρχος Βιάννου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν, στον χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, για να παραστείτε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, που έγινε τη 14η, 15η & 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης».

Η αναφορά Τσίπρα από την Κάνδανο

Ειδική μνεία στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είχε κάνει προ ημερών ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στη μαρτυρική Κάνδανο στα Χανιά, τονίζοντας ότι «το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει για εμάς ένα ιστορικό χρέος», ενώ επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει σταλεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό πόρισμα της επιτροπής που εξέτασε το θέμα και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή - είναι πρώτη φορά που έρχομαι εδώ - είναι ιστορικός τόπος, τόπος μαρτυρίου, είναι ένα ζωντανό μνημείο της Αντίστασης. Η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν δύο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά, να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θέλω να σας ανακοινώσω ότι, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις.

Από εκεί και πέρα, νομίζω με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν τη διακρατική συνεννόηση, είτε αυτές μπορούν να αφορούν τη διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο. Αλλά είναι ένα ιστορικό χρέος», είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, από την Κάνδανο ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΗ, ΧΩΡΑ ΛΕΞΕΙΣ ΓΛΩΣΣΑ

"Η Βιάννος δεν ξεχνά" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Π. Μπαριτάκης. "Τιμούμε τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αγωνιζόμενοι για δικαιοσύνη και αποζημίωση" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρ. Συγγελάκης. 13/09/2018 11:13 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα 520 Greek

Αριθμός Είδησης: 20035988

«Η Βιάννος δεν ξεχνά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, υπογραμμίζοντας ότι «η φετινή επέτειος σηματοδοτεί την αντίσταση της Μνήμης, που παραμένει ζωντανή, ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων, ορίζει και εμπνέει. Είναι και θέλουμε να παραμείνει ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και αγώνα».

«Ο δικός μας αγώνας σήμερα είναι – συνεχίζει ο κ. Μπαριτάκης - να διατηρήσουμε τη Μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειας, για καλύτερη παιδεία, για καλύτερο περιβάλλον, για μια καινούργια κοινωνική συνείδηση, συνείδηση αλληλεγγύης, για την επιτυχία απέναντι στον σύγχρονο πόλεμο των αγορών, των συμφερόντων και των κερδοσκόπων, για τη δημιουργία μιας πατρίδας όπου όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορούν να ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής».

«Δεν ζητούμε τη συγγνώμη κανενός. Δεν συμψηφίζουμε το δίκιο του κατακτητή και δήμιου με το αντίστοιχο των υπερασπιστών της λευτεριάς μας. Την έμπρακτη ζητούμε αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων. Όπως συνηθίζεται στον “πολιτισμένο κόσμο”, τμήμα του οποίου διακηρύσσουμε πως είμαστε και εμείς οι Έλληνες και οι Γερμανοί» σημειώνει ο δήμαρχος της Βιάννου όπου αρχίζει αύριο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, το οποίο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του δήμου.

«Τέλος έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των 461 Εθνομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ παρόμοια, και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν» καταλήγει ο κ. Μπαριτάκης.

«Τιμούμε τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αγωνιζόμενοι για δικαιοσύνη και αποζημίωση».

«Ανήμερα της ανυψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη 1943, ο τακτικός γερμανικός στρατός εισέβαλε στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και διέπραξε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου αποτελεί τομή στην ιστορία της Κατοχής διότι, μεταξύ άλλων, ήταν το πρώτο που έγινε αμέσως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους. Οι 461 εκτελεσθέντες, ο πόνος και το πένθος, ο Γολγοθάς των επιζώντων, η αυταπάρνηση του λαού μας, καθιστούν τη Θυσία της Βιάννου σύμβολο της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου για Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Δημοκρατία» τονίζει ο κ. Συγγελάκης.

«75 χρόνια μετά, επιζώντες των Ολοκαυτωμάτων του Χορτιάτη, των Πύργων Εορδαίας, της Βιάννου, Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και μαρτυρικών τόπων απ’ όλη την Ελλάδα, μαζί με Γερμανούς δημοκράτες θα συναντηθούμε στη Βιάννο, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Στο επίκεντρο του Συνεδρίου η πραγματική ιστορία της Κατοχής και της Αντίστασης, η αποκάλυψη των γερμανικών νεοαποικιοκρατικών μεθοδεύσεων και η οργάνωση του αγώνα μας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!» συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών επανέρχεται ορμητικά στο προσκήνιο, σε πείσμα όσων βιάστηκαν να το ενταφιάσουν. Με ενότητα, μεθοδικότητα κι ανυποχώρητο αγώνα η δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας της Ελλάδας δεν θα αργήσει να φανεί!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News