Τα σταφύλια θα μείνουν πάνω στις κουρμούλες - Ο καύσωνας και η βροχή ολοκληρώνουν την καταστροφή

Κρήτη
Τα σταφύλια θα μείνουν πάνω στις κουρμούλες - Ο καύσωνας και η βροχή ολοκληρώνουν την καταστροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σταφύλια σε πολλές περιοχές του νομού Ηρακλείου θα μείνουν πάνω στις κουρμούλες

Σαν να μην έφτανε η καταστροφή των σταφυλιών από τον καύσωνα της Δευτέρας, ήρθε χθες σε ορισμένες αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου και η απογευματινή μπόρα να τους δώσει τη χαριστική βολή... Και το φαινόμενο με τις απότομες βροχοπτώσεις προβλέπεται ότι θα συνεχίζεται μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο. Το καλό είναι ότι οι επόπτες του τοπικού ΕΛΓΑ βρίσκονται κάθε μέρα στα αμπέλια και βλέπουν τις εξελίξεις. Οι αμπελουργοί βρίσκονται σε απόγνωση. Ήταν περίοδος που έκοβαν σταφύλια για τις εξαγωγές. Και τώρα πολύ φοβούνται για το ενδεχόμενο να είναι τόσο μεγάλη η αλλοίωση, που να μην μπορούν να τα διαθέσουν ούτε για σταφίδα!

«Το ενδιαφέρον όλων μας βρίσκεται στους νεκρούς συνανθρώπους μας», λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Αυτό είναι κάτι που το επισημαίνουμε ξεκάθαρα, και οι ζημιές οι δικές μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Από ’κει και πέρα, το ευτύχημα είναι ότι βγαίνουν κάθε μέρα έξω οι επόπτες του ΕΛΓΑ και βλέπουν την κατάσταση. Μέχρι και το Σάββατο, που θα έχουμε τις κατά τόπους μπόρες, θα γίνεται η καταγραφή του φαινομένου. Και στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές έχουν καταστραφεί...».

«Ήρθε το τελειωτικό χτύπημα»

«Από τις θερμές αέριες μάζες της Δευτέρας έπαθαν τεράστια ζημιά τα οινάμπελα και τα σταφιδάμπελα. Πιστεύω ότι, από τα επιτραπέζια, ένα μικρό μέρος έπαθε ζημιά από τον καύσωνα. Αλλά όσα επιτραπέζια δεν έπαθαν ζημιά από τον καύσωνα δέχτηκαν σήμερα (σ.σ. χθες) τη χαριστική βολή από την μπόρα που ξέσπασε απογευματινές ώρες και κράτησε πάνω από δέκα λεπτά», λέει με αγανάκτηση και απόγνωση στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι, επειδή στη φάση αυτή τα επιτραπέζια σταφύλια είχαν αναπτύξει όλα τα ζάχαρά τους, με αυτές τις συνθήκες υπέστησαν ζημιά που θα φανεί τις επόμενες μέρες, όταν γύρω από το λίκι θα σχηματιστεί το στεφανάκι και θα αρχίσουν τα σταφύλια στο σημείο αυτό να σκάνε.

Ο κ. Χιλετζάκης επισημαίνει ότι το σύννεφο που έβρεξε στις περιοχές αυτές έπιασε μια ακτίνα από Αρχάνες, Προφήτη Ηλία και την ευρύτερη περιοχή, πλήττοντας στο πέρασμά του τα σταφύλια των περιοχών αυτών. «Φανταστείτε ότι στις Αρχάνες άνοιξαν οι ουρανοί και στο Σκαλάνι δεν έβρεξε καθόλου», λέει συγκεκριμένα ο συνδικαλιστής.

«Καταστράφηκε ο κόπος μας»

«Κάναμε τόσα έξοδα. Και ήρθε ο χθεσινός (σ.σ. της Δευτέρας) καύσωνας να καταστρέψει τον κόπο μας», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, που έχει τα αμπέλια του στη Φοινικιά, «αμπέλια που δεν είναι σε σχήμα V είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στα δικά μου αμπέλια, για παράδειγμα, ήδη είναι σκάρτα τα σταφύλια σε ένα ποσοστό που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει στο 90%. Τώρα με τις βροχές; Σε πέντε λεπτά βροχής θα δώσει τη χαριστική βολή!...».

Για να περιγράψει τη ζέστη της Δευτέρας, ο Γιώργος Στειακάκης λέει: «Μπήκα στο αυτοκίνητο που είχα σε σκιερό μέρος κάποια στιγμή και έδειχνε 49 βαθμούς μέσα στο όχημα! Μόλις ξεκίνησα κατέβηκε στους 41,5 βαθμούς. Μπορεί σε άλλες περιοχές να ήταν 38 βαθμοί. Αλλά στον κάμπο της Φοινικιάς, στον Άγιο Σίλα, στους Μαλάδες και την ευρύτερη περιοχή, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου»!

Μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ότι «στις 11 το πρωί οι εργάτες έφυγαν από το αμπέλι διότι δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Επομένως, το επιτραπέζιο σταφύλι, το V, έχει πάθει ζημιά, διότι είναι χοντρόρωγο, και ήταν και ταλαιπωρημένο από την προηγούμενη βροχή. Ήρθε και η θερμοκρασία και άρχισαν τα σταφύλια να σκάνε. Αλλά απ’ αυτά που δεν είναι V μάλλον που δε θα κοπούν καθόλου σταφύλια για εξαγωγή. Ακόμα και πριν τις θερμοκρασίες αυτές πήγαν οι εργάτες σε αμπέλια να τρυγήσουν και έκοψαν μόλις ένα 30%. Το υπόλοιπο ποσοστό το άφησαν πάνω στις κουρμούλες. Αυτά σας τα μεταφέρω από υπεύθυνους παραγωγούς. Η χρονιά φέτος είναι χειρότερη από την περυσινή»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News