Κρήτη

Σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα και φωτιές στην Κρήτη

Σε όλη την Κρήτη υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και γίνονται διαρκείς συσκέψεις των αρμόδιων φορέων

Τα πλημμυρικά φαινόμενα - με μία ακόμα “γεύση” από τις μπόρες των τελευταίων ημερών στην Κρήτη - έχουν ενεργοποιήσει τα αρμόδια συντονιστικά όργανα στην Κρήτη.

Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη και εκπροσώπων των υπηρεσιών και φορέων που μετέχουν στο Όργανο.

«Κάνουμε εγκαίρως τον προγραμματισμό και σήμερα απλώς επικαιροποιούμε τον σχεδιασμό μας», δήλωσε ο κ. Κουκιαδάκης, συμπληρώνοντας πως τη φετινή χρονιά δόθηκαν πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες. Σημείωσε δε πως υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων που θα εξελιχθούν, αρκεί να μην είναι φαινόμενα που παρουσιάζονται μία φορά κάθε αιώνα.

Αναφερόμενος στην προστασία του Γιόφυρου, τόνισε πως «τα 800.000 ευρώ που πήραμε ως χρηματοδότηση μετά τα γεγονότα στη Μάνδρα διατίθενται στη μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του ποταμού Γιόφυρου, και στόχος μας είναι να κάνουμε τον Γιόφυρο από κατάρα, ευλογία».

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, σήμερα ο ποταμός Γιόφυρος είναι οριοθετημένος μέχρι τον Βιολογικό Καθαρισμό, αλλά θα χρειαστεί επανέλεγχος, καθώς και τα αρκετά σημαντικά έργα που έχουν γίνει από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων απαιτούν συντήρηση, η οποία και θα γίνει, όπως και οι κατεδαφίσεις. «Έχουμε καταγράψει όλα τα καταπατημένα ηλεκτρονικά, και αυτές τις μέρες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιαδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Λεονταράκης κατά τη συνεδρίαση του Οργάνου υπογράμμισε πως δεν αρκεί μόνο η Περιφέρεια και η Αυτοδιοίκηση ευρύτερα να έχουν αρμοδιότητες, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από τους απαραίτητους πόρους για να μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική προστασία. Αναφέρθηκε δε στην καλή συνεργασία που έχει διαμορφωθεί με τους Δήμους και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και στις επισκέψεις που κάνει σε όλη την Κρήτη, συμμετέχοντας στις αντίστοιχες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

 

Η κακοκαιρία στη χώρα μας

Τα έντονα φαινόμενα συνεχίστηκαν έως και αργά το απόγευμα χθες στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο, και την Κρήτη. Αργά το βράδυ οι βροχές και οι καταιγίδες περιορίστηκαν μόνο σε ορεινές περιοχές της Κρήτης. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των καταιγίδων που εκδηλώθηκαν προχθές Δευτέρα. Αξιοσημείωτος είναι ο ολικός αριθμός κεραυνών που έπεσαν στη χώρα έως τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, ο οποίος ξεπερνά τις 25 χιλιάδες!

Στα Χανιά παραμένει η αυξημένη ετοιμότητα, καθώς εκεί έπεσαν οι περισσότερες βροχές στην Κρήτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χανίων συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση, www.civilprotection.gr (Πυροσβεστικός Σταθμός Δήμου Χανίων: τηλ. 28213/ 41.799).

 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μήνυμα ευαισθητοποίησης και για τις φωτιές

Στο μεταξύ, χθες, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου εξέδωσε μήνυμα προς τους Ρεθυμνιώτες για το φαινόμενο της φωτιάς.

«Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρουλού, η οποία όπως επιβεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια, εγείρει τον έντονο προβληματισμό όλων μας. Δυστυχώς, η τραγωδία που βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα με τη φονική πυρκαγιά στην περιοχή Μάτι και την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, όπως φαίνεται, δε στάθηκε αρκετή για να αντιληφθούν κάποιοι συνάνθρωποί μας τον αντίκτυπο που έχουν, στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, η επιπολαιότητα, η ασυνειδησία, πολύ δε περισσότερο, ο δόλος. Το κόστος από μια απλή φαινομενικά επιλογή, όπως η καύση ξερόκλαδων, μπορεί να αποβεί μοιραίο όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται αυστηρά και ξεκάθαρα από την κείμενη νομοθεσία και κοινοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς πάσα κατεύθυνση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη της τελευταίας πυρκαγιάς στο Ρέθυμνο αν η ταχύτητα του ανέμου ήταν λίγο μεγαλύτερη. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσβεσή της, πέραν της παρέμβασης της Πυροσβεστικής, η οποία ήταν άμεση, της κινητοποίησης όλων των υπηρεσιών (Αντιπεριφέρεια, Δήμος, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, φορείς και Κοινότητες της περιοχής), επέβαλε μέχρι και την παρέμβαση ελικοπτέρου. Ο Δήμος Ρεθύμνου-Τμήμα Πολιτικής Προστασίας παρακαλούν τους συμπολίτες να σέβονται και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα πυρκαγιάς, να ενημερώνονται για τους κινδύνους αλλά και για τρόπους παρέμβασής τους στο αντιπυρικό έργο, να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες και δράσεις ενημέρωσης και, κυρίως, να είναι πολύ προσεκτικοί με τις δικές τους δράσεις κάθε φορά που επιλέγουν να ανάψουν φωτιά για οποιονδήποτε λόγο, ειδικά σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων.

Η αμέλεια και η απροσεξία μπορούν να αποβούν το ίδιο εγκληματικές με τον εμπρησμό. Ως εκ τούτου είναι ασυγχώρητες και διά τούτο δεν μπορεί να μείνουν ατιμώρητες. Η Ζωή και η Φύση αξίζουν τον σεβασμό, τη φροντίδα και την προστασία μας. Όσοι τις υποτιμούν, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους, θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες».

 

 

Σχόλια