Κρήτη

Αύγουστος '44: Ο πολυματωμένος μήνας - Την αποφράδα μέρα τίμησε η Κρήτη

Τους εκτελεσθέντες της αποφράδας 14ης Αυγούστου 1944 τίμησε η Κρήτη

ΤΤους ήρωες που εκτελέστηκαν την αποφράδα 14η Αυγούστου 1944 σε Σκούρβουλα και Γέργερη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τίμησαν προχθές Εκκλησία, φορείς, Αρχές, καθώς και πλήθος κόσμου. Τριάντα έξι πολίτες των Σκουρβούλων, μεταξύ των οποίων και 21 γυναίκες, και 25 κάτοικοι της Γέργερης έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τη θηριωδία των ναζί.

Το “παρών” στην επέτειο τιμής και μνήμης στα Σκούρβουλα έδωσε ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων.

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Η ιστορική μνήμη είναι αυτή που διατηρεί την ταυτότητα των εθνών ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, διατηρούμε άσβεστη στη μνήμη μας τη θυσία των 36 Σκουρβουλιωτών και διατηρούμε ζωντανό το μήνυμα εκείνων που με αυταπάρνηση αντιμετώπισαν τη θηριωδία και την αγριότητα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής!».

Ο κ. Αυγενάκης παραβρέθηκε και στο μνημόσυνο των 25 ηρώων στη Γέργερη, τονίζοντας: «Κινούμενοι από ιερό καθήκον και χρέος, τιμούμε σήμερα (σ.σ. προχθές) τους Ήρωες της Γέργερης και της Νυβρίτου, σύμβολα θάρρους και αυτοθυσίας. Τιμούμε τον ηρωισμό, τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση, και κρατούμε άσβεστη την ιερή παρακαταθήκη τους».

Ο Σ. Βαρδάκης

Στις εκδηλώσεις για τους εκτελεσθέντες στον Ρούβα και στα Σκούρβουλα βρέθηκε και ο Σωκράτης Βαρδάκης. Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ηρώων και προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι εκτελεσθέντες στα χωριά Γέργερη, Νύβριτο και Σκούρβουλα ήταν άνθρωποι απλοί, οι οποίοι μπροστά στον κατακτητή όρθωσαν ανάστημα, αντιστάθηκαν και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα.

Σε όλους αυτούς αποτίνουμε φόρο τιμής, με την υπόσχεση ότι ο αγώνας τους για την προάσπιση της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας παραμένει μέχρι σήμερα επίκαιρος και οφείλουμε να τον συνεχίσουμε».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, παραβρέθηκε προχθές στο εξωκλήσι της Γέργερης Παναγία Χανουτιά, για να τιμήσει τη μνήμη των 25 κατοίκων της Γέργερης και της Νυβρίτου που εκτελέστηκαν στις 14 Αυγούστου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στη συνέχεια παραβρέθηκε στα Σκούρβουλα, στην εκδήλωση μνήμης των εκτελεσθέντων - ανάμεσα στους εκτελεσθέντες και 21 γυναίκες - κατοίκων της περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Β. Κεγκέρογλου: «Αύγουστος ’44: Ο πολυματωμένος μήνας»

Με αφορμή την προχθεσινή επέτειο, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε τα εξής: «36 στα Σκούρβουλα και 24 στη Γέργερη. Ο Αύγουστος του ’44, ο πολυματωμένος μήνας σ’ ολόκληρη την Κρήτη. Επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό το κακό που έγινε τον Σεπτέμβρη του ’43 στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Η ναζιστική Γερμανία του Αυγούστου του ’44 είναι φανερό ότι χάνει τον πόλεμο που ξεκίνησε η ίδια κι αντί να ηρεμήσει, εκτροχιάζεται. Στις 12 Αυγούστου 1944 εκτελούν 35 στον Σάρχο. Στις 13 Αυγούστου το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων. Στις 14 Αυγούστου, 25 στη Γέργερη και τη Νύβριτο και την ίδια μέρα στα Σκούρβουλα, 22 γυναίκες και 14 άνδρες. Στις 17 Αυγούστου, 27 στον Σοκαρά.

Ανατίναξη σε Μοίρες, Βώρρους, Πύργο, Δαμάστα, Μάραθος, Καμαράκι, Μάχες στο Τραχήλι, στις Μαδάρες, στις Καμάρες, στη Φοινικιά... Ατελείωτος ο κατάλογος ων εκτελέσεων. Τιμούμε τη μνήμη των εκτελεσθέντων και όλων όσων αγωνίστηκαν και πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια