Κρήτη

Η περιπέτεια του Δημάρχου Πλατανιά στο φλεγόμενο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μαρτυρίες από επιβάτες που έζησαν την περιπέτεια εν πλω

Ώρες αγωνίας έζησαν εκατοντάδες επιβάτες στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο πήρε φωτιά κατά τη διάρκεια της διαδρομής του από Χανιά προς Πειραιά.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης. Την εμπειρία του που έζησε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφηγήθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά. Ο Γιάννης Μαλανδράκης ήταν ένας από τους επιβάτες του πλοίου που ταξίδευε για Πειραιά όταν, όπως είπε χαρακτηριστικά, μια ανακοίνωση ακούστηκε στο πλοίο που ενημέρωνε για τη φωτιά.

Όπως είπε: «Άρχισαν να μας μοιράζουν σωσίβια, αρχίζουν και κατεβάζουν βάρκες και βαρελάκια».  

Κι άλλοι επιβάτες όμως έζησαν δύσκολες στιγμές, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

«Μας ανέβασαν στο κατάστρωμα και μας μοίρασαν σωσίβια»

Ένας από τους επιβάτες περιγράφει την εμπειρία που έζησε στο ταξίδι του.

«Κατά τις 12 η ώρα ήταν έξω από την Ύδρα και έβγαιναν καπνοί από τ’ αμπάρι. Μας ανέβασαν πάνω, στο κατάστρωμα, μας μοιράσανε σωσίβια και κάποια στιγμή ήμασταν έτοιμοι να κατέβουμε σε βάρκες.

Όπως είπαν, το ελέγξανε, πήραμε τα σωσίβια και γυρίσαμε τελικά πίσω. Αυτό καίει ακόμα…

Ιδίως στο τελευταίο κομμάτι, πρέπει να αναζωπυρώθηκε. Εντάξει, υπήρχαν κάποια παιδάκια που ήταν με μάσκες, ανεβάσανε και το ΕΚΑΒ πάνω.

Φτάσαμε ένα βήμα πριν πηδήξουμε. Βγήκανε οι βάρκες, έριξαν ανεμόσκαλες αλλά τελικά φάνηκε ότι το ελέγξανε προσωρινά και γυρίσαμε πίσω».  

«Μόνο καπνούς βλέπαμε στην αρχή»

Μία κοπέλα περιγράφει στους δημοσιογράφους και εκείνη την εμπειρία της μέσα στο φλεγόμενο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Προσπαθούσαμε να αντιδράσουμε ψύχραιμα, πράγμα αδύνατο γιατί δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε. Προσπαθούσαμε όσο μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να αναπνεύσουμε γιατί είχε πολύ κάπνα.

Μόνο καπνούς βλέπαμε στην αρχή, τους οποίους μετά δε βλέπαμε.».   

«Φορέσαμε σωσίβια προληπτικά»

«Είδαμε καπνό και πανικοβληθήκαμε όλοι, όπως είναι λογικό, αλλά προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Αφού βγήκαμε, όλα καλά και δεν έγιναν χειρότερα.

Φορέσαμε σωσίβια προληπτικά και μας είπαν ότι μπορεί αν ρίξουμε και βάρκες προληπτικά. Ο πανικός υπήρχε», λέει ένας από τους εκατοντάδες επιβάτες.

Video: newsit.gr - protothema.gr

Σχόλια