Αντιπυρικές ζώνες και πολύτιμες συμβουλές πυροπροστασίας

Κρήτη
Αντιπυρικές ζώνες και πολύτιμες συμβουλές πυροπροστασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ζώνες αντιπυρικής προστασίας αποτελούν ένα μέτρο που από πολλούς επιστήμονες αμφισβητείται - Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει νέες συζητήσεις για θέματα δασοπροστασίας.

Κάποτε οι ζώνες αντιπυρικής προστασίας θεωρούνταν ως κάτι δεδομένο για τις δασικές εκτάσεις και οι δασολόγοι ήταν κάθετοι ως προς την αναγκαιότητα αυτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα λέει στη “Νέα Κρήτη” ο οργανωτικός γραμματέας και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών στα Χανιά, Γιάννης Φωτάκης, τα τελευταία χρόνια οι ζώνες αντιπυρικής προστασίας αποτελούν ένα μέτρο που από πολλούς επιστήμονες αμφισβητείται, κυρίως λόγω του εύρους που θα πρέπει να έχουν για να μπορούν να προσφέρουν προστασία στο δάσος σε περίπτωση φωτιάς, το οποίο όμως εύρος δεν είναι εφικτό για παράδειγμα σε δασώδεις εκτάσεις όπως αυτές που έχουμε στα βουνά της Κρήτης.

Όπως εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο Γιάννης Φωτάκης, «είναι ένα αμφισβητούμενο μέτρο. Κάποτε ήταν σε μεγάλη προώθηση. Στη συνέχεια η επιστήμη διέγνωσε ότι πρέπει να είναι πολύ μεγάλου εύρους μία αντιπυρική λωρίδα. Δηλαδή το πλάτος της να είναι πάνω από 60 μέτρα. Αλλά αν αρχίσεις να χαρακώνεις ειδικά τα βουνά της Κρήτης, τηρώντας τα 60 μέτρα πλάτος, τότε όπως καταλαβαίνουμε δε θα μείνει και τίποτα. Τριάντα με 50 μέτρα είναι η βολή της κουκουνάρας του πεύκου. Και να για ποιον λόγο πρέπει να είναι στα 60 μέτρα τουλάχιστον το εύρος των αντιπυρικών λωρίδων. Και δεν υπάρχει και χρηματοδότηση. Αλλά ταυτόχρονα, σας λέω ότι αμφισβητείται πλέον και επιστημονικά η κρισιμότητα των αντιπυρικών ζωνών...».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «ένας δυνατός άνεμος, όπως αυτοί που χαρακτηρίζονται ως “στρατηγικοί καταστροφείς”, δε θα μπορεί να αναχαιτιστεί παρά την αντιπυρική ζώνη...».

Και καταλήγει λέγοντας ότι έχει αρχίσει νέος κύκλος προβληματισμών και συζητήσεων σε κεντρικό επίπεδο, μετά τις καταστροφικές και θανατηφόρες πυρκαγιές της Αθήνας. «Εν μέσω αποκαϊδιών αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ανάμεσα στους επιστημονικούς φορείς έχει ανοίξει μια συζήτηση για τους τρόπους δασοπροστασίας. Και θα σας υπενθυμίσω ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας. Και ενώ στη συνέχεια έγινε κυβέρνηση, δεν έχει υλοποιήσει αυτό το μέτρο. Οι κλάδοι των γεωτεχνικών και των δασικών πιέζουν για τον ενιαίο φορέα. Διότι οι πυροσβέστες δεν έχουν αυτή την εμπειρία, και ειδικά οι ανώτεροι αξιωματικοί τους, σε κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Οι νεότεροι ενδεχομένως μάθουν, αλλά από ’κει και πέρα κανείς το δάσος και τη συμπεριφορά του δεν την ξέρει όπως την ξέρει ένας δασικός, και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να αξιοποιηθεί...».

Στο ερώτημά μας, τέλος, αν θεωρεί από την άλλη ότι λόγω των μνημονίων έχουμε αποδυναμώσει τον κρατικό μηχανισμό και στα θέματα της δασοπροστασίας, ο Γιάννης Φωτάκης απαντά: «Γενικά έχει υποβαθμιστεί ο δημόσιος τομέας. Θεωρείται υπεύθυνος για όλα δεινά της χώρας. Κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια - ας την ψάξουν...».

Πολύτιμες συμβουλές πυροπροστασίας

Συμβουλές και οδηγίες προς του πολίτες για τα μέτρα πυροπροστασίας που οφείλουν να λαμβάνουν για την προστασίας της ζωής και των περιουσίων της, δίνει με ανακοίνωση του η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνου:

«Επειδή η περίοδος που διανύουμε γίνεται ολοένα και δυσκολότερη λόγω των πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών με υψηλές θερμοκρασίες και στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης που ο καθένας μας έχει να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένεια του, την ιδιοκτησία του και το περιβάλλον, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής να φροντίσουν για τα παρακάτω:

- Απαγορεύεται να καίμε σκουπίδια ξερά χόρτα και κλαδιά και οποιαδήποτε άλλη χρήση φωτιάς κατά τους θερινούς μήνες.

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες φωτιές δεν μεταφέρουμε ψησταριές στα δάση η σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά από χρήση τροχού, οξυγονοκολλήσεις ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες.

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.

- Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

- Δημιουργούμε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας καθαρίζοντας τα ξερά χόρτα, τα ξερά φύλλα, κλαδιά κ.λπ. από τους κήπους μας και από τον περιβάλλοντα χώρο του.

- Κλαδεύουμε τα δένδρα ώστε να μην ακουμπούν στο σπίτι δημιουργώντας μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον (5) μέτρων.

- Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές η πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους.

- Προ φυλάσσουμε εξωτερικά τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

- Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό μη εύφλεκτο σύρμα για να μην μπορούν να διεισδύσουν σπίθες στο κτίσμα.

- Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά στο σπίτι.

- Αποφεύγουμε την τοποθέτηση ακαλύπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι.

- Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς χώρους.

- Προμηθευόμαστε πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για την συντήρηση τους.

- Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθούμε καπνό ή φωτιά, καλούμε το (199) για την Πυροσβεστική είτε το (112) που είναι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης.

Ειδικότερα για την αποψίλωση και το κλάδεμα σε ιδιωτικούς χώρους, σύμφωνα και με το άρθρο 22 του Κανονισμού Καθαριότητας: «Οι κύριοι, νομείς ή κάτοχοι οικοπέδων, ιδιωτικών ακάλυπτων χώρων, μη κατοικημένων, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κτισμάτων είναι υποχρεωμένοι με ευθύνη και δαπάνη τους :

- Να φροντίζουν για την καθαριότητα, την αποψίλωση και απεντόμωση των χώρων αυτών, ακόμη και εάν τα απόβλητα προέρχονται από τρίτους, ώστε να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς και η αισθητική υποβάθμιση του τοπίου

- Να φροντίζουν το κλάδεμα και την απομάκρυνση των κλαδοκάθαρων σε περίπτωση που εμποδίζεται η ορατότητα και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Η Διεύθυνση Καθαριότητας με έγγραφη όχληση προς τον κύριο, νομέα ή κάτοχο του ακινήτου απαιτεί συμμόρφωση με τα παραπάνω εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Μη συμμόρφωση στη διάταξη αυτή, επιφέρει πρόστιμο 300€.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News