Τα πανηγύρια της Κρήτης έβαλε στο... μάτι η Πολιτική Προστασία

Κρήτη
Τα πανηγύρια της Κρήτης έβαλε στο... μάτι η Πολιτική Προστασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέφτουν «βροχή» τα πανηγύρια το καλοκαίρι και η Πολιτική Προστασία προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα.

Στο «μικροσκόπιο» της πολιτικής προστασίας μπαίνουν πλέον ακόμα και τα πατροπαράδοτα πανηγύρια στα χωριά της Κρήτης!

Μετά την πολύνεκρη εθνική τραγωδία στην ανατολική Αττική, στο Μάτι, έχει ανοίξει για τα καλά η «βεντάλια» της συζήτησης γύρω από την πολιτική προστασία στη χώρα, και μάλιστα στο τραπέζι της συζήτησης πέφτουν τώρα και παράμετροι και πτυχές που μάλλον δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μέχρι σήμερα.

Μια τέτοια πτυχή αποτελούν τα πανηγύρια και οι εορταστικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πέφτουν «βροχή» τα καλοκαίρια σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης...

Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε καταπιαστεί με τον τρόπο διεξαγωγής-οργάνωσής τους, από τη σκοπιά των μέτρων πολιτικής προστασίας. Όμως, να που έγινε και αυτό, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι!

Το ζήτημα της εξασφάλισης σωστών προϋποθέσεων και αποφυγής-αποτροπής κινδύνων εγκλωβισμού σε περίπτωση - ο μη γένοιτο - πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών στα χωριά, όπου είθισται να γίνεται το «έλα να δεις» από τα αυτοκίνητα που συρρέουν τις ημέρες των πανηγυριών, τέθηκε επί τάπητος σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου!

Προσφάτως, όπως έχουμε γράψει, με αιφνιδιαστική εντολή του Πυροσβεστικού Σώματος προς όλες τις Αντιπεριφέρειες, διεξήχθησαν έκτακτες συσκέψεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας. Συγκλήθηκε λοιπόν εκτάκτως και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ν. Λασιθίου.

Εκεί αναδείχτηκε, λοιπόν, ένα νέο ζήτημα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, που θα απασχολήσει άρδην τους εμπλεκόμενους φορείς όχι μόνο στον νομό Λασιθίου, όπου έγινε η αρχή, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς του νησιού.

Ένα νέο ζήτημα που αφορά στον τρόπο οργάνωσης και πραγματοποίησης εκδηλώσεων, πανηγυριών κ.λπ. σε δημόσιους-δημοτικούς υπαίθριους χώρους. Πιο συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» των εμπλεκόμενων φορέων μπαίνουν πλέον τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στα πανηγύρια ή σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στα χωριά. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την οργανωμένη στάθμευση και την εξασφάλιση ελεύθερης διέλευσης για τα οχήματα των Σωμάτων Ασφαλείας, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ, τα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες των Δήμων ή της Περιφέρειας κ.λπ. Μέτρα που θα επιτρέπουν συνάμα την ομαλή εκκένωση ενός χωριού, ενός οικισμού σε περίπτωση π.χ. απειλητικής πυρκαγιάς.

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση του γενικού κεφαλαίου που λέγεται πολιτική προστασία. Μια διάσταση, η οποία είχε μείνει τελείως στην αφάνεια, αλλά τώρα που ανοίγει το κεφάλαιο αυτό, είναι σίγουρο πως θα συζητηθεί και θα απασχολήσει πολύ τόσο τους φορείς, όσο και τον απλό κόσμο. Όλοι, άλλωστε, εδώ στην Κρήτη συνηθίζουμε κάθε καλοκαίρι να πηγαίνουμε σε διάφορα πανηγύρια, γλέντια και εκδηλώσεις στα χωριά. Όλοι μας έχουμε δει, έχουμε βιώσει σκηνικά με τους ασφυκτικά πλημμυρισμένους από παρκαρισμένα Ι.Χ. στενούς δρόμους των χωριών, όπου πολλές φορές γίνεται από δύσκολη έως αδύνατη πρακτικά η διέλευση...

Μέσα στη χαρά της ξεγνοιασιάς και του ξεφαντώματος, ως πολίτες αφήνουμε στην άκρη τα νεύρα που μπορεί να μας πιάσουν καθώς πασχίζουμε να περάσουμε μέσα από τα σοκάκια του χωριού ή να βρούμε κάπου να παρκάρουμε το αμάξι μας για να πάμε κι εμείς στο πανηγύρι. Όμως, αν μη τι άλλο, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της εθνικής τραγωδίας στην ανατολική Αττική, δεν είναι κάτι που μπορούν να αφήσουν τελείως έτσι στην τύχη του οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται με το ευαίσθητο κομμάτι της πολιτικής προστασίας.

Τι πρέπει να κάνουν οι διοργανωτές

Πού βρισκόμαστε λοιπόν στην παρούσα φάση και πού κινήθηκε η πρώτη αυτή συζήτηση που έγινε τις προάλλες στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου; Ως τώρα, τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις γίνονται χωρίς άδειες, χωρίς πλάνο ή μέριμνα για τη στάθμευση ή την εξασφάλιση ελεύθερης οδικής πρόσβασης και γενικώς χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας που λέγεται πολιτική προστασία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ανατολή», από τη συζήτηση στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ αποκαλύφθηκε εν πολλοίς η ασάφεια που διέπει την όλη διαδικασία χορήγησης άδειας που πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένο, κατατεθειμένο σχέδιο διαχείρισης του χώρου, παράλληλα με τις προβλέψεις εξασφάλισης λειτουργικού χώρου στάθμευσης των δεκάδων ή εκατοντάδων αυτοκινήτων με τα οποία προσέρχεται ο κόσμος στις εκδηλώσεις αυτές.

Όπως τονίστηκε, οι διοργανωτές κάθε εκδήλωσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν χώρο στάθμευσης, αποτρέποντας την κατάληψη των έτσι κι αλλιώς στενών δρόμων στα χωριά που πραγματοποιούνται πολλές απ’ αυτές τις γιορτές. Κι αυτό γιατί θα πρέπει οι δρόμοι των χωριών να παραμένουν βατοί για την άνετη διέλευση πυροσβεστικών ή άλλων οχημάτων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Επίσης, τονίστηκε ότι θα πρέπει οι διοργανωτές να διασφαλίζουν την ομαλή αποχώρηση των οχημάτων από τον χώρο στάθμευσης της εκδήλωσης, οποιαδήποτε στιγμή. Όχι μόνο σε περίπτωση ατομικής αποχώρησης, αλλά και στην περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, εκκένωσης του χώρου, που θα απαιτηθεί μαζική αποχώρηση του κόσμου.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Γουλιδάκης είπε ότι ως Συντονιστικό Όργανο θα απευθυνθούν στους τέσσερις Δήμους του νομού, ώστε «οι δημόσιες συναθροίσεις, ιδιαίτερα οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, να πραγματοποιούνται με συγκεκριμένους κανόνες». Επισήμανε μάλιστα ότι οι διοργανωτές μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή οργανωμένων εθελοντικών ομάδων...

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News