Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ημέρες

Κρήτη
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βροχές, χαλαζόπτωση και ισχυροί άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Περισσότερο με φθινοπωρινό μοιάζει το σκηνικό τον καιρό, παρά καλοκαιρινό τα τελευταία 24ωρα και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το… φθινοπωρινό αυτό σκηνικό, θα συνεχιστεί και μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους, όπως προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρό και στην Κρήτη, καθώς μέχρι και την Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Αναλυτικότερα, οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:

Σάββατο 28 Ιουλίου

Τις μεσημβρινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες πιθανόν θα επηρεαστεί η Χαλκιδική, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ πρόσκαιρα το απόγευμα η ανατολική Στερεά.

Κυριακή 29 Ιουλίου

Τις μεσημβρινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες πιθανόν θα επηρεαστεί η Χαλκιδική, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ πρόσκαιρα το απόγευμα η ανατολική Στερεά.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης.

Τα φαινόμενα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες και κατά τόπους στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3-5 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται ότι θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Ιουλίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά και κυρίως στη Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 3-5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα δυτικά θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Αυγούστου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Ο άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 3-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα εμφανίσει αξιόλογη μεταβολή.

Λήψη μέτρων αυτοπροστασίας συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει ότι έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η υπηρεσία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News