Κρήτη

Δίνουν τα χέρια ΣΥΡΙΖΑ-Αρναουτάκης;

Αίσθηση, όχι απλώς “φλερτ”,επικείμενης προεκλογικής συνεργασίας, άφησε η επίσκεψη Τσίπρα

Εξελίξεις ενόψει της αυτοδιοικητικής εκλογικής μάχης του ερχόμενου Μαΐου σηματοδότησε για την Κρήτη η χθεσινή κάθοδος Τσίπρα στα Χανιά. Και αυτό γιατί η ηθελημένη παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης (ο οποίος σημειωτέον φέρεται να είχε ρίξει “γέφυρες” και προς την πλευρά της Ν.Δ.), η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και οι εκατέρωθεν αβροφροσύνες μεταξύ τους άφησαν μια γενική αίσθηση αμφίπλευρης προσέγγισης έως “συμμαχίας” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Αρναουτάκη, με το βλέμμα φυσικά στραμμένο στην επικείμενη εκλογική μάχη για τον περιφερειακό θώκο της Κρήτης.


Για πολλούς, δεν πέρασαν διόλου απαρατήρητα τρία συγκεκριμένα γεγονότα, που “δείχνουν” προς πολιτική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-Αρναουτάκη ενόψει της επικείμενης κάλπης. Ποια είναι τα τρία σημάδια;


Πρώτον, το ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης έσπευσε χθες το πρωί να βρεθεί στα Χανιά για να υποδεχτεί προσωπικά τον πρωθυπουργό και την υπουργική συνοδεία του (αποτελούμενη από τους Ανδρέα Ξανθό, Γιώργο Σταθάκη, Παύλο Πολάκη, αλλά και τον νέο γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη), παρά το γεγονός πως η επίσκεψη “κλείδωσε” τελευταία στιγμή. Και επίσης παρά το γεγονός πως η επίσκεψη Τσίπρα ήταν στοχευμένη στον νομό Χανίων και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, κάτι που σημαίνει πολύ απλά πως δε συνέτρεχε ιδιαίτερος λόγος παρουσίας του περιφερειάρχη, που θα μπορούσε να είχε... αφήσει τη χθεσινή ημέρα στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη.


Όπως φάνηκε, ο Σταύρος Αρναουτάκης ήθελε και πήγε στα Χανιά, δίνοντας έτσι ο ίδιος ένα παγκρήτιο αλλά και συνάμα προεκλογικό τόνο στην κάθοδο Τσίπρα. Έναν προεκλογικό τόνο όμως που ήθελε να δώσει, στο ίδιο μήκος κύματος, ακριβώς, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που οι δυο τους είχαν μια ξεχωριστή συνάντηση.


Φυσικά, θα πει κανείς, και ο περιφερειάρχης είχε τυπικώς έρεισμα να πάει στα Χανιά και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ώστε να του θέσει τα ζητήματα της Κρήτης. Αυτό όμως δεν αναιρεί τον καθαρό σημειολογικό συμβολισμό της κίνησής του, που σηματοδοτεί ένα άνοιγμα του Σταύρου Αρναουτάκη προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακριβώς ισχύει και αντιστρόφως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά του πρωθυπουργού, που μέσα από κινήσεις και λεγόμενα σκιαγράφησε ένα εμφανές άνοιγμα προς τον Αρναουτάκη ενόψει εκλογών.


Άλλωστε ένα πρώτο σχετικό άνοιγμα είχε κάνει και πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης. Στον απόηχο της ομιλίας Τσίπρα στο “Αστόρια”, δέσποζε τότε στα “πηγαδάκια”, στις συζητήσεις στα τοπικά πολιτικά, αυτοδιοικητικά και δημοσιογραφικά γραφεία, η αναφορά του πρωθυπουργού στον Σταύρο Αρναουτάκη!
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας, εξαγγέλλοντας τις εργασίες για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), είχε πει πέρυσι επί λέξει: «Και βεβαίως θα είμαστε εδώ, εγώ με τον περιφερειάρχη, για να βρεθούμε στην έναρξη των εργασιών. Το έργο, βέβαια, θα ολοκληρωθεί σε 4-5 χρόνια από την έναρξή του, αλλά, απ' ό,τι βλέπω, πάλι θα είμαστε εδώ εγώ και ο περιφερειάρχης για να το εγκαινιάσουμε».


Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε χθες από εκεί που είχε σταματήσει τον περσινό Σεπτέμβριο.

Το... “μήνυμα αγάπης”

Και πάλι δεν παρέλειψε μια τιμητική αναφορά και ένα μήνυμα... αγάπης προσωπικά στον Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο και αποκάλεσε «αγαπητό», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι για την Περιφέρεια Κρήτης έχουν τα τρία αυτά χρόνια δρομολογηθεί πιστώσεις ικανοποιητικές, μεγαλύτερες σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία όμως δεν έχει μόνο η δρομολόγηση των πιστώσεων, αλλά και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και εκδηλώσεις - ξέρεις εσύ από αυτές, αγαπητέ περιφερειάρχη - για να ξεκινήσει η υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων για την περιοχή».

Δηλώσεις- “μέλι”

Κι αν πίσω από τα λόγια αβροφροσύνης του Αλέξη Τσίπρα προς τον αγαπητό του - όπως τον αποκάλεσε - περιφερειάρχη πολλοί είδαν ένα δεύτερο “σημάδι”, όχι απλά προσέγγισης αλλά πλέον προεκλογικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ και Σταύρου Αρναουτάκη, ως ένα παρόμοιο, τρίτο “σημάδι” εκλήφθηκαν από πολλούς τα λόγια του περιφερειάρχη. Ο τελευταίος στις δηλώσεις που έκανε ουσιαστικά τοποθετήθηκε κολακευτικά για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την αντιμετώπιση της Κρήτης και τη δρομολόγηση μιας σειράς έργων. «Συζητήσαμε όλα τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, από τον Βόρειο Οδικό Άξονα που θα ξεκινά από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, το μεταφορικό ισοδύναμο, από το οποίο θα πρέπει να επωφεληθεί και η Κρήτη, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στο νησί, όπως επίσης και την ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης με τη διασύνδεσή της με την ηπειρωτική χώρα. Για όλα τα θέματα πήραμε απαντήσεις, χρειάζεται όμως να υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και έδωσε εντολή ο κ. πρωθυπουργός στον κ. Πολάκη να συντονίσει όλους για να “τρέξουν” γρηγορότερα και να ξεμπλοκάρουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε, για του λόγου το αληθές, ο περιφερειάρχης, ο οποίος, αναφερόμενος στο έργο του αεροδρομίου Καστελίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν “κλείσει” όλες οι διαδικασίες και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έγκριση από τη Βουλή.

Συμπόρευση με ΣΥΡΙΖΑ αντί για διεκδίκηση

Όπως σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, είναι προφανές το εξής: Ο περιφερειάρχης, αντί της κριτικής, της διεκδίκησης και της πίεσης προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της θέσης του ή έστω της απόστασης, επέλεξε να εξάρει ουσιαστικά την κυβέρνηση για τη στάση, την πολιτική και τα πεπραγμένα απέναντι στο νησί μας. Επέλεξε δηλαδή ο περιφερειάρχης να θέσει εαυτόν σε ρόλο συμπορευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά λοιπόν συνέβησαν χθες στα Χανιά, σε μια όχι τυχαία αλλά ιδιαίτερη συγκυρία. Σε μια συγκυρία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί εμφανώς (όπως φάνηκε άλλωστε και από τον πρόσφατο ανασχηματισμό) ένα γενικευμένο, στρατηγικό άνοιγμα προς άλλους πολιτικούς χώρους. Και προς πρόσωπα με ισχυρή παρουσία στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Εκεί ακριβώς, δηλαδή, που στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αδυναμία, αφού δε διαθέτουν δικό τους ισχυρό δίκτυο στελεχών και άρα είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν σε εκτός ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα για να κερδίσουν, είτε άμεσα μέσω χρίσματος ή επίσημης στήριξης, είτε έμμεσα διά της σιωπηλής στήριξης, Δήμους και αιρετές Περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται. Διόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι και στα πολιτικά-δημοσιογραφικά “πηγαδάκια” των Αθηνών δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο όχι απλά για άνοιγμα ή “φλερτ” με αυτοδιοικητικούς όπως ο Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γιάννης Μπουτάρης, αλλά για προδιαγεγραμμένη συμφωνία...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια