Τα 3 πιο επικίνδυνα σημεία της Κρήτης για μεγάλες πυρκαγιές  

Κρήτη
Τα 3 πιο επικίνδυνα σημεία της Κρήτης για μεγάλες πυρκαγιές  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες είναι οι 3 περιοχές της Κρήτης στις οποίες "χτυπάει κόκκινο" η επικινδυνότητα για μεγάλη πυρκαγιά;

Σαμαριά, Γαύδος και η ευρύτερη περιοχή μεταξύ Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας αποτελούν τα τρία σημεία στην Κρήτη που βρίσκονται στο “κόκκινο” από πλευράς κινδύνου εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών!

Την αποκάλυψη, η οποία αν μη τι άλλο θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους αρμόδιους φορείς, έκανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογίας Καλούστ Παραγκαμιάν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Εξόχως αποκαλυπτικός, ο κ. Παραγκαμιάν σκιαγράφησε τα τρία σημεία υψηλού κινδύνου εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς. «Το ένα σημείο με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα είναι ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς. Ο λόγος, το ότι το πευκοδάσος εκεί έχει εξαπλωθεί πολύ μετά την εγκατάλειψη ανθρώπινων χρήσεων. Δεύτερο σημείο υψηλού κινδύνου είναι η Γαύδος, όπου το πεύκο έχει επεκταθεί ομοίως.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες περιοχές ανατολικά του Αγίου Νικολάου, που μπαίνουν στη λεγόμενη μακία βλάστηση, και οι περιοχές στις Μάλλες. Και εδώ οι λόγοι είναι ίδιοι, έχουν να κάνουν με την επέκταση του πεύκου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλούστ Παραγκαμιάν, και σημείωσε: «Στην Κρήτη, κυρίως στην παράκτια ζώνη, είναι που συναντάμε παρεμβάσεις αυθαιρεσίας. Και στα ορεινά βεβαίως υπάρχουν, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Σε ορεινό επίπεδο, οι αυθαιρεσίες αφορούν κυρίως σε περιφράξεις για βόσκηση. Και επίσης σε δρόμους που δε θα έπρεπε να ανοιχτούν, σε ορεινούς όγκους. Βλέπουμε παντού δρόμους να έχουν ξεφυτρώσει, ακόμα και στα ορεινά του Ψηλορείτη, που φτιάχτηκαν για να εξυπηρετούν λίγους.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια αλλοίωση περιβαλλοντική, για να εξυπηρετείται μια φούχτα ανθρώπων! Και βεβαίως δεν μπορούμε να αφήνουμε έξω από το κάδρο τους υγροτόπους. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους υγροτόπους της Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News