Κρήτη

Δεσμεύσεις για τις αποζημιώσεις στους Κρητικούς αμπελουργούς

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης έβαλε στον ΕΛΓΑ και το αίτημα να αποζημιώνονται οι παραγωγοί και για τον δάκο

Η δέσμευση για όσο γίνεται πιο γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αμπελουργούς της Κρήτης για ζημιές από τις πρόσφατες βροχές, που αγγίζουν ακόμα και το 100%, συνδυάζεται με τη θετική απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ για εξέταση του αιτήματος καταβολής αποζημιώσεων στο μέλλον και για τις καταστροφές της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο.

Αυτά τα θετικά στοιχεία - φτάνει βέβαια να μην είναι μόνο “λόγια που θα μείνουν λόγια” - προέκυψαν την Τετάρτη, κατά τη συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη με τον κ. Κουρεμπέ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια νέα συνάντηση, αναμένεται να δοθεί και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις στα σταφύλια.

Η πρώτη συνάντηση διήρκεσε αρκετή ώρα, με τον Ανδρέα Στρατάκη να καταθέτει στον Θεοφάνη Κουρεμπέ μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, με πρώτο βέβαια την αποζημίωση των αμπελουργών. Μεταφέροντας στη “Νέα Κρήτη” το περιεχόμενο της συνάντησης, ο συνεταιριστής τόνισε ότι «ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάμε σε άμεσες αποζημιώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αύριο το πρωί, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα θα ανέβουμε μαζί με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Αθήνα για να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν και για να καταλήξουμε και σε ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών»...

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάμε σε άμεσες αποζημιώσεις,

Στο ερώτημά μας για το ύψος των ζημιών, ο συνεταιριστής μάς είπε: «Οι ζημιές είναι μεγάλες και σοβαρότατες. Το έκαμα ξεκάθαρο ότι οι παραγωγοί και το καλλιεργητικό κόστος έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν, αλλά και όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει ένας Έλληνας πολίτης. Οι άνθρωποι έχασαν την παραγωγή τους, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και όλα τα άλλα. Αν λοιπόν ο ΕΛΓΑ κατανοήσει τις ανάγκες, θα πάμε στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων».

 

Το υπόλοιπο των περυσινών

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, έβαλε την υπογραφή του και τις επόμενες μέρες θα δοθεί το υπόλοιπο των περυσινών αποζημιώσεων. Ωστόσο, από το 30% που εκκρεμεί, δε θα καλυφθεί όλο το ποσοστό.

«Θα δοθεί ή το 20% ή το 25% και ό,τι απομείνει, όπως μου είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, θα δοθεί σε μεταγενέστερο χρόνο», σύμφωνα με όσα μας είπε ο Ανδρέας Στρατάκης.

 

«Γιατί να θεωρούνται ανασφάλιστοι;»

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ο Ανδρέας Στρατάκης ήταν και το θέμα που σχετίζεται με τους παραγωγούς εκείνους που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές προς τον ΕΛΓΑ, αλλά ενώ ο φορέας τις βεβαιώνει στην Εφορία, τους θεωρεί... ανασφάλιστους!

«Είπα στον κ. Κουρεμπέ ότι, από τη στιγμή που ο ΕΛΓΑ θα εισπράξει την εισφορά, γιατί να θεωρεί ανασφάλιστους αυτούς τους παραγωγούς; Και μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Συμφώνησε πως είναι πολύ δίκαιο το αίτημα να θεωρούνται αυτομάτως ασφαλισμένοι και οι ίδιοι. Τώρα λοιπόν που φτιάχνεται ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα το δουν και το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με όσα μου υποσχέθηκε».

Να υπενθυμίσουμε ότι, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ασφάλιση των αγροτικών καλλιεργειών και της ζωικής παραγωγής στη χώρα μας - από το 2010 και μετά - έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός βεβαίωσης των οφειλών των αγροτών προς τις κατά τόπους Εφορίες. Αν δηλαδή ο παραγωγός δεν πληρώσει την εισφορά ο ίδιος ή αρνηθεί να υπογράψει την εκχώρηση του δικαιώματος του ΕΛΓΑ να μπαίνει στον λογαριασμό του και να κρατάει τα χρήματα αυτά από τις επιδοτήσεις κάθε χρόνου, υπάρχει και ο τρίτος... δρόμος, αυτός της βεβαίωσης των εισφορών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

 

ΕΛΙΕΣ

Ο δάκος αίτιο αποζημίωσης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου απέσπασε πρώτες θετικές απαντήσεις όμως και για ένα άλλο, σοβαρότατο και άκρως επίκαιρο αίτημα, να αποζημιώνονται οι ελαιοπαραγωγοί για τις ζημιές της παραγωγής τους από τον δάκο της ελιάς. Μόνο έτσι θα αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τις ευθύνες τους και θα αρχίσει επιτέλους να αλλάζει προς το καλύτερο το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.

«Του είπα ότι κάποιος πρέπει να παίρνει και την ευθύνη για τις ζημιές από τον δάκο. Κατέστρεψε την παραγωγή ο δάκος; Πού θα βρει το δίκιο του μετά αυτός ο κακομοίρης ο παραγωγός; Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξουν και κυρώσεις. Πρέπει να υπάρξουν και ποινές και εντέλει θα πρέπει ο παραγωγός να αποζημιωθεί για την παραγωγή του», μας είπε χθες ο Ανδρέας Στρατάκης.

«Ο δάκος πρέπει να μπει μέσα στην ασφάλιση. Πρέπει να αποζημιώνεται. Είναι ένα προϊόν. Εγώ έχασα ως παραγωγός το προϊόν μου. Αν το χάσω, δηλαδή, από χαλάζι θα με αποζημιώσουν και δε θα με αποζημιώσουν αν το χάσω από τον δάκο; Ο άνθρωπος τα βλέπει θετικά. Ο κανονισμός είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε από τώρα και μετά τι θα γίνει. Εγώ είπα επίσης στον κ. Κουρεμπέ ότι μπορούν να βάλουν κάποιους όρους στους παραγωγούς. Να υπάρχει μια βάση ασφάλισης. Από ’κει και πέρα, να έρχεται ο ΕΛΓΑ και να λέει στους παραγωγούς, αν θέλουν να ασφαλίσουν το προϊόν τους και για άλλες αιτίες, να έχουν μια επιπλέον ασφάλιση και μια περαιτέρω επιβάρυνση. Πολλά πράγματα γίνονται αν θέλουν να λειτουργήσει σωστά ο ΕΛΓΑ απέναντι στον παραγωγό»...

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Στρατάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια σωστή δακοκτονία. Τώρα δεν πληρώνει κανείς τη νύφη, μόνο ο ελαιοπαραγωγός που έχασε το προϊόν του. Και μετά χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο»...

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια