Εκατοντάδες παραβάσεις για αδήλωτη εργασία στην Κρήτη

Κρήτη
Εκατοντάδες παραβάσεις για αδήλωτη εργασία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα σε επιχειρήσεις: Κλιμάκια του ΣΕΠΕ οργώνουν το νησί

Συνεχίζονται αδιάκοπα οι σαρωτικοί έλεγχοι και τα πρόστιμα σε τουριστικούς προορισμούς με σκοπό τον εντοπισμό παραβάσεων που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, συνολικά 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πραγματοποίησαν επιθεωρητές και ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά.

Επιπλέον, «με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου και έως τις 15 Σεπτέμβριου, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του ΣΕΠΕ, των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, ακολουθώντας τη μεθοδολογία και τις καλές πρακτικές του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε πέρυσι στην Αττική», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

«Αυτή τη στιγμή στο νησί μας όντως βρίσκεται ένα μικτό κλιμάκιο των παραπάνω υπηρεσιών που εκτελεί αυτούς τους ελέγχους. Έχουν ήδη επιβεβαιωθεί καταγγελίες που έχουν γίνει και έχουν βρεθεί περιπτώσεις εντελώς ανασφάλιστων εργαζομένων, αλλά και εργαζομένων που, ενώ δηλώνονται με μερική απασχόληση, δουλεύουν υπερωρίες, χωρίς να αμείβονται παραπάνω για αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά εάν δεν ενισχυθούν οι τοπικές επιθεωρήσεις και αν έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται συχνά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται, αλλά και με την ανάγκη που υπάρχει για την εντατικοποίησή τους.

Πρωταγωνιστές στις παραβάσεις όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα αναδεικνύονται την καλοκαιρινή σεζόν, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Βοργιάς, ο χώρος του τουρισμού αλλά και αυτός του επισιτισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως “μαύρη” εργασία ή καταπάτηση των δικαιωμάτων του εργαζομένου δε σημειώνεται και σε άλλους εργασιακούς τομείς. «Σίγουρα δεν παραβατούν όλοι οι εργοδότες, ωστόσο σε αυτούς που παραβατούν θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι θα πιαστούν. Και αυτό θα γίνει μόνο με την ενίσχυση των τοπικών ΣΕΠΕ ώστε τα ειδικά τους κλιμάκια να προβαίνουν σε συχνότερους ελέγχους», υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς.

Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι όλο το καλοκαίρι

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν επιβληθεί 525 πρόστιμα, συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ, ενώ σε άλλες 86 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, την Κυριακή 15 Ιουλίου, ημέρα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ διενήργησαν πανελλαδικά 510 ελέγχους, επιβάλλοντας 47 πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, συνολικού ύψους 139.848,93 ευρώ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΕΠΕ, όπως τονίζεται, θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για την αποτελεσματική καταπολέμηση φαινομένων αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες στόχευσης που δίνουν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει επίσης ότι θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καθολική εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ενώ υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News