Μόλις 33 γιατροί για 200.000 κατοίκους!

Κρήτη
Μόλις 33 γιατροί για 200.000 κατοίκους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ένα γιατρό αντιστοιχούν... 2.250 ασθενείς: Σοβαρές οι ελλείψεις γιατρών στο πλαίσιο του μέτρου του «Οικογενειακού Γιατρού»

Αιφνιδιαστικά και με πολλά προβλήματα, όπως κυρίως αυτό της έλλειψης γιατρών και της άρνησής τους να συμμετέχουν σε αυτό, άρχισε από την 1η Αυγούστου να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα το μέτρο του Οικογενειακού Γιατρού, ενώ για «ένα ακόμη βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΝΠΔΔ).

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 1η Αυγούστου σταμάτησαν οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς και, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, «τίθεται και επίσημα σε λειτουργία το κλειστό σύστημα παραπομπών, στο οποίο ο γιατρός του συστήματος λειτουργεί ως “πλοηγός”, ρυθμίζοντας την “κυκλοφορία” του ασθενούς στο σύστημα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με το μέτρο αυτό «καταργούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού. Αυξάνουν την αναμονή, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία, γυρίζοντάς μας χρόνια πίσω».

Όπως επισημαίνει ο ιατρικός κόσμος, οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους) τέθηκαν σε εφαρμογή χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ικανός αριθμός γιατρών για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Παρουσιάζοντας μάλιστα μερικά παραδείγματα ακολουθώντας τις διαδικτυακές οδηγίες του πολυδιαφημισμένου συστήματος αναφορικά με την ισχύ του μέτρου στην Κρήτη, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου: Για την πόλη του Ηρακλείου, με περίπου 200.000 κατοίκους, αντιστοιχούν 33 γιατροί παθολόγοι και γενικοί γιατροί (13 των ΤΟΜΥ, 13 ελεύθεροι επαγγελματίες και 7 των Μονάδων Υγείας, πρώην ΙΚΑ). Στα Χανιά, σε 100.000 κατοίκους, αντιστοιχούν δέκα γιατροί (2 των ΤΟΜΥ, 5 των Μονάδων Υγείας και 3 ελ. επαγγελματίες). Στο Ρέθυμνο, μόλις τέσσερις γιατροί (οι 3 των ΤΟΜΥ και ο μοναδικός γιατρός της Μονάδας Υγείας) αντιστοιχούν σε 55.000 κατοίκους. Στον Άγιο Νικόλαο, στο Λασίθι, οι κάτοικοι μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη στον γιατρό με εκδρομή στην Ελούντα (1 ελ. επαγγελματίας), στη Νεάπολη (1 ελ. επαγγελματίας), στο Τζερμιάδο (οι γιατροί του Κ.Υ.) ή ακόμα και στη Σητεία (2 οι γιατροί της ΤΟΜΥ), αφού στην πόλη δεν υπάρχει κανείς.

Όσο για τη Σητεία, φαίνεται να επαρκούν οι δύο γιατροί των ΤΟΜΥ, με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου σε ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Χάρης Βαβουρανάκης και ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Κοχιαδάκης, να σημειώνει πως, «αν λοιπόν σε έναν γιατρό αντιστοιχούν 2.250 ασθενείς, όπως έχει ανακοινωθεί, σκεφτείτε πόσος θα είναι ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία στην αναζήτηση ραντεβού για τον καθ’ υπόδειξη οικογενειακό γιατρό», προσθέτοντας πως «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι δικαίωμα για τον πολίτη και όχι μια τυχαία αντιστοίχιση με βάση τοπογραφικά ή δημογραφικά κριτήρια». Και η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι «η ελεύθερη επιλογή γιατρού χωρίς χωροταξικούς ή άλλους περιορισμούς, με παράλληλη αξιοποίηση του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα, για να διατηρηθεί η σχέση εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς, ο δυναμικός ετήσιος κλειστός προϋπολογισμός ανά ασθενή με βάση την ηλικία, το φύλο και τη νοσηρότητα, έτσι ώστε ο πολίτης να αποκτήσει την υπευθυνότητα της διαχείρισης της περίθαλψης και της οικονομίας της υγείας του, και η δημιουργία αστικού τύπου Κέντρων Υγείας 24ώρου εφημερίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών που δε χρειάζονται νοσηλεία, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία αυτής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που έχουμε ανάγκη».

«Άκαιρη η οποιαδήποτε εφαρμογή του συστήματος»

Και στις υπόλοιπες περιοχές όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού ο αριθμός των περίπου 1.000 συμβεβλημένων υπό το νέο καθεστώς οικογενειακών γιατρών σε ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ δε θεωρείται επαρκής για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων. Το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 1.195 θέσεις γιατρών για τις ΤΟΜΥ και 2.800 οικογενειακούς γιατρούς ΕΟΠΥΥ, αλλά για τις 1.195 θέσεις των ΤΟΜΥ είχαν υποβληθεί 583 αιτήσεις, ενώ για 2.800 θέσεις του ΕΟΠΥΥ υποβλήθηκαν 625 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, έχει καλυφθεί μόνο 1 στις 4 θέσεις οικογενειακών γιατρών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο 465 συμβεβλημένοι οικογενειακοί γιατροί, για να καλύψουν τις ανάγκες όλου του πληθυσμού της χώρας. Την ίδια ώρα, ο ΙΣΑ καλεί τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μέλη του να διακόψουν την παροχή των υπηρεσιών τους, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), αντιδρώντας ευθύς εξαρχής στο νέο σύστημα, υποστηρίζει ότι, μετά την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών, είναι άκαιρη η οποιαδήποτε εφαρμογή του συστήματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News