default-image

Προσοχή για υψηλό κίνδυνο φωτιάς σήμερα στην Κρήτη

Κρήτη
Προσοχή για υψηλό κίνδυνο φωτιάς σήμερα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης. Όπως φαίνεται στον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Σάββατο προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε ολόκληρους τους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Μόνο στο νομό Λασιθίου είναι μπλε το χρώμα, που σημαίνει μέση κατηγορία κινδύνου για πυρκαγιά, και συνεπώς σήμερα όλοι οι Κρητικοί θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο Δήμος Χανίων, αλλά όσα ανακοινώνονται ισχύουν, όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη, στα 3/4 του νησιού μας.

Όπως λοιπόν αναφέρει η δημοτική Αρχή των Χανίων, «σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε ολόκληρο το νομό Χανίων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πολιτικής προστασίας. Οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, ενώ σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την προστασία από τις δασικές πυρκαγιές, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection και τον ιστοχώρο του Δήμου Χανίων (www.chania.gr) στον τομέα Πολιτική Προστασίας».

Τι πρέπει να προσέχουμε

Και στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούμε όλοι μας για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.

Αν βρισκόμαστε στην ύπαιθρο, δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.

- Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

- Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

- Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

- Κατά την αντιπυρική περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

- Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

- Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

- Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

- Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Τονίζεται, τέλος, ότι η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνό μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News