Κρήτη

Δεκαπενταύγουστος: Ένα κεράκι στη χάρη της Μεγαλόχαρης

Δεκάδες οι ναοί και τα μοναστήρια του νησιού που είναι αφιερωμένα στην Παναγιά. Ελάτε να ξεναγηθούμε.

Ο Δεκαπενταύγουστος, το “Πάσχα του καλοκαιριού”, είναι η μέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των χριστιανών. Το ελληνορθόδοξο έθνος μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις τιμούν για μια ακόμη χρονιά τη Θεοτόκο ως Υπερμάχο Στρατηγό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σε κάθε γωνιά, σε κάθε εκκλησιά, οι καμπάνες θα χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους πιστούς να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη της.

Χιλιάδες πιστοί, με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, θα προστρέξουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου γίνονται οι λιτανείες των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας, για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.

Η Κοίμηση και η Ανάσταση της Θεοτόκου
Τον Δεκαπενταύγουστο εορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου περιλαμβάνει κατά πρώτο λόγο τον θάνατο και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερο την Ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορταζόταν αρχικά στις 13 Αυγούστου και από το 460 στις 15 Αυγούστου.

Τα μοναστήρια

Για τον μεγάλο αυτό εορτασμό αλλά και της επισκεψιμότητας που θα σημειώσουν από χιλιάδες πιστούς που φτάνουν από κάθε γωνιά της Κρήτης, της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, τα “καλά” τους έχουν ήδη “φορέσει” και τα δεκάδες μοναστήρια της Κρήτης που είναι αφιερωμένα στην Παναγιά.
Τα πιο γνωστά είναι:

Μονή Παλιανής: Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι ένα γυναικείο μοναστήρι σε υψόμετρο 280 μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 20 χλμ. από το Ηράκλειο, δίπλα στο χωριό Βενεράτο. Ο ναός που υπάρχει σήμερα εκεί χτίστηκε το 1826 στη θέση του παλιού. Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσύχναστες Μονές της Κρήτης. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Μουσείο της Μονής και να θαυμάσει το πολύ παλιό και σημαντικό αρχειακό υλικό που εκτίθεται εκεί.

Μονή Φανερωμένης: Η Ιερά Μονή Φανερωμένης βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του όρμου της Παχιάς Άμμου, 24 χλμ. ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 45 χλμ. δυτικά από τη Σητεία. Έχει χτιστεί στην άκρη μιας χαράδρας και το Καθολικό του μοναστηριού βρίσκεται μέσα σε ένα σπήλαιο. Εκεί βρέθηκε και η περίφημη εικόνα της Παναγίας (Μαριάμ). Η μονή εικάζεται ότι χτίστηκε τη Β’ Βυζαντινή Περίοδο (961-1204). Το μοναστήρι διαθέτει πολύ παλιές τοιχογραφίες, που δυστυχώς έχουν μαυρίσει από φωτιά που έβαλαν οι Τούρκοι.

Μονή Πρέβελη: Η Ιερά Μονή Πρέβελη βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, δυτικά από τις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη. Η μονή, που ιδρύθηκε τον 16ο ή τον 17ο αιώνα, έχει μεγάλη ιστορία και η συμβολή των μοναχών της σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας για ανεξαρτησία είναι σημαντική. Σήμερα το μοναστήρι είναι έρημο, αλλά λειτουργεί μουσείο με αρκετό αρχειακό υλικό, εκκλησιαστικά έγγραφα, άμφια και άλλα.

Μονή Κουδουμά: Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται στις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου. Έχει χτιστεί κοντά σε όρμο και απέχει περίπου 40 μέτρα από τη θάλασσα. Η πρόσβασή της είναι δύσκολη, μιας και πρέπει να κατηφορίσει κανείς με το αυτοκίνητο έναν άγριο χωματόδρομο γεμάτο στροφές. Το τοπίο, όμως, που θα συναντήσει ο επισκέπτης κατά τη διαδρομή θα τον ανταμείψει! Ο ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το ιερό του βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο.

Μονή Οδηγητρίας: Η Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμπαρίου είναι αυτή που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος πιστών. Αποτελεί για τα Χανιά, ίσως, το κύριο σημείο αναφοράς για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής οι πιστοί που συρρέουν στη μονή είναι χιλιάδες.

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας: Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται 76 χλμ. νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στον δρόμο για το περίφημο Ελαφονήσι με τις άσπρες αμμουδιές του. Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε έναν ψηλό βράχο, οπότε ο επισκέπτης θα χρειαστεί να ανηφορίσει για να προσκυνήσει. Αξίζει όμως τον κόπο, μιας και μόλις φτάσει θα αντικρίσει ένα κατάλευκο μοναστήρι με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.

Παναγία Χαρακιανή: Η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Χάρακα Μυλοποτάμου είναι ένα παγκρήτιο προσκύνημα, ιερό και καθαγιασμένο, και από την ιστορία και από την ευλάβεια των χριστιανών, στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χαρακιανής.

Παναγίτσα Μασταμπά: Η Χάρη της δεσπόζει στο κέντρο του Μασταμπά, όπου αρκετοί πιστοί και φέτος θα βρεθούν εκεί για να προσκυνήσουν.

Καμαριανή: Κοσμοσυρροή θα σημειωθεί και στην Παναγία Καμαριανή, στη Νέα Αλικαρνασσό, με μικρούς και μεγάλους να σχηματίζουν ουρές προκειμένου να ανάψουν ένα κερί στη Μεγαλόχαρη.

Παλαιόχωρα: Τα γιορτινά της όμως φόρεσε και η Παναγία στην Παλαιόχωρα Χανίων, με τον κόσμο να συρρέει προκειμένου να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας στον ναό και να ανάψει ένα κεράκι στη Χάρη της.

Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Λασιθίου: Από τις ιστορικότερες μονές της Κρήτης είναι η Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας Λασιθίου. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα της μονής οφείλεται είτε στην ίδρυση του μοναστηριού από κάποια γυναίκα με το όνομα Κρουσταλλένια, είτε στο ότι σε κοντινή σπηλιά βρέθηκε εικόνα της Παναγίας ζωγραφισμένη σε κρύσταλλο. Ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, γιορτάζει με λαμπρότητα τον Δεκαπενταύγουστο.

Παναγία Σπηλιώτισσα: Η γραφική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Άγιος Βασίλειος και Χουδέτσι, προσελκύει και φέτος αρκετούς πιστούς. Η εκκλησία της μονής είναι αφιερωμένη στην Παναγία και βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά.

Παναγία στα Πάρτιρα: Σαράντα χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος, βρίσκεται το χωριό Πάρτιρα, όπου τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει το Ιερό Προσκύνημα στην Παναγία την Κερά. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στο γραφικό εκκλησάκι, προκειμένου να προσευχηθεί στη Μάνα του κόσμου και να της ζητήσει να σταθεί στο πλάι του στα εύκολα και τα δύσκολα που τον περιμένουν.

Ιερά Μονή Καλυβιανής: Το μοναστήρι της Παναγίας της Καλυβιανής δεσπόζει στη Μεσαρά, με τους επισκέπτες-πιστούς, ακόμα μια φορά, να δίνουν το “παρών” για να προσευχηθούν, από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

Ιερά Μονή Αγκαράθου: Αρκετός κόσμος θα επισκεφτεί και φέτος την Ιερά Μονή Αγκαράθου, προκειμένου να παρακολουθήσει τον πανηγυρικό εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Παναγία η Καληωρίτισσα: Το γιορτινά της έβαλε και η θαυματουργή για τις γυναίκες εκκλησία της Παναγίας στην Πόμπια του δήμου Φαιστού. Πολλές είναι οι μαρτυρίες ανά τα χρόνια, ότι η Χάρη της έχει βοηθήσει ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί και έχει τη φήμη της θαυματουργής. Γι' αυτό και το Καληωρίτισσα... προερχόμενο από το “η ώρα η καλή”!

Παναγία Γκουβερνιώτισσα: Μετά από έναν αιώνα εγκατάλειψης, έχει αποκτήσει και πάλι ζωή. Οι πιστοί που θα βρεθούν εκεί θα θαυμάσουν από κοντά τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, που κοσμούν το εσωτερικό του ναού, αλλά και την έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια