default-image

Αλλού «κλαίνε» και αλλού «γελούν» για τα δυσπρόσιτα σχολεία στην Κρήτη

Κρήτη
Αλλού «κλαίνε» και αλλού «γελούν» για τα δυσπρόσιτα σχολεία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία για λύση και άρση των αδικιών μετά τη συνάντηση Βαρδάκη - Γαβρόγλου

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα επανεξετάσει τα δυσπρόσιτα σχολεία της Κρήτης για να αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν, σύμφωνα με όσα δεσμεύτηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε συνάντησή του με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος και έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, αλλά θεώρησε καλό να συναντηθεί και προσωπικά μαζί του, λόγω του κατεπείγοντος της υπόθεσης.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση δεν έχουν συμπεριληφθεί σχολεία σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πραγματικά δύσκολη και συγκεκριμένα στις περιοχές Βορίζια, Καμάρες, Αντισκάρι και Κρότος, όπου λειτουργούν σχολικές μονάδες απομακρυσμένες από το Ηράκλειο και με δυσχερή οδική πρόσβαση.

Στη διαβούλευση που προηγήθηκε για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, βάσει της οποίας προέκυψαν τα δυσπρόσιτα σχολεία, τόσο οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών του νομού Ηρακλείου όσο και το ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου έθεσαν υπόψη του υπουργείου την ανάγκη τα παραπάνω σχολεία να ενταχθούν στην κατηγορία των δυσπρόσιτων.

Επιπλέον, ο νομός Ηρακλείου διακρίνεται από ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα μαζικής μεταφοράς δε διευκολύνουν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς στη μετάβασή τους σε αυτές.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στον κ. Βαρδάκη ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να τροποποιηθεί η απόφαση και να συμπεριληφθούν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία των περιοχών Βοριζίων, Καμαρών, Αντισκαρίου και Κρότου και οποιοδήποτε άλλο για το οποίο υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνει τροποποίηση.

Γιατί φτάσαμε ως εδώ

«Ο υπουργός μού είπε ότι, ενώ το υπουργείο είχε ζητήσει σχετικές προτάσεις για τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων, δεν είχαν κατατεθεί έγκαιρα στο υπουργείο, με συνέπεια ο προσδιορισμός που έγινε ίσως να μην ήταν ο σωστός. Μου υποσχέθηκε λοιπόν ότι θα το δει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναπροσδιορίσει το υπουργείο τη στάση του σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι το υπουργείο θα δει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν οι δυσπρόσιτες περιοχές, για περιοχές που πράγματι είναι δυσπρόσιτες. Διότι, αν δεν επαναπροσδιοριστούν, σε σύντομο διάστημα δε θα βρίσκουν δασκάλους να στέλνουν στις περιοχές αυτές», λέει στην εφημερίδα Νέα Κρήτη ο Σωκράτης Βαρδάκης.

«Θα το δει λοιπόν ο υπουργός ως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και το πιθανότερο είναι να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το υπουργείο. Βέβαια, εκτός από τα συγκεκριμένα σχολεία της Μεσαράς, υπάρχει πρόβλημα και σε πολλά άλλα σχολεία της Κρήτης. Όταν έκανα εγώ τη συνάντηση αυτή, δεν είχα ενημερωθεί ακόμα από το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Αλλά αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη την Κρήτη», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει αναβρασμός και σε άλλους νομούς του νησιού μας, καθώς υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις σχολείων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν φέτος χαρακτηριστεί ως δυσπρόσιτα. Έτσι θεωρείται απολύτως λογική και η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών φορέων και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αφού οι εκπαιδευτικοί είτε δε θα δέχονται να πάνε στα σχολεία αυτά, είτε θα πηγαίνουν χωρίς να έχουν την πολυπόθητη μοριοδότηση που χρειάζονται, με βάση την οποία μπορούν να κερδίζουν έδαφος για μια μετάθεση κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Και από την άλλη, όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα και στις οικογένειες των μαθητών που κάνουν μάθημα σε τέτοια σχολεία, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα κενά και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Οργισμένοι εκπαιδευτικοί και αυτοδιοικητικοί

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι στο Ρέθυμνο υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Οι εκπαιδευτικοί και οι αυτοδιοικητικοί βλέπουν τα «λουκέτα» στα σχολεία του νομού να έρχονται μετά την άδικη αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, τόσο στην πόλη όσο και στην περιφέρεια.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εγκαλεί την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης να δημοσιεύσει τα σχετικά διαβήματα στα οποία είχε προβεί επί του θέματος, την ώρα που στο «κόκκινο» πλέον για «λουκέτο» βρίσκονται τα σχολεία στην Κράνα και το Γαράζο Μυλοποτάμου, όπως και στον Πλάτανο Αμαρίου. Και μάλιστα σε έναν νομό που στα αγόρια κατέχει την αρνητική πανελλαδική πρωτιά στη μαθητική διαρροή, όπως αναφέρει το χθεσινό ρεπορτάζ του Ματθαίου Καπετανάκη από το Ρέθυμνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News