Αεροδρόμιο Καστελίου: «Βράζουν» Δήμος και κάτοικοι για τς τιμές αποζημιώσεων

Κρήτη
Αεροδρόμιο Καστελίου: «Βράζουν» Δήμος και κάτοικοι για τς τιμές αποζημιώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ο διαγωνισμός για το έργο παραχώρησης του νέου αεροδρομίου Καστελίου να έχει περάσει στην τελική ευθεία, μετά και το πρόσφατο “πράσινο φως” από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., στο επιμέρους ζήτημα όμως των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις έχουμε νέο γύρο... αντιδράσεων! Αφορμή έχει σταθεί η έκδοση της πρώτης - απογοητευτικής όπως τη χαρακτηρίζουν κάτοικοι και δημοτική Aρχή Μινώα Πεδιάδος - απόφασης του Μονομελούς Εφετείου για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας. Τιμής που δεν ξεπερνά τα 190 ευρώ για τη μεγάλη ελιά και τα 150 ευρώ για ένα μεσαίο ελαιόδεντρο και τα 100 ευρώ για ένα μεγάλο δέντρο (π.χ. μια συκιά ), προς έντονη απογοήτευση των ιδιοκτητών που ζητούν τα διπλάσια ποσά...

Δεδομένου ότι μοιάζει μάλλον απίθανο να αλλάξουν άρδην προς το καλύτερο οι τιμές αποζημιώσεων στο επόμενο δικαστήριο (στο Τριμελές Εφετείο), ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος ζητά από το υπουργείο Υποδομών και τα πολιτικά κόμματα να αποτρέψουν την αδικία με μια πολιτική πλέον κίνηση-ματ. Ποια είναι αυτή; Κατά την ψήφιση του κυρωτικού νόμου του έργου στη Βουλή, ο Ζαχαρίας Καλογεράκης ζητά να προβλεφθεί ειδική διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα για την πρόσθετη αποζημίωση των ιδιοκτητών που χάνουν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους...

Η πολυαναμενόμενη από το χειμώνα δικαστική απόφαση αφορά σε περιουσίες στο χωριό Λιλιανό. Αφορά συγκεκριμένα σε 360 ιδιοκτησίες που εκτείνονται σε 745 στρέμματα γης, με το μεγαλύτερο ποσοστό να περιλαμβάνει αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης. Η εν λόγω δικαστική απόφαση, όπως και η αντίστοιχη για τις απαλλοτριώσεις στον Νιπιδιτό, που αναμένεται αυτό το διάστημα, αποτελεί ωστόσο “μπούσουλα” και για τις απαλλοτριώσεις στους άλλους οικισμούς, και για το λόγο αυτό αναμενόταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον και αγωνία από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων, Δήμου και τοπικών φορέων.

Τα μαντάτα από τα δικαστήρια δεν ήταν ευχάριστα για τους κατοίκους.

Οι προσδοκίες, οι ελπίδες Δήμου και κατοίκων για υψηλότερες τιμές, συγκριτικά με αυτές της εκτιμήτριας που είχε οριστεί από το Δημόσιο, διαψεύστηκαν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως στις περιπτώσεις των αμπελιών που δόθηκαν άρδην αυξημένες τιμές συγκριτικά με αυτές τις εκτιμήτριας, για όλα τα υπόλοιπα, από τη γη ή τις γεωτρήσεις μέχρι τα ελαιόδεντρα και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, το Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ουσιαστικά συντάχθηκε με την εκτιμήτρια, δίνοντας περίπου τις ίδιες προσωρινές τιμές αποζημιώσεων.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει προβληματισμό, απογοήτευση και οργή μεταξύ των εμπλεκόμενων ιδιοκτητών ακινήτων, όχι μόνο στο Λιλιανό, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά που περιμένουν να πληροφορηθούν τις προσωρινές τιμές αποζημιώσεων.

Οι προσωρινές τιμές

Η επιμέρους προσωρινή τιμή που έχει βγάλει περισσότερο “στα κάγκελα” κατοίκους και Δήμο είναι αυτή για τα ελαιόδεντρα.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση τις εκτιμήτριας για 190 ευρώ αποζημίωση ανά μεγάλη ελιά, για 150 ευρώ ανά μεσαία ελιά και για 100 ευρώ για κάθε μικρό ελαιόδεντρο. Οι τιμές χαρακτηρίζονται απογοητευτικές από τους ελαιοπαραγωγούς που είχαν αιτηθεί τις διπλάσιες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση του Δημοσίου στην εκδίκαση που είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο προέβλεπε ακόμα μικρότερες τιμές και συγκεκριμένα μόλις 150 ευρώ για κάθε μεγάλη ελιά και 110 ευρώ για κάθε μεσαία ελιά.

Και στα άλλα δέντρα, αμυγδαλιές, αχλαδιές, συκιές, πεύκα, κ.τ.λ., το Μονομελές Εφετείο έμεινε στις εκτιμητικές τιμές (δηλαδή από 100 ευρώ για τα μεγάλα δέντρα μέχρι 50 ευρώ για τα μικρά).

Απογοητευτικές, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, είναι οι προσωρινές τιμές αποζημιώσεων και για τις γεωτρήσεις, καθώς η τιμή ανέρχεται στα 15.000 ευρώ, την ώρα που πρακτικά η μέση αξία μιας γεώτρησης εκτιμάται στα 50.000 ευρώ!

Η μοναδική κατηγορία όπου τα δικαστικά μαντάτα είναι κάπως πιο ευχάριστα είναι αυτή των αμπελιών. Για τα αρδευόμενα, λεγόμενα, καλά αμπέλια, το Μονομελές Εφετείο όρισε προσωρινή τιμή αποζημίωσης τα 14 ευρώ ανά τ.μ., διπλάσια τιμή από αυτή που είχε εισηγηθεί το ελληνικό Δημόσιο. Για τα μέτρια αμπέλια ορίστηκε προσωρινή τιμή αποζημίωσης στα 10 ευρώ/τ.μ., και εδώ διπλάσια από αυτή του Δημοσίου... Βεβαίως οι παραπάνω τιμές είναι οι πρώτες. Θα ακολουθήσει δεύτερη εκδίκαση και δικαστική απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Θεωρητικά μπορεί εκεί να έχουμε αλλαγές και καλύτερες τιμές. Δεν είναι, πάντως, ένα σενάριο που θεωρείται τόσο πιθανό, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, που για τον λόγο αυτό θα επιχειρήσει να εντείνει τις πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο ώστε να αποζημιωθούν με πιο δίκαιο τρόπο χιλιάδες κάτοικοι που ουσιαστικά θα μείνουν ακτήμονες με το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Σκληρή ανακοίνωση Ζ. Καλογεράκη

Το ίδιο κλίμα, δυσφορίας και προβληματισμού, επικρατεί και στις τάξεις του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Το κλίμα αυτό αποτυπώνει η ανακοίνωση την οποία έβγαλε χθες ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης, σχετικά με την πρώτη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος σε σχέση με τις απαλλοτριούμενες εκτάσεις, στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Ο ίδιος εκφράζει σε υψηλούς τόνους τη διαμαρτυρία του για τις προσωρινές τιμές που έδωσε το Μονομελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για άδικη και απαράδεκτη απόφαση.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση του δημάρχου αναφέρεται: «Με την έκδοση της πρώτης απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής μονάδος σε σχέση με τις απαλλοτριούμενες εκτάσεις, στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου αεροδρομίου Καστελίου, θεωρούμε ότι η ανωτέρω απόφαση είναι άδικη και απαράδεκτη, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί ιδιοκτήτες μένουν ακτήμονες στον τόπο τους, δεδομένου ότι χάνουν τις περιουσίες τους, η δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής θα προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, για δίκαιες αποζημιώσεις.

Ζητούμε παράλληλα από τον υπουργό Υποδομών και Δημοσίων Έργων και όλα τα πολιτικά κόμματα, κατά την ψήφιση του κυρωτικού νόμου, να προβλεφθεί διάταξη που να δίνει τη δυνατότητα για την πρόσθετη αποζημίωση των ιδιοκτητών που χάνουν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News