Αύριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία - Οι εκκρεμότητες και τα κενά

Κρήτη
Αύριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία - Οι εκκρεμότητες και τα κενά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξος ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Χωρίς προβλήματα θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά 2018-2019, όπως διαβεβαιώνει μέσα από τη “Νέα Κρήτη” ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης. Με αφορμή τα 1.000 κενά εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό Ηρακλείου, όπως είχαμε αναδείξει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, αλλά και την καθυστέρηση, όπως έλαβε χώρα, της δημοσιοποίησης των αναπληρωτών καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον διευθυντή Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργο Τερζάκη.

Ο κ. Τερζάκης αρχικά αναφέρθηκε στο τεχνικό πρόβλημα που είχε προκύψει την περασμένη Τετάρτη το πρωί, όταν οι πίνακες των αναπληρωτών για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας είχαν οριστικοποιηθεί και κοινοποιηθεί, ενώ της Κρήτης δημοσιεύτηκαν λίγο αργότερα. «Την ίδια ημέρα (σ.σ. Τετάρτη), το πρωί, ανακοινώθηκαν οι πίνακες των αναπληρωτών. Υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα σε σχέση με το δικό μας πληροφοριακό σύστημα και του υπουργείου, με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστά η καταχώριση και να μην υπάρχει το Ηράκλειο στις προσλήψεις της Τετάρτης», είπε αρχικά, ενώ συνέχισε: «Αμέσως μετά, έβγαλε ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πληροφοριακό πρόβλημα. Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινοποιήθηκαν οι πίνακες και ήταν και το Ηράκλειο μέσα. Την ίδια ημέρα αποκαταστάθηκε το πρόβλημα». 

Εξάλλου, από τη νέα σχολική χρονιά, σε ορισμένες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε' Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α' Λυκείου, τα Γαλλικά της Β' Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β' Λυκείου.

Ο κ. Τερζάκης μίλησε και για το εκπαιδευτικό τοπίο της Κρήτης, το οποίο θα γίνει ορατό την ερχόμενη Τρίτη 11 του Σεπτέμβρη, όταν θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και οι σχολικές αυλές θα γεμίσουν από μαθητές. Ελλείψεις θα υπάρξουν, ωστόσο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δε θα υπάρχουν. «Στις 11 του Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν όλα. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας θα ξεκινήσουν με πλήρες ωράριο, όπως και το ολοήμερο σχολείο. Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής έγιναν όλες οι προσλήψεις που ζητήθηκαν και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δώσαμε σε πρώτη φάση βαρύτητα στις ειδικότητες που αντιστοιχούν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο προσλάβαμε μαθηματικούς, φυσικούς, φιλολόγους και έτσι επιδιώκουμε να μη χάνουν ώρες οι μαθητές από αυτά τα μαθήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζάκης.

Παράλληλα δήλωσε πως η κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση της Κρήτης είναι η καλύτερη από άποψη εικόνας, κάτι που αποδεικνύεται από τους φετινούς αριθμούς προσλήψεων σε σχέση με τους περυσινούς. «Τα κενά που μας έμειναν είναι ειδικότητες σε μαθήματα που δεν εξετάζονται πανελλαδικά και οι οποίες αναμένονται να καλυφθούν στην επόμενη φάση, η οποία δε θα καθυστερήσει παραπάνω από ένα μήνα. Αυτή είναι η καλύτερη εικόνα που είχαμε ποτέ. Ενδεικτικά, σε όλη την Ελλάδα προσλήφθηκαν 19.000 άτομα, όταν πέρυσι ολόκληρη τη χρονιά προσλάβαμε 23.000. Σε επίπεδο Κρήτης, πέρυσι είχαμε προσλάβει 2.750 άτομα και τώρα ήδη έχουμε προσλάβει 2.400. Χρειαζόμαστε άλλα 300 άτομα για να φτάσουμε την περυσινή χρονιά. Προσλήψεις γίνονται όλη τη χρονιά, γιατί θα έχουμε άδειες, εγκυμοσύνες κ.τ.λ.», δήλωσε.

“Καυτή πατάτα”, ωστόσο, παραμένουν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τα οποία προσεγγίζουν τους 200 στη δευτεροβάθμια, ενώ η παράλληλη στήριξη, που είναι μια μορφή φοίτησης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, παραμένει υποστελεχωμένη. «Σ’ ένα μήνα θα υπάρξει η επόμενη φάση. Στη δευτεροβάθμια σε όλη την Κρήτη πρέπει να έχουμε καμιά διακοσαριά κενά. Περίπου τόσα είναι, και υπάρχουν κάποια κενά στην παράλληλη στήριξη, που σε αυτή τη φάση κάλυψε το 45%. Τον Νοέμβριο θα είναι η επόμενη φάση της παράλληλης στήριξης».

Το «πρώτο κουδούνι» της χρονιάς θα χτυπήσει αύριο σε όλα τα σχολεία της χώρας

Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480.

Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας, έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για το ότι τα σχολεία φέτος θα ανοίξουν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της Πολιτείας υλοποιείται στο ακέραιο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News