Κρήτη

«Άνοιξαν» οι ουρανοί στην Κρήτη - Πόσο έβρεξε στο νησί;

Τα χτεσινά βροχομετρικά στοιχεία μάλλον ξεπερνούν τα μέσα κλιματικά ύψη των παρελθόντων ετών

Μπορεί να είναι Αύγουστος όμως το σκηνικό του καιρού χτες, Τρίτη, ήταν άκρως φθινοπωρινό ιδίως στη Δυτική Κρήτη και οι Κρητικοί αναγκάστηκαν να βγάλουν τις ομπρέλες τους για να προστατευτούν από το νερό που έριχναν τα σύννεφα.

Πολύ υψηλά ήταν τα βροχομετρικά δεδομένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, τα οποία μάλλον ξεπερνούν κατά πολύ τα μέσα κλιματικά ύψη των παρελθόντων ετών, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Βροχές όμως σημειώθηκαν και στις ανατολικές περιοχές του νησιού, στα βόρεια τμήματα μόνο, με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται σε ορεινές κυρίως περιοχές. Τοπικές βροχές σημειώθηκαν και στα νότια τμήματα το Νομού Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών, δεν καταγράφηκε καθόλου βροχή στα νότια τμήματα των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ο κ. Λέκκας αναφέρει πως «οι παράγοντες που προμήνυαν την αλλαγή αυτή του καιρού, συνέδραμαν δυναμικά στην εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των αυξημένων ποσοστών υγρασίας καθώς και οι συνθήκες της μεσημβρινής θερμικής αστάθειας που προκάλεσαν και την ανάπτυξη καταιγίδων, ιδιαίτερα έντονων στα δυτικά της Κρήτης και ασθενέστερων στα ανατολικά. Την μεγαλύτερη όμως εντύπωση προκάλεσε η διάρκεια διατήρησης των έντονων καιρικών φαινομένων, ακόμη και των καταιγίδων, μέχρι και αργά τις βραδινές ώρες της Τρίτης, ενώ λίγες ακόμη τοπικές βροχές σημειώθηκαν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης κυρίως σε ανατολικές περιοχές του νησιού.».

Οι καταγραφές των βροχομετρικών δεδομένων από το δίκτυο των Μετεωρολογικών Σταθμών της ΕΜΥ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, φορέων του νησιού και των ερασιτεχνών φίλων του καιρού, που είναι εγκατεστημένοι σε περιοχές της Κρήτης, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφοροποίηση των βροχομετρικών δεδομένων από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο το νησί.

Στον πίνακα που ακολουθεί και στέλνει ο κ. Λέκκας, σημειώνονται οι καταγραφές των βροχομετρικών ξεχωριστά για τους σταθμούς που είναι στα βόρεια τμήματα της Κρήτης και αυτών που βρίσκονται στα νότια:

Βόρεια Τμήματα Κρήτης

Νότια Τμήματα Κρήτης

Περιοχή

Συνολική Βροχόπτωση (Χιλιοστά)

Περιοχή

Συνολική Βροχόπτωση (Χιλιοστά)

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

35,4

ΚΑΝΔΑΝΟΣ

18,6

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ

42,0

ΣΕΜΠΡΩΝΑΣ

84,6

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

53,0

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

2,2

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ

97,6

ΣΦΑΚΙΑ

4,2

ΧΑΝΙΑ - ΚΛΑΔΙΣΟΣ

83,2

ΠΛΑΚΙΑΣ

4,2

ΧΑΝΙΑ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

66,0

 -

 -

ΑΓ. ΠΑΝΤΕΣ

47,4

ΣΑΜΑΡΙΑ -ΞΥΛΟΣΚΑΛΟ

18,2

ΡΕΘΥΜΝΟ-ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ

65,0

ΡΕΘΥΜΝΟ - ΠΟΛΗ

18,8

ΦΡΑΓΜΑ ΠΟΤΑΜΩΝ

11,0

ΑΝΩΓΕΙΑ

5,0

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΓΑΖΙ

6,0

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

14,0

ΕΠΙΣΚΟΠΗ

17,2

ΚΑΣΤΕΛΙ- ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

15,0 (εως 21:00)

ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ- ΟΡΟΠΕΔΙΟ

4,6

ΦΙΝΟΚΑΛΙΑ

4,0

ΣΗΤΕΙΑ

2,8

ΖΑΚΡΟΣ

13,4

-

«Σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα, υπάρχει ακόμη πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποια τοπικά φαινόμενα ασθενών βροχοπτώσεων, κυρίως στα βόρεια ορεινά του νησιού, έως και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ στη συνέχεια αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Αισθητή θα είναι όμως η βελτίωση του καιρού από αύριο Πέμπτη σε ολόκληρη την Κρήτη, με το καλοκαιρινό σκηνικό να επανέρχεται. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν από Βόρειες διευθύνσεις πιο εξασθενημένοι ενώ η θερμοκρασία θα διατηρείται σε καλά για την εποχή επίπεδα με τις μέγιστες να κυμαίνονται στους 29 έως και τους 32 ⁰C (στα νότια) και τις ελάχιστες στους 21 ⁰C , με εξαίρεση τις ορεινές περιοχές που θα είναι χαμηλότερες. Με αυτές τις καλές καιρικές συνθήκες θα υποδεχθούμε και τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.».

Για αναλυτικές προβλέψεις δείτε ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια