Απίστευτο αλαλούμ: Ψάχνουν απεγνωσμένα γιατρό και δε βρίσκουν

Κρήτη
Απίστευτο αλαλούμ: Ψάχνουν απεγνωσμένα γιατρό και δε βρίσκουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύγχυση επιτείνεται και από την παραμονή των ονομάτων των γιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού

Ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του νέου συστήματος με τους οικογενειακούς γιατρούς.

Γιατροί και ασφαλισμένοι από προχθές γίνονται μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων, με τους ασφαλισμένους να αναζητούν απεγνωσμένα οικογενειακό γιατρό, μετά από απανωτά τηλέφωνα σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα.

Οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για πολύπλοκη διαδικασία, που αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν ραντεβού για μια εξέταση και σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης, ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία

Οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για πολύπλοκη διαδικασία, που αποκαρδιώνει τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι αγωνιούν να βρουν ραντεβού για μια εξέταση και σημείο πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καταλήγοντας να επιβαρυνθούν το αντίτιμο της επίσκεψης, ώστε να αποφύγουν την ορθοστασία και την ταλαιπωρία. Άλλοι πάλι παλεύουν να εξασφαλίσουν ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου εισπράττουν τις περισσότερες φορές την άγνοια, όπως λένε, του προσωπικού για το πλαίσιο λειτουργίας του νέου θεσμού.Σύμφωνα και με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), η σύγχυση επιτείνεται και από την παραμονή των ονομάτων των γιατρών που τους καταγγέλθηκε η σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

«Προφανώς το γεγονός αυτό εμπεριέχει σκοπιμότητα, ώστε να υπάρχει μια θολή εικόνα για την παταγώδη αποτυχία μιας μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε άναρχα επί χάρτου, χωρίς ρεαλιστική χαρτογράφηση, παρά την ολοκληρωτική αντίδραση του ιατρικού κόσμου. Περίπου 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων καταγγέλθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ (αρνητική μεταβολή κατά 77%). Η δε παρουσία 280 περίπου ιατρών στις ΤΟΜΥ δεν είναι ικανή να ικανοποιήσει τη νομοθετική αναλογία οικογενειακού ιατρού ανά 2.250 κατοίκους. Λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκατομμύρια Έλληνες», υποστηρίζει η Ένωση.Υπενθυμίζεται δε ότι η αναγκαστική επίταξη των υπηρετούντων παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων στα Κέντρα Υγείας (αστικά/αγροτικά) έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς η σύμβασή τους εμπεριέχει καθηκοντολόγιο ασυμβίβαστο με την ταυτόχρονη λειτουργία τους ως οικογενειακοί γιατροί.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης-αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News