Κρήτη

Κρητικός ο νονός της...θύελλας

Ο μετεωρολόγος που δίνει τα ονόματα στα σημαντικά καιρικά γεγονότα .Γιατί «βαφτίζονται» με ονόματα;

Ο “νονός” των ακραίων ή έντονων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και άρα παίρνουν όνομα σύμφωνα με τη τακτική που ακολουθεί από το 2017 το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι Κρητικός. Με καταγωγή από το Ρέθυμνο και πιο συγκεκριμένα από τους Αγίους Αποστόλους Αμαρίου, ο μετεωρολόγος, διευθυντής Eρευνών του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της γνωστής ιστοσελίδας meteo.gr, κ. Κωστής Λαγουβάρδος, είναι ο άνθρωπος που κάνει τα “βαφτίσια” όταν ένα καιρικό σύστημα πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Δηλαδή να είναι έντονο με μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και να επηρεάζει τουλάχιστον τη μισή χώρα...


Αφού οι επιστήμονες συσκεφθούν και στη βάση των προγνωστικών δεδομένων που διαθέτουν καταλήξουν στο ότι ένα επερχόμενο βαρομετρικό χτυπάει “κόκκινο”, ο κ. Λαγουβάρδος επιλέγει όνομα κατά το δυνατόν από την ελληνική μυθολογία και βεβαίως, όπως μας αποκάλυψε, με προτίμηση, λόγω καταγωγής, από το κρητικό πάνθεον. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο που το πρώτο όνομα που δόθηκε ήταν εκείνο της Αριάδνης, για να σηματοδοτήσει στην ιστορία μία από τις πιο έντονες κακοκαιρίες που έχει πλήξει τη χώρα.


Η “Αριάδνη” που χτύπησε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα από τις 5 έως τις 11 Ιανουαρίου 2017, κατεβάζοντας τα χιόνια μέχρι και τις παραλίες, “άνοιξε” την αυλαία των καιρικών “βαφτίσεων” και περνάει στο αρχείο, αφού λόγω των συνεπειών εκείνης της κακοκαιρίας, που έχουν αφήσει στους περισσότερους δυσάρεστες μνήμες από τις καταστροφές που προκλήθηκαν, δεν πρόκειται να δοθεί ξανά σε κάποιο άλλο σύστημα που μελλοντικά κάνει την εμφάνισή του. Αυτό αποτελεί έναν από τους όρους της διαδικασίας, καθώς οποιοδήποτε βαρομετρικό προκαλέσει μεγάλες καταστροφές αυτομάτως το όνομα που το συνοδεύει αποσύρεται από τη λίστα.

Γιατί "βαφτίζονται" τα ακραία φαινόμενα


Πρόκειται για έναν κατάλογο που συντάσσεται με την πάροδο των χρόνων, καθώς η επιλογή δε γίνεται με βάση συγκεκριμένη λίστα, αλλά αυθόρμητα, με μόνο κανόνα την εναλλαγή από αντρικό σε γυναικείο όνομα και με αλφαβητική σειρά. Η πρακτική αυτή, όπως μας εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να “βαφτίζονται” οι επικίνδυνοι τροπικοί κυκλώνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πηγή σημαντικών καταστροφών. Ακολούθησε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, το γνωστό Metoffice, το οποίο προχώρησε στα “βαφτίσια” σημαντικών βαρομετρικών, έχοντας υπόψη μελέτες που έδειχναν ότι ο πληθυσμός λάμβανε πολύ πιο σοβαρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και των Αρχών πολιτικής προστασίας όταν μια κακοκαιρία είχε όνομα.
Με δεδομένο ότι στην πράξη η πρακτική αυτή αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματική για την προστασία του κόσμου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποφάσισε να την υιοθετήσει και για τα εγχώρια συστήματα, διαπιστώνοντας στην πράξη του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή οι πολίτες έδειχναν όντως μεγαλύτερη προσοχή αν το επικίνδυνο καιρικό σύστημα χαρακτηριζόταν με κάποιο όνομα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.


Όπως μας εξήγησε ο κ. Λαγουβάρδος, καταβάλλει προσπάθεια ώστε να υπάρχουν στο μέτρο του δυνατού ονόματα που παραπέμπουν στην πλούσια ελληνική μυθολογία για να τονίζεται η σημαντικότητα ενός καιρικού γεγονότος. Έχει ενδιαφέρον ότι δεν ανακοινώνεται ποιο θα είναι το επόμενο όνομα, ενώ όταν ολοκληρωθούν τα γράμματα της λίστας από το Α ως το Ω τότε θα ξεκινήσει και πάλι από την αρχή. Υπενθυμίζεται ότι οι πιο πρόσφατες στη λίστα κακοκαιρίες με όνομα ήταν ο “Μίνωας” και η “Νεφέλη”, που σημειώθηκαν τον Ιούνιο και εξέπληξαν τους πάντες, ακόμα και τους μετεωρολόγους.

Οι κακοκαιρίες με... όνομα

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία “Αριάδνη” (από 5 έως 11/1/2017), που έφερε το χιόνι ακόμα και στις παραλίες. Και ακολούθησαν οι:
* “Βίκτωρ”, από 16 έως 19/1/2017: Βαρομετρικό χαμηλό στη νότια Ιταλία που έφερε χιόνια και βροχές.
* “Γαλάτεια”, από 7 έως 12/3/2017: Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από το Ιόνιο προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Βροχές και χιόνια.
* “Δαίδαλος”, από 23 έως 26/10/2017: Έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δυτική Κρήτη στις 26/10.
* “Ευρυδίκη”, από 13 έως 17/11/2017: Έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, με καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττική (με 21 θύματα) και πλημμύρες στη Σύμη και στην Πιερία.
* “Ζήνων”, από 18 έως 19/11/2017: Μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά επηρέασε το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα. Ισχυροί άνεμοι και μικροπλημμύρες στην Αχαΐα.
* “Ηλέκτρα” από 28 έως 29/12/2017: Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από την Ιταλία προς την Ελλάδα με μεγάλα ύψη βροχής στην Ήπειρο στις 28/12 και στη δυτική Κρήτη στις 29/12.
* “Θησέας”, από 12 έως 13/1/2018: Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από την Ιταλία προς την Ελλάδα με μεγάλα ύψη βροχής στη Μαγνησία (293 χιλιοστά ημερήσιο ύψος βροχής στη Μακρινίτσα).
* “Ιοκάστη”, από 10 έως 11/2/2018: Μετεωρολογική “βόμβα” από τον κόλπο της Σύρτης προς την Ελλάδα, που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και θυελλώδεις ανέμους. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ορεινές διαδρομές και αρκετοί απεγκλωβίστηκαν από σωστικά συνεργεία.
* “Κρέοντας”, από 15 έως 16/2/2018: Ισχυρές βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας και χιόνια.
* “Λητώ”, από 25 έως 27/2/2018: Ραγδαίες βροχοπτώσεις και πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι και τα πεδινά της βόρειας Ελλάδας.
* “Μίνωας”, από 15 έως 19/6/2018: Διαταραχή μέσης τροπόσφαιρας (ψυχρή λίμνη) επηρέασε το σύνολο της χώρας, με ισχυρές βροχές, χαλαζοπτώσεις, τοπικά ισχυρούς ανέμους και ανεμοστρόβιλους. Συνολικά παρατηρήθηκαν 20 σίφωνες ξηράς και θάλασσας, και σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες και αγροτική οδοποιία. Μεγάλα ύψη βροχής και στα ορεινά της Κρήτης. Δεκάδες χιλιάδες κεραυνοί προκάλεσαν ζημιές σε δίκτυα διανομής ρεύματος και κατοικίες.
* “Νεφέλη”, από 24 έως 29/6/2018: Στάσιμες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας που προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα με εκτεταμένες καταστροφές κυρίως στη Χαλκιδική, το ανατολικό Πήλιο, την Αττική και την Καβάλα. Οι νοτιάδες στο Αιγαίο έφτασαν τα 7 μποφόρ και παρατηρήθηκαν 32 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες. Η μέγιστη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας ήταν η χαμηλότερη τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών για τον Ιούνιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια