default-image

Έρχονται οι επιδοτήσεις

Κρήτη
Έρχονται οι επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

Το “πράσινο” φως του δικαιώματος της χώρας μας να καταβάλει την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης από τις 16 Οκτωβρίου έδωσε και φέτος, μετά από ελληνικό αίτημα, η Κομισιόν, αυξάνοντας το ποσοστό στο 70%, ενώ δίνει το δικαίωμα, παράλληλα, να πληρωθεί το 85% των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις πιστώσεις για την ενιαία ενίσχυση να μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και από τις 17 Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν έστειλε προς τη χώρα μας επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εαρινής και θερινής ξηρασίας, όπως ζητήθηκε με εντολή του Ευρωπαίου επιτρόπου Φιλ Χόγκαν.

Έτσι, το βάρος της διοικητικής και υπηρεσιακής μηχανής του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέφτει στην προκαταβολή του τσεκ. Ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο άρτι αφιχθείς υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, με τις συγκυρίες να είναι ευνοϊκές.

Ο στόχος για τις πληρωμές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν και τα συνεταιριστικά στελέχη του νομού Ηρακλείου, στόχος είναι να πιστωθούν τα χρήματα νωρίτερα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό, με προκαταβολή στο 70%. Μια δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη-μέλη που αντιμετώπισαν θέμα με την ξηρασία, διά στόματος του επιτρόπου Φιλ Χόγκαν, σύμφωνα με τον οποίο «οι αγρότες θα μπορούν να παραλάβουν μέχρι και το 70% (από το 50%) των άμεσων πληρωμών και 85% (από το 75%) των πληρωμών που αφορούν την ανάπτυξη της υπαίθρου, από τα μέσα Οκτωβρίου του 2018, αντί να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητά τους».

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να έχουμε και για φέτος τις παρεξηγήσεις από πλευράς παραγωγών ως προς το ποσοστό που θα λάβουν. Συγκεκριμένα, θα λάβουν το 70% της Βασικής Ενίσχυσης και όχι το 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Που σημαίνει ότι θα πάρουν το 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Επίσης, μέσα από τα χρήματα αυτά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει συμψηφισμός των χρημάτων των επιδοτήσεων με χρέη των αγροτών.

Μετά την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, σειρά θα πάρουν, βάσει του προγραμματισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα προγράμματα, μεταξύ των οποίων η απονιτροποίηση, τα βιολογικά και οι σπάνιες φυλές. Στην περίπτωση του β’ πυλώνα, για πρώτη φορά η Κομισιόν διευκολύνει τα κράτη-μέλη που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη και το καλοκαίρι, παρέχοντας τη δυνατότητα αύξησης του ποσοστού της προκαταβολής στο 85%, από 75% μέχρι σήμερα.

«Δίχτυ ασφαλείας» για τους αγρότες

Η Ε.Ε., μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισήμανε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέτος το καλοκαίρι, βρίσκεται στο πλευρό των Ευρωπαίων αγροτών που ταλανίζονται από ακραίες ξηρασίες. Οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν εκ των προτέρων τις άμεσες ενισχύσεις τους και τις ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, και θα τους παρασχεθεί μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη χρήση γης, η οποία κανονικά δε θα χρησιμοποιούταν για την παραγωγή, προκειμένου να τραφούν τα ζώα τους. Ο αρμόδιος για τη Γεωργία επίτροπος, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: “Ανησυχώ ιδιαίτερα για αυτές τις παρατεταμένες κλιματικές εξελίξεις. Έχω έρθει σε επαφή με αρκετούς υπουργούς από τις πληττόμενες χώρες για να συζητήσω την κατάσταση και να λάβω επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των συνεπειών της.

Η Επιτροπή, όπως πάντα, είναι έτοιμη να στηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από ξηρασία μέσω διαφόρων μέσων, όπως οι υψηλότερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις του οικολογικού προσανατολισμού και οι κρατικές ενισχύσεις.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική παρέχει ήδη ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες που έρχονται αντιμέτωποι με απρόβλεπτα γεγονότα. Προτρέπω όλα τα κράτη-μέλη να εξετάσουν όλες τις πιθανές δράσεις και μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία μας”.

Η παρατεταμένη ξηρασία που επικρατεί σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών, καθώς και ζωοτροφών, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην καλή διαβίωση των ζώων. Επιπλέον, η μείωση της ποσότητας των ζωοτροφών έχει ιδιαίτερη επίπτωση στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, καθώς θα αυξήσει το κόστος των εισροών τους σε περίπτωση έλλειψης χορτονομής αργότερα εντός του έτους.

Εκτός από τις υψηλότερες προκαταβολές και τις παρεκκλίσεις από ειδικές απαιτήσεις του οικολογικού προσανατολισμού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη στήριξη στο πλαίσιο της ΚΓΠ, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων, των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, των επενδύσεων στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και των μέσων διαχείρισης κινδύνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News