default-image

Κομπίνα της «μαφίας» των λογιστών με επιστροφές φόρου και στην Κρήτη

Κρήτη
Κομπίνα της «μαφίας» των λογιστών με επιστροφές φόρου και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως είχε στηθεί το κόλπο και τσέπωναν μεγάλες επιστροφές φόρου.

Και στην Κρήτη φαίνεται να έχει απλώσει τα πλοκάμια του το κύκλωμα των φοροτεχνικών το οποίο κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα κενό στο σύστημα του TΑΧΙS και να χρεώσει με 5 εκατομμύρια ευρώ το κράτος, παρουσιαζόμενο μάλιστα ως ευεργέτης του.

Ο λόγος για μια πολύ καλά οργανωμένη κομπίνα, με τους φοροτεχνικούς που μετείχαν στο κύκλωμα αυτό να δηλώνουν δωρεές για το χρέος και να τσεπώνουν μεγάλες επιστροφές φόρου με “μαϊμού” τροποποιητικές δηλώσεις! Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως 100 τουλάχιστον τέτοιες περιπτώσεις επιστροφών φόρων “μαϊμού”, ενώ ενδεικτικό του καλοστημένου κόλπου τους είναι το ότι με το που ξεκίνησε η διερεύνηση είχαν προλάβει να εισπράξουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν μικρότερα ποσά.

Η απίστευτη αυτή υπόθεση, που αφορά σε κύκλωμα φοροτεχνικών, έπεσε στα χέρια του ΣΔΟΕ, καθώς το Σώμα ανακάλυψε ότι λογιστές δήλωναν υπέρογκους τόκους καταθέσεων και δωρεές για το χρέος για να εισπράττουν επιστροφές φόρου. Το λαβράκι από την πλευρά του ΣΔΟΕ βγήκε αφού μελετήθηκαν δεκάδες τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων ετών οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρου 5 εκατ. ευρώ! Όπως, μάλιστα, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Παύλος Μπαριτάκης, «το κύκλωμα δρούσε σε όλη την Ελλάδα και όπως ακούγεται φαίνεται να είχε απλωθεί και στην Κρήτη. Τα στοιχεία τα έχει η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)».

Πώς στήθηκε το όλο κόλπο

Το κόλπο γκρόσο του κυκλώματος των φοροτεχνικών είχε στηθεί μέσω τροποποιητικών δηλώσεων ως εξής: Η βασική “τρύπα” που βρήκαν στο σύστημα του TΑΧΙS είναι ότι οι κωδικοί για τους τόκους καταθέσεων είναι ελεύθερης επιλογής, δηλαδή μπορεί ο φορολογούμενος να συμπληρώσει όποιο πόσο θέλει ανεξάρτητα από τα στοιχεία που έχουν στείλει οι τράπεζες στην εφορία.

Έτσι λοιπόν, αφού έβαζαν υπέρογκα ποσά στους τόκους των καταθέσεων, τα μέλη του κυκλώματος στη συνέχεια δήλωναν ότι κάνουν δωρεά για τη μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας (!) βάζοντας τα ποσά αυτά (από τους τόκους) στον ειδικό κωδικό 075 για το χρέος.

Εκεί βρισκόταν και ο πυρήνας της κομπίνας, καθώς για τις δωρεές αυτές υπολογιζόταν έκπτωση φόρου 20% και τα ποσά της επιστροφής έμπαιναν στους λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται. Ήδη έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί των φοροτεχνικών, ενώ διερευνάται κατά πόσον ήταν ενήμεροι οι πελάτες για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το κύκλωμα δοκίμασε στην αρχή την “τρύπα” του συστήματος βάζοντας μικρά ποσά, για να δει αν θα γίνουν οι επιστροφές των φόρων. Μόλις τα μέλη του κυκλώματος είδαν ότι το κόλπο δουλεύει... ξανοίχτηκαν γεμίζοντας τα κουτάκια των δηλώσεων, που απέφεραν τις χρυσοφόρες επιστροφές με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τι λέει η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών

Την άμεση διαλεύκανση και την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες που σχετίζονται με τις τροποποιητικές δηλώσεις, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ). Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «η ΠΟΦΕΕ, σε συνεργασία με τις Ενώσεις της, εξέτασε με προσοχή τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή, σχετικά με φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες προέκυπταν καταβολές φόρων και τροποποιητικών δηλώσεων που έρχονταν στη συνέχεια και στις οποίες δηλώνονταν ποσά στον κωδικό δωρεών για το δημόσιο χρέος και δημιουργούσαν δικαίωμα επιστροφής φόρου.

Ο κ. διοικητής έχοντας - προφανώς - αποδεικτικά στοιχεία, που εντόπισαν “οι υπηρεσίες εδώ και δύο μήνες και η αντίδραση ήταν άμεση”, δεν έμεινε στη γενική αποκάλυψη, αλλά προσδιόρισε ότι “δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μη γνώριζαν ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογούμενου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και το λέω αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν δεν είναι των φορολογουμένων, είναι συγκεκριμένων λογιστών”».

Την ίδια ώρα, η ΠΟΦΕΕ με την αφορμή αυτή επαναφέρει «για μια ακόμη φορά το μείζον και ανεκπλήρωτο αίτημά της για τη δημιουργία ΝΠΔΔ, με μέλη όλους τους λογιστές-φοροτεχνικούς που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα» και καλεί «την Πολιτεία και το υπουργείο Οικονομικών να δώσουν τη δυνατότητα στη μοναδική δευτεροβάθμια ομοιοεπαγγελματική συνδικαλιστική οργάνωση των λογιστών-φοροτεχνικών να κατοχυρώσει τα δικαιώματα, τις ευθύνες και τον έλεγχο σε έναν κλάδο, στον οποίο», όπως τονίζει, «δυστυχώς οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τον πειθαρχικό έλεγχο δεν έχουν προχωρήσει ποτέ στη συγκρότηση των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, πέρα από την εκλογή τους».

Τέλος η ΠΟΦΕΕ δηλώνει κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι «καταδικάζει χωρίς περιορισμούς τέτοιες έκνομες ενέργειες που φέρεται να έκαναν “συγκεκριμένοι λογιστές” και τις χαρακτηρίζει, εκτός από πράξεις κολάσιμης παραβατικότητας, και ως πράξεις προσβολής της νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτεχνικού αλλά και της άδειας που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία». Τέλος, η Ομοσπονδία, μετά από όλο αυτό, καταθέτει προτάσεις για τη μεγαλύτερη διασφάλιση των ηλεκτρονικών δηλώσεων των φορολογουμένων μέσω του TΑΧΙS.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News