Υγρός «τάφος» για 27 ανθρώπους οι θάλασσες της Κρήτης

Κρήτη
Υγρός «τάφος» για 27 ανθρώπους οι θάλασσες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά και φέτος τα περιστατικά πνιγμών στις παραλίες του νησιού

Σε μάστιγα εξελίσσονται οι πνιγμοί και οι θάνατοι στις θάλασσες του νησιού, με τα περιστατικά να ανέρχονται σε 27 μέχρι σήμερα, την ώρα που οι νεκροί της ασφάλτου ανέρχονται σε 31. Όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν θανάτους που επήλθαν από παθολογικά αίτια, ενώ η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί είναι ότι φέτος οι πνιγμοί θα είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Λιμεναρχεία της Κρήτης, 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον νομό Ηρακλείου, με τα περισσότερα περιστατικά να οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Την ίδια ώρα, τέσσερις ήταν οι νεκροί στον νομό Ρεθύμνου. Τα τρία περιστατικά από αυτά σημειώθηκαν στο βόρειο Ρέθυμνο, ενώ το τέταρτο στην Αγία Γαλήνη.

Στον νομό Χανίων, τα τρία από τα συνολικά έξι περιστατικά που κατέγραψε το Λιμεναρχείο Σούδας δεν οφείλονταν σε πνιγμό, ενώ τα άλλα τρία περιστατικά που κατέγραψε το Λιμενικό Τμήμα Χανίων, που έχει την ευθύνη από την Αγία Κυριακή μέχρι το Κολυμπάρι, αφορούσαν το ένα αυτοκτονία, ενώ τα άλλα δύο πιθανόν να οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

Στην Ιεράπετρα, πέντε ήταν συνολικά τα περιστατικά θανάτου στη θάλασσα που καταγράφηκαν, εκ των οποίων τα δύο ήταν οι πνιγμοί, ενώ στον Άγιο Νικόλαο καταγράφηκαν δύο περιστατικά, εκ των οποίων ένας πνιγμός. Στη Σητεία, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, δεν έχει σημειωθεί κάποιος πνιγμός.

«Από την Επισκοπή Ρεθύμνου μέχρι και τον δήμο Χερσονήσου και συγκεκριμένα μέχρι τις Αρχαιότητες Μαλίων δεν έχει συμβεί πνιγμός εν ώρα υπηρεσίας ναυαγοσώστη. Δηλαδή, στους δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Ρεθύμνου δεν υπάρχει πνιγμός όσο ο εκάστοτε ναυαγοσώστης βρίσκεται στη θέση του και επιβλέπει την κατάσταση. Στη Σκαλέτα είχαμε έναν πνιγμό στις 6 το απόγευμα, δηλαδή μετά το πέρας της βάρδιας του ναυαγοσώστη, που, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ναυαγοσώστες σταματούν την εργασία τους βάσει νόμου στις 5:30 το απόγευμα, την οποία ξεκινούν από τις 10 το πρωί.

Γενικά πάντως θέλω να πιστεύω πως φέτος σε όλη την Κρήτη οι πνιγμοί θα είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι», τόνισε ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστών Μανόλης Μακριδάκης.

«Τα περιστατικά των πνιγμών εντός θαλάσσιου ύδατος στην περιοχή μας δεν παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχαν καταγραφεί 19 περιστατικά πνιγμών έως τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε. Φέτος, από την αρχή του έτους έως και σήμερα, έχουν καταγραφεί 10 περιστατικά πνιγμών. Τα περισσότερα όμως εξ αυτών οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Εμείς από την πλευρά μας εφιστούμε την προσοχή των λουομένων, τονίζοντάς τους πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, θυμίζοντάς τους πως θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας», είπε ο πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος, τομεάρχης Λιμενικής Αστυνομίας, Γεώργιος Παττακός.

Την ίδια ώρα, οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε αρκετές παραλίες στα νότια παράλια του νησιού, όπου δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες, όπως σημειώνει ο κ. Μακριδάκης, τονίζοντας πως «σε κάποιες παραλίες δεν υπάρχει καθόλου παρουσία ναυαγοσώστη, καθώς, λόγω αλλαγής του προεδρικού διατάγματος, κάποιοι συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να είναι στη θέση τους.

Για παράδειγμα, να αναφέρουμε την περίπτωση της παραλίας των Ματάλων, όπου αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ναυαγοσώστη, η οποία βέβαια δεν είναι η μόνη, καθώς και σε πολλές άλλες παραλίες η απουσία ναυαγοσώστη είναι αισθητή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News