Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

«Έχουμε σχέδια. Ξέρουν να τα διαβάσουν;» - Τι απαντούν οι αρμόδιοι

H Πολιτεία δηλώνει έτοιμη για το “ο μη γένοιτο”. Στα χαρτιά θωρακισμένη η Κρήτη, λένε οι ειδικοί.

Το εύλογο ερώτημα για το εάν η Κρήτη είναι θωρακισμένη και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες της είναι ικανές να αντιμετωπίσουν κάποιο ακραίο φαινόμενο γεννήθηκε για άλλη μια φορά μετά την τραγωδία στην Αττική.

Η Κρήτη διαθέτει τους επικαιροποιημένους και αναθεωρημένους απαραίτητους χάρτες και σχέδια εκκένωσης και διαφυγής από αστικό ή δασικό περιβάλλον σε περίπτωση πυρκαγιάς, τονίζει η Περιφέρεια. Ωστόσο ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, αμφιβάλλει αν η τοπική Πολιτική Προστασία γνωρίζει να διαβάσει και να διαχειριστεί τους χάρτες και τα σχέδια αυτά.

Αυτή του την τοποθέτηση έκανε ο κ. Συνολάκης μιλώντας χθες στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη. Αναλυτικότερα, ο κ. Συνολάκης είπε: «Μακάρι να κάνω λάθος στην εκτίμησή μου αυτή. Και για το Ηράκλειο και για τα Χανιά έχουμε χάρτες εκκένωσης στην περίπτωση που γίνει κάποιο παλιρροιακό κύμα. Έχουμε χάρτες για πυρκαγιές. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής: Αυτοί οι χάρτες βρίσκονται στα χέρια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας; Και αν ναι, τους χρησιμοποιούν; Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποιο ακραίο φαινόμενο, ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τι πρέπει να κάνουν; Ή χρειαζόμαστε καινούργια άσκηση; Η Πολιτική Προστασία έχει κάνει σωστά τη δουλειά της στο θέμα αυτό;», τόνισε ο κ. Συνολάκης, δημιουργώντας έτσι πολλά ερωτηματικά για το αν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν, και κυρίως αν ξέρουν να διαχειριστούν τα σχέδια και τους χάρτες εκκένωσης και διαφυγής σε οποιαδήποτε περίπτωση ακραίου περιστατικού... Ερώτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε ότι η τραγωδία στο Μάτι Αττικής απέδειξε πως σχέδια τοπικά και χάρτες εκκένωσης και διαφυγής ή και ακόμα σταθμών συγκέντρωσης και διαφυγής δεν υπήρχαν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως, κατά την προσωπική του άποψη, η έγκαιρη εκκένωση της περιοχής θα έσωζε πολλές ανθρώπινες ζωές.


Αιχμηρή η απάντηση της Περιφέρειας

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Συνολάκη προκάλεσε την αιχμηρή απάντηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «με τον κ. Συνολάκη δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ ώστε να μας κάνει μια υπόδειξη ή να έχει μια πληροφορία για να μπορεί να κάνει τέτοιες τοποθετήσεις. Με χαρά πραγματικά θα άκουγα τον κ. Συνολάκη να πει πότε συζητήσαμε και αντιλήφθηκε ότι η Περιφέρεια είναι ανίκανη να εφαρμόσει το σχέδιο. Σέβομαι την επιστημοσύνη του κ. Συνολάκη, αλλά ας μου επιτρέψει όμως στα διοικητικά να έχω και εγώ κάποια άποψη. Ξέρω πολύ καλά ότι η Περιφέρεια διαθέτει συντονισμό, αλλά την κεντρική ευθύνη των υποδομών δεν την έχει. Κάνουμε όμως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε κάθε περίπτωση, και ευτυχώς οι πολίτες της Κρήτης έχουν διαφορετική άποψη από τον κ. Συνολάκη».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κουκιαδάκης ξεκαθαρίζει ότι η Κρήτη είναι σε ετοιμότητα, αλλά όχι για τραγικές περιπτώσεις, λέγοντας πως «δε θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις ψευδείς και πλαστές. Στα μέτρα του δυνατού είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρές καταστάσεις». Ο ίδιος ωστόσο επισήμανε στο σημείο αυτό πως «οι κίνδυνοι που έχουμε εμείς σαν περιφέρεια είναι μικρότεροι σε σχέση με αυτούς της Αττικής, διότι και τα μεγέθη αλλά και το περιβάλλον είναι διαφορετικά. Σχέδιο, πάντως, σε κάθε κατάσταση οπωσδήποτε υπάρχει σε τοπικό επίπεδο». Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον κ. Συνολάκη, λέγοντας πως «περιμένουμε τις συμβουλές του».

Από την πλευρά του τώρα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός, στην απάντησή του σχετικά με το κατά πόσο εκτεθειμένη μπορεί να βρεθεί η Περιφέρειά μας στην περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλων ακραίων φαινομένων, τόνισε πως «η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηρακλείου είναι έτοιμη τόσο στον τομέα της πρόληψης και της προετοιμασίας, όσο και στον τομέα της ετοιμότητας και καταστολής των φαινομένων».

Δεν ενημερώνονται

Κανείς δήμαρχος, με εξαίρεση μόνο τους δημάρχους Ηρακλείου και Βιάννου, δεν πηγαίνει στις συσκέψεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης για την Πολιτική Προστασία, ενώ πολλές φορές ηχηρές είναι οι απουσίες και από το ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, που δεν ανταποκρίνονται και δε συμμετέχουν στο κάλεσμα για να ενημερωθούν για όλα τα νεότερα επί των σοβαρών αυτών θεμάτων. Αυτή τη “βόμβα” εξαπέλυσε από το κεντρικό αναλυτικό δελτίο της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, χθες το βράδυ, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Γιάννης Λεονταράκης. Υποστήριξε, πάντως, ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να εφαρμόσει σχέδιο Πολιτικής Προστασίας σε ενδεχόμενο περιστατικό πυρκαγιάς, πλημμύρας ή σεισμού!

«Από το 2015 η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει αναθεωρημένο ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Αυτό το εγχειρίδιο έχει κατανεμηθεί και στους Δήμους και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στα Σώματα Ασφαλείας», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή σε μια έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, στα ερωτήματα της Κατερίνας Σαλαπάτα απάντησε ότι, «αν εξαιρέσουμε τον Δήμο Ηρακλείου και τον Δήμο Βιάννου, οι άλλοι Δήμοι δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Περιφέρειας Κρήτης κάθε φορά που τους καλούμε σε συσκέψεις για την Πολιτική Προστασία»...

Και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συσκέψεις που γίνονται, είτε πρόκειται για τον χειμώνα μπροστά στο ενδεχόμενο πλημμύρας, είτε πρόκειται για τη θερινή περίοδο μπροστά στο ενδεχόμενο της πυρκαγιάς. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο κάθε Δήμος έχει την αρμοδιότητα να εφαρμόσει ένα δικό του σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για τους δημότες και τους επισκέπτες του.

Ο ίδιος, αποκαλυπτικότατος χθες στη συζήτηση που έγινε στο κεντρικό δελτίο της “ΚΡΗΤΗ TV”, επισήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ενημέρωσης του κόσμου στην περίπτωση έκτακτου περιστατικού, λέγοντας πως το μόνο που μπορεί να ηχήσει είναι η σειρήνα, που όμως χρησιμοποιείται κυρίως σε περίπτωση πολέμου και μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω πανικό, σημειώνοντας πως άλλος τρόπος είναι τα μέσα ενημέρωσης (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα), ενώ στην περίπτωση διακοπής ρεύματος η ενημέρωση αυτή καθίσταται μάλλον εντελώς αδύνατη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αποκαλύφθηκε, ούτε ότι στο κεντρικό ούτε στα τοπικά συντονιστικά όργανα, που έχουν την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, μετέχει μετεωρολόγος, η συμβολή του οποίου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, ειδικά στην περίπτωση πυρκαγιάς, ώστε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια