Τρεις Κρητικοί ταξιδεύουν στην Αυστραλία για ένα... περιβαλλοντικό οδοιπορικό

Κρήτη
Τρεις Κρητικοί ταξιδεύουν στην Αυστραλία για ένα... περιβαλλοντικό οδοιπορικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό οδοιπορικό, το Green Project, ετοιμάζεται να ταξιδέψει δεκάδες Έλληνες -ανάμεσά τους και Κρητικοί- στη μακρινή Μελβούρνη.

Οι Κρητικοί Γιάννης Τζώρτζης, ο Ιάσονας Ταβλάς και ο Κωστής Βάρδας αναχωρούν μαζί με 12 άλλα μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Green Project (GP green-project.org)για την Αυστραλία, γι’ αυτό το οδοιπορικό με τίτλο: "Green Project in Australia 2018 - Platypus trail: Renewables, Biospheres and Aborigines".

Η εκδήλωση εκκίνησης θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου 2018, στις 6 το απόγευμα, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού, στη Μελβούρνη.

Εορτάζοντας το “European Year of Cultural Heritage” (EYCH 2018), από τις 4 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2018, η GP έχει σκοπό να καταγράψει σε ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, την συνύπαρξη εντός των Βιοσφαιρών της UNESCO, των σύγχρονων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της παραδοσιακής «περιβαλλοντικής γνώσης» των Αβορίγινων.

Στόχος της είναι η γνώση που θα αποκτηθεί από το συνδυασμό αυτό και τη μελέτη των καλών πρακτικών της Αυστραλίας, να μπορέσει στο μέλλον να αξιοποιηθεί από για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια στην Αυστραλία και από Έλληνες επιστήμονες για την προώθηση αντίστοιχων εφαρμογών στην Ελλάδα, καθώς και την πρόληψη περιβαλλοντικών καταστροφών, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές που συγκλόνισαν την Αττική.

Η 15μελής αποστολή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και καλλιτεχνών της GP, σε 29 ημέρες, χρησιμοποιώντας αυτοκινούμενα τροχόσπιτα με φωτοβολταϊκά, θα καλύψει 11.210 χλμ από τη Μελβούρνη, την Καμπέρα, την Αδελαϊδα, το Άλις Σπρίγκς, το Ντάρβιν, το Μπρούμ μέχρι το Πέρθ, και θα αποτυπώσει 56 «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος».

Στην ομάδα της GP λαμβάνουν μέρος οι: Yannis Tzortzis, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μέλος της Royal Photographic Society of Great Britain, o Theo Anagnostopoulos, βιολόγος, ειδικός στην επικοινωνία της επιστήμης, ο Aggelos Katsaggelos, καθηγητής electrical engineering και computer science στο Northwestern University of Chicago, η Maria Vranopoulou, κοινωνική ανθρωπολόγος, ο Jason Tavlas, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ο Alekos Markellos, δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία, η Emma Papaemmanouel, δημοσιογράφος, ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αυστραλία, ο Dimitris Paterakis, πολιτικός μηχανικός και φωτογράφος της Fuji, ο Konstantinos Katerina Charterou, φαρμακευτικό marketing, η Sandy Vergitsi, ειδική στην παραδοσιακή ιατρική, η Valeria Kaltezioti, μοριακή βιολόγος, η Kassiani Kaltezioti, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, η Vasiliki Kasoumi, ιατρική επιστήμονας, και ο Yannis Anastasopoulos, επιχειρηματίας εστίασης.

Κατά την ανωτέρω εκδήλωση εκκίνησης στο The Greek Centre, Μελβούρνη, θα εγκαινιαστεί η έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας “Sailing to Inner Habitats” με εικόνες από απομακρυσμένα θαλάσσια οικοσυστήματα του Ιονίου, που παρουσιάστηκε στο Athens Photo Festival 2018. Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Sandy Vergitsi, Νικολας Ζαχαροπουλος, Valeria Kaltezioti, Danae Stavros, Stephanos Stavros, Yannis Tzortzis και η Katerina Charterou. Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Yannis Tzortzis. Eπίσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «SUDAMERICA: Τα χίλια χρώματα της ζωής – Ένα οδοιπορικό της Green Project», σε σκηνοθεσία της Dimitra Zirou.

Τι είναι η Green Project;

Η Green Project ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, εμπνευσμένη από το “World Solar Programme 1996-2005” της UNESCO, για την πραγματοποίηση των «πράσινων φωτογραφικών οδοιπορικών», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Στοχεύει στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας και του ντοκιμαντέρ, αποτελώντας όχημα ελληνικής πολιτιστικής και ενεργειακής διπλωματίας.

Μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει τα οδοιπορικά στην Ασία (2008, Αθήνα – Πεκίνο), στην Αφρική (2010, Αθήνα – Κέιπ Τάουν), στην Ευρώπη (2012, Αθήνα-Βόρειο Ακρωτήριο), στη Νότια Αμερική (2014, Μπογκοτά-Γη του Πυρός), και τον περίπλου του Ιονίου με ιστιοπλοϊκό (2017). Το έργο της έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως “Best Practice in the Annual Report of National Commissions for UNESCO of 2014”, ενώ έχει αποσπάσει το “First Prize in Arts" στο "Public Book Awards 2015”, το «Πρώτο Βραβείο» του “International Photo Competition 2014” του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, Αυστρία, το “Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής” του “Festival de l’ Image Environnementale 2010” στο Παρίσι, Γαλλία καθώς επίσης και το “Third Award for the Clean Development Mechanism” στο “United Nations Framework Convention on Climate Change 2010” στο Κανκούν, Μεξικό. Το 2018, το ντοκιμαντέρ σε παραγωγή της Green Project «SUDAMERICA: Τα χίλια χρώματα της ζωής – Ένα οδοιπορικό της Green Project» διακρίθηκε στο «4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας», που συνδιοργανώθηκε από την «Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ» και το «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News