Συναγερμός για τα λύματα - Έκτακτη σύσκεψη

Κρήτη
Συναγερμός για τα λύματα - Έκτακτη σύσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλες οι περιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσης υγρών και στερεών αποβλήτων που έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα, με τελευταία μια προχθεσινή ιστορία που σημειώθηκε τις βραδινές ώρες πάλι στον Καρτερό, θα απασχολήσουν σήμερα τους επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του νομού Ηρακλείου, σε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, με στόχο να δοθούν όλα τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθήσουν την Περιφέρεια Κρήτης να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του θλιβερού φαινομένου, με μια ακόμη αναταραχή να προκαλείται προχθές τη νύχτα και να οδηγεί μάλιστα ακόμα και στην προσωρινή προσαγωγή του προέδρου των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. και του υπεύθυνου λειτουργίας του Βιολογικού της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, που κατέθεσαν στην Αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι!

Συγκεκριμένα, προχθές το βράδυ σήμανε “συναγερμός” στη ΒΙΠΕΗ για ένα ακόμα κρούσμα εκτεταμένης ρύπανσης από τον ύποπτο αγωγό ομβρίων της ΒΙ.ΠΕ. προς το Πρασανό ρέμα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Αρχών, δηλαδή τόσο της Αστυνομίας όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου. Εξάλλου, κινητοποιήθηκαν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Καλλιθέας και του Καρτερού, που έχουν προβληματιστεί έντονα αυτό το καλοκαίρι, καθώς κάθε τόσο γίνονται μάρτυρες διαρροής λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο βόρεια παράλια, από τον Καρτερό και πέρα.

Από την αυτοψία που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. και τη Δημοτική Αστυνομία διαπιστώθηκε προχθές το βράδυ ότι η ροή των λυμάτων φαίνεται να “ενοχοποιεί” τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου και να επιβεβαιώνει την προηγούμενη αυτοψία της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, ενώ την ίδια ώρα, όπως ήδη έχουμε γράψει στη “Νέα Κρήτη”, υπάρχει και το άλλο πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, που βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση, υποστηρίζοντας πως τα λύματα είναι ζωικής προέλευσης και δεν προέρχονται από τον αγωγό της ΒΙΠΕΗ.

Η σύσκεψη θα έχει θέμα την “Ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών και στερεών αποβλήτων” στην Π.Ε. Ηρακλείου ξεκίνησε γύρω στις 9 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς και υπηρεσίες, και στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος όλες οι περιπτώσεις παράνομης απόρριψης λυμάτων, ώστε να δρομολογηθούν επιτέλους λύσεις.

Όργιο διαρροών βοθρολυμάτων

Η “Νέα Κρήτη”, μάλιστα, αποκάλυψε τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και απάντηση της ΔΕΥΑΗ, τη μεγάλη διαρροή ανεπεξέργαστων βοθρολυμάτων από τον Βιολογικό Καθαρισμό Πετροκέφαλου-Πενταμοδίου. Μάλιστα, οι διαρροές προέρχονται από δύο σημεία των αγωγών του Βιολογικού, με συνέπεια να χύνονται σε περιοχή που, περνώντας τον Κρουσώνα, κάποια στιγμή - αν δεν έχει γίνει ήδη - θα φτάσουν μέχρι και την παραλία της Αμμουδάρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, όπως αποκαλύψαμε μέσα από καταγγελίες κατοίκων και φωτογραφικό υλικό, τα λύματα τρέχουν από τον Νοέμβριο του 2017, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων, που κατηγορούν τη ΔΕΥΑΗ για ολιγωρία. Οι διαρροές συγκεκριμένα έχουν, για άγνωστους λόγους, προκληθεί σε δύο σημεία πριν την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού Πετροκέφαλου-Πενταμοδίου, κάτι που σημαίνει πως ο Βιολογικός δε λειτουργεί καθόλου, καθώς τα λύματα χύνονται στα ρυάκια πριν περάσουν την είσοδο του Βιολογικού.

Εξάλλου, οι κάτοικοι τονίζουν ότι μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ο Βιολογικός των δύο χωριών λειτουργούσε άψογα και από την επεξεργασία των λυμάτων έβγαινε πεντακάθαρο νερό, το οποίο και εμπλούτιζε τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα των χωριών τους και της ευρύτερης περιοχής, μεγάλου φυσικού κάλλους. Εδώ και τόσους μήνες, όμως, μολύνονται οι πηγές, ο υδροφόρος ορίζοντας και βέβαια οι καλλιέργειες και η πλούσια χλωρίδα, κάτι που σχολιάζεται από τους κατοίκους ως έγκλημα διαρκείας.

Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΗ απαντά πως πρόκειται για διαρροές λόγω της μεγάλης παλαιότητας του συγκεκριμένου τμήματος, περίπου 200 μέτρων, του αγωγού, ενώ δεσμεύεται ότι πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχει αποκαταστήσει τη ζημιά.

Όλα αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σήμερα το πρωί, με τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες να αναζητούν λύσεις. Βέβαια, είναι πολλοί οι Βιολογικοί εκείνοι που υπολειτουργούν στην Κρήτη και η κατάσταση πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεξέλεγκτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News