Κρήτη

Δυναμικό «παρών» στις διαμαρτυρίες στη ΔΕΘ οι αγρότες της Κρήτης

“Θερμή” αναμένεται η “υποδοχή” του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ από πολλούς κλάδους  

Μέχρι και οι ένστολοι θα υποδεχτούν... “θερμά” τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με εργαζόμενους, αγρότες, άνεργους και συνταξιούχους, κι αυτό παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν για θετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ως προς την επιστροφή των αναδρομικών τους.

Από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τα μέλη της «σε μαζική μαχητική συμμετοχή μαζί με τα ταξικά εργατικά σωματεία και τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, άλλους φορείς του λαού και της νεολαίας στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, με αφορμή τη ΔΕΘ».

Μεταξύ των άλλων, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., της ΚΑΠ της Ε.Ε., που αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, απ’ όλους όσους συμφωνούν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική, ψήφισαν τα μνημόνια και τους άλλους αντιλαϊκούς νόμους.

Τη σκληρή πραγματικότητα, τη φτώχια και τη μείωση εισοδήματος δεν μπορούν να την κρύψουν τα πανηγύρια και τα ψέματα που μας λέει με περίσσιο θράσος κατάμουτρα η κυβέρνηση, περί τέλους των μνημονίων και εξόδου από την κρίση. Τέλος των μνημονίων σημαίνει να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, να καταργηθούν οι εκατοντάδες συνοδευτικοί νόμοι, ανάμεσα στους οποίους η μείωση του αφορολόγητου που θα ισχύσει από το 2020, η μείωση των συντάξεων από το 2019, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ χωρίς καμία εξασφάλιση υγείας και πρόνοιας, και που θα αποφέρει συντάξεις πείνας στους συνταξιούχους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν φορτώσει στην πλάτη μας.

Ούτε όμως το φτιασίδωμα της κυβερνητικής εικόνας με τον ανασχηματισμό μπορεί να κρύψει ή να αλλάξει τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, που φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση, για να κερδοσκοπούν έμποροι και βιομήχανοι. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής στα μέσα και τα εφόδια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο, την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι και εφοπλιστές παίρνουν φθηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο (τράνζιτ).

Άλλωστε, ο νέος προϋπολογισμός που ετοιμάζει εξασφαλίζει βέβαια νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα 4 δισ. για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, που δεν είναι για την άμυνα της χώρας μας, αλλά με πρόσχημα τις “δημοσιονομικές δυσκολίες” όχι μόνο δεν ικανοποιεί κανένα αίτημά μας, αλλά έρχονται και τα χειρότερα.

Φτάνει πια με την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Όσο τους επιτρέπουμε, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική θα ακολουθούν σε βάρος μας. Η οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει να γίνουν μαζικός μαχητικός αγώνας μέσα από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, και σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο».

Θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό ετοιμάζουν και τα Σώματα Ασφαλείας

Την ίδια ώρα αντιπροσωπία αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών αλλά και του Συλλόγου Αποστράτων της Κρήτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, στην πανελλαδική διαμαρτυρία που προγραμματίζεται, καθώς οι ένστολοι διεκδικούν αποκατάσταση των αποδοχών τους, αλλά και ενίσχυση της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εξαγγελία για τα αναδρομικά αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρωθυπουργό και το βήμα της ΔΕΘ, καθώς άλλωστε πλησιάζει και το 8μηνο που είχε η κυβέρνηση στη διάθεσή της για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί εν ενεργεία και συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα λάβουν, ανάλογα με τον βαθμό τους, από 2.500 ως και σχεδόν 13.000 ευρώ. Η καταβολή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2018, είτε ως τις αρχές του 2019.

Τα αναδρομικά θα λάβουν περίπου 250.000 ένστολοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται στα 450.000.000 ευρώ. Τα ποσά προκύπτουν από το καθαρό ποσό του βασικού μισθού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προβλέπονται επιπλέον χρήματα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που λαμβάνουν επιδόματα εξομάλυνσης και ειδικής απασχόλησης.

(Στη φωτογραφία: στιγμιότυπο από την περυσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.)

Σχόλια