default-image

Η τραγική δολοφονία του ελευθερωτή του Χάνδακα, Νικηφόρου Φωκά

Κρήτη
Η τραγική δολοφονία του ελευθερωτή του Χάνδακα, Νικηφόρου Φωκά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ανιψιός και εραστής της συζύγου του Νικηφόρου Φωκά ήταν ο δολοφόνος του

Η στέψη και η δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Αυγούστου του 963 μ.Χ. όταν ο Νικηφόρος Φωκάς στέφεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Συναυτοκράτορες παραμένουν οι Βασίλειος Β’ και Κωνσταντίνος Η’.

Ο Φωκάς έμελλε να παραμείνει στο βυζαντινό θρόνο έως το Δεκέμβριο του 969. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Γεννήθηκε το 912 στην Καππαδοκία και ανήκε στη μακεδονική δυναστεία.

Σαν αυτοκράτορας διακρίθηκε κυρίως για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες. Εξάλλου, στις 7 Μαρτίου του 961 μ.Χ. ο - τότε - στρατηγός του Βυζαντίου ανακαταλαμβάνει την Κρήτη και βάζει έτσι τέλος στην αραβοκρατία στο νησί.

Η περίφημη πολιορκία του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) διήρκεσε συνολικά 9 μήνες. Η ευνοϊκή για το Βυζάντιο και το χριστιανικό κρητικό πληθυσμό έκβαση της πολιορκίας σήμανε την αποκατάσταση της βυζαντινής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νικηφόρος Φωκάς έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα, γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής. Ο Τσιμισκής συνωμότησε εναντίον του θείου του μαζί τη θεία του και - ερωμένη του - Θεοφανώ.

Βίος και Πολιτεία της Βίκυς Μοσχολιού

Δέκα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Βίκυ Μοσχολιού. Γεννήθηκε στις 17 Μαίου του 1943 στην Αθήνα (Μεταξουργείο) και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω.

Σε ηλικία 13 ετών πιάνει δουλειά ως κορδελιάστρα σε εργοστάσιο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Η Βίκυ τραγουδούσε από πολύ μικρή ηλικία, ωστόσο οι γονείς της δεν της επέτρεπαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, δουλεύοντας νύχτα. Τελικά μέσω της παρέμβασής της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, οι γονείς της Μοσχολιού πείθονται και σε ηλικία 19 ετών η Βίκυ κάνει το ντεμπούτο της στο πάλκο, στο πλάι του Γρηγόρη Μπιθικώτση και της Δούκισσας.

Εκεί την άκουσε και ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον οποίο έμελλε να συνεργαστεί. Τα επόμενα χρόνια η Βίκη Μοσχολιού όντως συνεργάστηκε με τους κορυφαίους του ελληνικού πενταγράμμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Άκης Πάνου, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Σπανός και Δήμος Μούτσης.

Σημειώνεται ότι η Μοσχολιού ήταν η πρώτη μεγάλη καλλιτέχνιδα από την Ελλάδα που έδωσε συναυλία –με δικά της, μάλιστα, έξοδα- στην Κύπρο. Εξάλλου, υπήρξε και η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια, που άφησε τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα για να δουλέψει στις μπουάτ της Πλάκας, το 1972.

Επίσης, η σπουδαία ερμηνεύτρια είχε πραγματοποιήσει μεγάλες συναυλίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και το Ολύμπια του Παρισίου. Ήταν παντρεμένη με τον ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και –μετέπειτα- της ΑΕΚ, Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες. Η Βίκυ Μοσχολιού άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Αυγούστου του 2005, έχοντας δώσει άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News