«Κάρφωσαν» εγκληματική οργάνωση μέσα από τη βάρκα

Κρήτη
«Κάρφωσαν» εγκληματική οργάνωση μέσα από τη βάρκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί πλούτιζαν μεταφέροντας παράνομα μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη.

Στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με την ποινική δίωξη εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησαν οι τοπικές διωκτικές Αρχές.

Έπειτα από παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε Ηράκλειο και Σφακιά και οι οποίες ολοκληρώθηκαν νωρίς χθες το πρωί, η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες σε συνολικά έξι άτομα, τα οποία φέρονται να απαρτίζουν το κύκλωμα το οποίο φέρεται να διακινούσε παράτυπα αλλοδαπούς από (και προς) το εξωτερικό.

Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς και δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι κατηγορούνται ότι μετέφεραν παράνομα μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και από το νησί μας στη γειτονική Ιταλία!

Οι συλληφθέντες πέρασαν χθες το κατώφλι του ανακριτή και εν συνεχεία πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι - μεταξύ άλλων - οι έξι συλληφθέντες βαρύνονται με ποινικές διώξεις περί «εγκληματικής οργάνωσης».

Τα έξι άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Πρόκειται για τέσσερις ντόπιους και δύο άτομα αλλοδαπής καταγωγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας αλλοδαπός είναι Ιρακινός και ο έτερος αλλοδαπός είναι Σύριος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι έξι βαρύνονται με κακουργηματικές ποινικές διώξεις περί παράνομης μεταφοράς από το εξωτερικό προς την Ελλάδα (αλλά και από την Ελλάδα στο εξωτερικό) υπηκόων τρίτων χωρών, αλλά και περί «συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση». Μετά την προθεσμία που πήραν από τον ανακριτή Ηρακλείου, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν εκ νέου στα Δικαστήρια το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι, εκτός από τους έξι συλληφθέντες, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι και άλλα άτομα - αλλοδαπής υπηκοότητας - τα οποία δεν έχουν πέσει ακόμη στα χέρια των διωκτικών Αρχών. Εξάλλου, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και άλλα άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν κατάφεραν να διακριβώσουν οι Αρχές.

Από την Αίγυπτο στα... Σφακιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα φέρεται να προέβη τους περασμένους μήνες σε δύο μεταφορές μεταναστών από το εξωτερικό προς στην Κρήτη, αλλά και το αντίστροφο. Η πρώτη χρονικά μεταφορά αλλοδαπών έγινε τον προπερασμένο Απρίλιο από την Αίγυπτο στα Σφακιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Απρίλιο του 2017, μέλη του κυκλώματος συγκέντρωσαν στην αφρικανική χώρα περίπου 30 μετανάστες αιγυπτιακής εθνικότητας.

Οι 30 Αιγύπτιοι αναχώρησαν τελικά από τα παράλια της αφρικανικής χώρας με ένα ξύλινο σκάφος μήκους 20 μέτρων. Μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε συνολικά πέντε ημέρες, οι μετανάστες μαζί με τους φερόμενους δουλεμπόρους κατάφεραν να φτάσουν στην Κρήτη. Οι ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας έφτασαν στ' ανοικτά των Σφακίων τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 2017.

Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν από το ξύλινο σκάφος σε μια μικρότερη βάρκα, μέσω της οποίας προσέγγισαν τελικά τις κρητικές ακτές. Από τις ακτές των Σφακίων, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν σε μια μάντρα, όπου παρέμειναν μέχρι οι συγγενείς τους να καταβάλουν στους δουλέμπορους το χρηματικό ποσό που είχε συμφωνηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στα 2.500 ευρώ το άτομο.

Τελικά, οι μετανάστες έφτασαν στο Ηράκλειο από τα Σφακιά μέσω Ρεθύμνου. Αρχικά μεταφέρθηκαν τμηματικά, ανά ομάδες, σε σταθμό του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου. Από εκεί μετέβησαν οδικώς στο Ηράκλειο. Κατόπιν, με ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είχαν προμηθευτεί από μέλη του φερόμενου κυκλώματος οι αλλοδαποί ταξίδεψαν με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Τέσσερις ημεδαποί και 2 αλλοδαποί κατηγορούνται ότι μετέφεραν παράνομα μετανάστες από την Αίγυπτο στην Κρήτη και από το νησί μας στην Ιταλία

Δεν έφτασαν ποτέ στην Ιταλία...

Πριν από λίγους μήνες, και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Απριλίου και 7 Μαΐου του 2018, το φερόμενο κύκλωμα πραγματοποίησε ακόμη μια παράνομη μεταφορά μεταναστών. Πρόκειται για συνολικά 50 άτομα ιρανικής, πακιστανικής, αφγανικής, κουρδικής, και μπλαγκαντεσιανής καταγωγής, που μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Κρήτη με σκοπό να προωθηθούν στις ακτές της γειτονικής Ιταλίας.

Κάποιοι από τους μετανάστες ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο και κάποιοι άλλοι στα Χανιά. Οι αλλοδαποί που αποβιβάζονταν στο λιμάνι των Χανίων μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο μέσω λεωφορείων του ΚΤΕΛ, όπου τους επιβίβαζαν μέλη του κυκλώματος. Από την περιοχή του λιμανιού του Ηρακλείου, οι μετανάστες παραλαμβάνονταν τμηματικά με αυτοκίνητα μελών του κυκλώματος.

Από εκεί φαίνεται ότι οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε χώρους που είτε ανήκαν στους κατηγορούμενους, είτε είχαν μισθωθεί από αυτούς. Κατόπιν μεταφέρθηκαν σε μάντρα στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν τελικά σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από μια Οδύσσεια που διήρκεσε περίπου 12 ώρες, οι αλλοδαποί, φοβούμενοι για τη ζωή τους, κάλεσαν τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης “112”.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου κινητοποιήθηκε άμεσα και λίγες ώρες μετά το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 50 μετανάστες εντοπίστηκε και η δραματική περιπέτεια που βίωσαν έλαβε τέλος. Τέλος, σημειώνεται ότι για τη μεταφορά των αλλοδαπών στην Ιταλία το χρηματικό αντίτιμο ανά άτομο κυμάνθηκε μεταξύ 3.500 και 5.000 ευρώ!

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της αστυνομίας:

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Αίγυπτο προς την χώρα μας και από τη χώρα μας προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποδόμηση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνης.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, πρωινές ώρες της 03.09.2018, σε Ηράκλειο και Χανιά, συνελήφθησαν έξι μέλη του κυκλώματος, ηλικίας από 23 έως και 49 ετών (4 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί).

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος και του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, λιμενικοί του Γραφείου Ασφαλείας και του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Κατηγορούνται για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς παράτυπων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ στην δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 10 άτομα.

Αναλυτικότερα όπως προέκυψε από την έρευνα το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και διακινούσε παράτυπους μετανάστες από την Αίγυπτο χρησιμοποιώντας την Κρήτη ως ενδιάμεσο σταθμό για την περαιτέρω προώθηση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω, τα μέλη του κυκλώματος είχαν συστήσει τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2017, εγκληματική οργάνωση, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, με σκοπό τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, η οργάνωση αποτελούνταν από τρείς «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν – κατά περίπτωση – την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.

Όσον αφορά τον πυρήνα της Αιγύπτου , τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης συμμετείχαν και στην περαιτέρω μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για την μεταφορά των αλλοδαπών.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Όσον αφορά τον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι κατά την φύλαξη των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών σε άλλο πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 5.000 ευρώ, το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε συνολικά πέντε ημέρες, οι μετανάστες μαζί με τους φερόμενους δουλεμπόρους κατάφεραν να φτάσουν στην Κρήτη.

Όσον αφορά τον πυρήνα της Αιγύπτου, τα μέλη του προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στη συνέχεια τους επιβίβαζαν σε πλοία και τους μετέφεραν στην Κρήτη. Επίσης συμμετείχαν και στην περαιτέρω  μεταφορά τους στην Ιταλία, διαθέτοντας πλοίο και πλήρωμα για την μεταφορά των αλλοδαπών.

Μετά την άφιξη των μεταναστών στην Κρήτη ο πυρήνας της Αιγύπτου αναλάμβανε την είσπραξη του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού μέσω εξωτραπεζικού συστήματος (μέθοδος hawala).

Όσον αφορά τον πυρήνα της Κρήτης, τα μέλη του αναλάμβαναν τον εντοπισμό κατάλληλου σημείου προσέγγισης του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες από την Αίγυπτο, καθώς και την εύρεση  κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς και χώρων προσωρινής διαμονής των μεταναστών και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι κατά την φύλαξη των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της οργάνωσης εκτελούσαν χρέη φύλακα με όπλα προκειμένου να μην διαφύγει κανείς πριν την ολοκλήρωση της καταβολής του χρηματικού ποσού που είχε συμφωνηθεί.

Τα ηγετικά στελέχη του πυρήνα της Ιταλίας κατόπιν συνεννοήσεως με τον πυρήνα της Κρήτης αναλάμβαναν την εκ νέου επιβίβαση των αλλοδαπών  σε άλλο πλοίο προκειμένου να αναχωρήσουν από την Κρήτη στην Ιταλία.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 5.000 ευρώ, το οποίο παρουσίαζε αύξηση ή μείωση σε περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος  της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

(κεντρική φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News