Σήμερα απολογούνται οι “έξι”για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών

Κρήτη
Σήμερα απολογούνται οι “έξι”για το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και οι “έξι” που έπεσαν τη Δευτέρα στη “φάκα” της Αστυνομίας ανήκαν στον “πυρήνα” της Κρήτης.

Στην ανακρίτρια Ηρακλείου οδηγούνται σήμερα το πρωί τα έξι άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα σε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Σφακιά, και τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από τις τοπικές διωκτικές Αρχές.

Μετά την προ ημερών σύλληψή τους, οι έξι είχαν οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και την ανακρίτρια, από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα το πρωί. Σημειώνεται ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για την εν λόγω υπόθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 20 άτομα. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι και οι “έξι” που έπεσαν την περασμένη Δευτέρα στη “φάκα” της Αστυνομίας ανήκαν στον “πυρήνα” της Κρήτης.

Ο “πυρήνας” Κρήτης απαρτιζόταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τουλάχιστον 14 άτομα. Και οι έξι συλληφθέντες - ηλικίας από 23 έως 49 ετών - από την αστυνομική επιχείρηση ανήκαν στον εν λόγω “πυρήνα”. Ο 36χρονος Σύριος (σ.σ. ο “κοντός” ή “Χοσέ”) φέρεται ως το ηγετικό στέλεχος του “πυρήνα” της Κρήτης, το οποίο επικοινωνούσε με τα ηγετικά στελέχη των άλλων δύο “πυρήνων”. Επίσης, ο “κοντός” φέρεται ως εκείνος που ενεργοποιούσε ανά περίπτωση τα κατάλληλα μέλη του “πυρήνα” της Κρήτης, που θα εμπλέκονταν είτε στα Σφακιά, είτε σε περιοχές του Ηρακλείου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη σχετική αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε για την υπόθεση, «το κύκλωμα δραστηριοποιούταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο, χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθησή τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω, τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017 εγκληματική οργάνωση, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, με σκοπό τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, η οργάνωση αποτελείτο από τρεις “πυρήνες”, που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε “πυρήνα” αφορούσαν - κατά περίπτωση - την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνησή τους.

Όσον αφορά στον “πυρήνα” της Αιγύπτου, τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης, συμμετείχαν και στην περαιτέρω μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη, ο “πυρήνας” της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Όσον αφορά τον “πυρήνα” της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι, κατά τη φύλαξη των παράτυπων μεταναστών, τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα, προκειμένου να μη διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του “πυρήνα” της Ιταλίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τον “πυρήνα” της Κρήτης, αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών σε άλλο πλοίο, προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία».

3.500 έως 5.000 ευρώ το... κεφάλι

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε - κατά περίπτωση - από 3.500 έως 5.000 ευρώ, αντίτιμο το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων. Σύμφωνα, πάντως, με τις Αρχές, το συνολικό κέρδος του κυκλώματος από τις δύο περιπτώσεις μεταφοράς παράτυπων μεταναστών εκτιμάται μεταξύ 250.000 και 325.000 ευρώ!

Επισημαίνεται ότι η εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης επετεύχθη μετά από διεξοδική και επίπονη πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και την Ασφάλεια Ρεθύμνου.

Εξάλλου, στη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News