Ο Τσίπρας έβαλε... δοκιμασία στον Αρναουτάκη

Κρήτη
Ο Τσίπρας έβαλε... δοκιμασία στον Αρναουτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα τον στηρίξει αν... δεν τον στηρίξει η Νέα Δημοκρατία

“Δίνουν τα χέρια ΣΥΡΙΖΑ και Αρναουτάκης;” ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της “Ν.Κ.” πριν από λίγες ημέρες, με φόντο την επίσκεψη, τότε, του πρωθυπουργού στα Χανιά, και να που χθες, από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε απλώς ειδική μνεία για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα ενόψει κάλπης στην Κρήτη, αλλά έκανε ονομαστική αναφορά στον περιφερειάρχη Κρήτης, βάζοντάς του όμως... δύσκολα!

Η αναφορά Τσίπρα, που είχε χαρακτήρα έμμεσης, πλην όμως σαφούς στήριξης προς τον Σταύρο Αρναουτάκη στην επικείμενη εκλογική μάχη του Μαΐου, βάζει δύσκολα στον... περιφερειάρχη, γιατί ουσιαστικά τον οδηγεί έξω από το προφίλ που έχει κρατήσει.

Μέχρι τώρα, ο περιφερειάρχης Κρήτης εμφανίζεται πρωταγωνιστής σε ποίκιλα πολιτικά-προεκλογικά “φλερτ”, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Ν.Δ., χωρίς κανείς να μπορεί να βάλει στην άκρη φυσικά και τον πάλαι ποτέ παραδοσιακό χώρο αναφοράς του Σταύρου Αρναουτάκη, το σημερινό Κίνημα Αλλαγής.

Με την επίσημη πλέον ονομαστική δήλωση διάθεσης στήριξης του Αρναουτάκη διά στόματος του Αλέξη Τσίπρα χθες από τη ΔΕΘ, και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα στηρίξει πρόσωπα που θα στηρίξει η Ν.Δ. (όπως και το αντίστροφο), ανατρέπεται (ή δρομολογούνται εξελίξεις... ανατροπής) το προφίλ του προεκλογικού βηματισμού που έχει επιλέξει να ακολουθεί ο περιφερειάρχης. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε χθες να απαντήσει σε ερώτηση για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κρήτη. Ο πρωθυπουργός κλήθηκε συγκεκριμένα να απαντήσει για το εάν πρόκειται να στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Ο ίδιος προσπέρασε το ερώτημα για τον Δήμο Ηρακλείου και τον Βασίλη Λαμπρινό χωρίς να σχολιάσει οτιδήποτε. Στάθηκε όμως στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Σταύρο Αρναουτάκη, κάνοντας λόγο για έναν πολύ ικανό περιφερειάρχη, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στηρίξει!

«Δε θέλω να προτρέξω βεβαίως, διότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και όργανα. Πρέπει να πω, όμως, ότι ήδη έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις που δείχνουν την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Η κατεύθυνση αυτή είναι να στηριχτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι αυτοδιοικητικοί έχουν δώσει “μάχες” με εντιμότητα σε δύσκολα πεδία και έδειξαν ενδιαφέρον για να πάει μπροστά ο τόπος τους σε κρίσιμους τοπικά τομείς. Τέτοια πρόσωπα που θα προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι στο σκεπτικό μας.

Όπως ενδεχομένως και πρόσωπα από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς που πληρούν τα ίδια χαρακτηριστικά. Δε θα στηρίξουμε πάντως πρόσωπα που θα υποστηρίξει η Ν.Δ.», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, αναφερόμενος ειδικότερα στη Κρήτη, τόνισε: «Για την Κρήτη συγκεκριμένα, πιστεύω ότι έχει έναν περιφερειάρχη που είναι εξαιρετικά ικανός και το έχει αποδείξει στην πορεία του. Ο περιφερειάρχης Κρήτης είναι ένα από τα πρόσωπα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με θετικό τρόπο να συνεργαστεί για να οικοδομήσει προϋποθέσεις μιας πλατιάς πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος πάντως στα των αυτοδιοικητικών εκλογών, και με το βλέμμα στραμμένο σε πιθανές συνεργασίες με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να “πετάξει το μπαλάκι” και προς τους ίδιους τους υποψηφίους, λέγοντας με νόημα: «Με τον νέο εκλογικό νόμο, δίνεται μια ευκαιρία στους πολίτες, στις πολιτικές δυνάμεις και στους υποψηφίους να δουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Δίνεται η ευκαιρία σε υποψηφίους και σχήματα να εξαγγείλουν από πριν τα προγράμματα και τις πιθανές συγκλίσεις που θα επιδιώξουν...».

Του βάζει δύσκολα...

Η χθεσινή ονομαστική αναφορά Τσίπρα στον Σταύρο Αρναουτάκη και η σκιαγράφηση πιθανής στήριξής του από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μοιάζει τιμητική πολιτικά, ταυτόχρονα όμως βάζει... δύσκολα στον περιφερειάρχη ενόψει εκλογών!

Ο Σταύρος Αρναουτάκης έχει κρατήσει ως τώρα ανοιχτές θύρες προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ φέρεται να έχει έναν άριστο δίαυλο επικοινωνίας και με τη Ν.Δ., και όχι μόνο με βάση τη συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά απευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εμφανίζονται να έχουν υπάρξει πολύ προχωρημένες συζητήσεις, που κατά κάποιους ερμηνεύουν και τη συγκρατημένη του στάση έναντι του Τσίπρα κατά την επίσκεψη-αστραπή του πρωθυπουργού προχθές στα Χανιά. Αποδοχή της στήριξης ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε απομάκρυνση από τη Ν.Δ., αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, σε επίπεδο Περιφερειών συζητά την από κοινού στήριξη υποψηφίων.

Οι αντιδράσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Την ίδια ώρα και στο ΚΙΝ.ΑΛ., τοπικά και όχι μόνο, η δήλωση Τσίπρα δημιουργεί εκνευρισμό σε εκείνο το τμήμα των στελεχών που θεωρούν ότι κανένας διάλογος περί Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και με όσους προκρίνουν έναν διάλογο με την Κεντροδεξιά. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που υπενθυμίζουν ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., στη γραμμή των ίσων αποστάσεων με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να δει σε πεδία της Αυτοδιοίκησης τα προερχόμενα από το χώρο της στελέχη να γίνονται “λεία” για τον «κακέκτυπο δικομματισμό», όπως αποκαλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Την ίδια ώρα όμως, στενοί συνεργάτες του Αρναουτάκη υποστηρίζουν ότι και η τελευταία κίνηση Τσίπρα αποδεικνύει ότι ο Σταύρος τελικά δεν έχει επαφές με κανένα πολιτικό χώρο και πως ίσα-ίσα που αναδεικνύεται σε επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο πραγματικός προβληματισμός στο επιτελείο Αρναουτάκη

Αντίθετα, ο μοναδικός προβληματισμός που θα μπορούσε να δημιουργηθεί τελικά - και οι “καραμπόλες” που θα μπορούσε να προκαλέσει - προέρχεται από ένα μόνο πρόσωπο, αυτό του Γιάννη Κουράκη, με τον οποίο ομοίως έλκουν την κοινή τους πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζεται ως πυλώνας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στην εκδοχή του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αυτός είναι και ο μόνος «φόβος», όπως ομολογούν μεταξύ τους στο επιτελείο του νυν περιφερειάρχη. Όπως λέγεται στο επιτελείο του Αρναουτάκη, ο πρώην δήμαρχος είναι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε με τη στήριξη του ενός από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς (όπου η στήριξη του Σταύρου θα απεγκλώβιζε με αξιόπιστη αντιπρόταση τον άλλο να στηρίξει Κουράκη) να αμφισβητήσει με ίσες πιθανότητες την πρωτοκαθεδρία και αποδοχή Αρναουτάκη σε επίπεδο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News