Κρητικόπουλα στις ΗΠΑ μαθαίνουν... τη γλώσσα της καρδιάς τους

Κρήτη
Κρητικόπουλα στις ΗΠΑ μαθαίνουν... τη γλώσσα της καρδιάς τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρητικόπουλα στέλνουν ξεχωριστά και συγκινητικά μηνύματα, από τις ΗΠΑ, στους δικούς τους ανθρώπους στο νησί

Στην κοινότητα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης είναι εγγεγραμμένες περίπου 2.000 ελληνοαμερικανικές οικογένειες, με το κρητικό στοιχείο να είναι έντονο.

Τα Ελληνικά σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν χωρίς αμφιβολία το σημαντικότερο θεσμό της ομογένειας, καθώς επιτελούν έργο ιερό, διδάσκοντας και μεταδίδοντας την ελληνική γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση.

Η ελληνική ψυχή είναι αυτή που κυριαρχεί στα ελληνικά σχολεία της Αμερικής. Όπως στο ημερήσιο σχολείο Βασίλειος Σπυρόπουλος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Τα 500 περίπου παιδιά του σχολείου διδάσκονται ελληνικά, βυζαντινή μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Συστατικό στοιχείο των ελληνικών σχολείων της αμερικανικής ομογένειας είναι η αγάπη για τις ρίζες, για τη γλώσσα αλλά και τη θρησκεία. Και φυσικά το κρητικό στοιχείο κυριαρχεί στα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης.

Συγκινητικές είναι οι στιγμές όταν τα ρωτάς για την Ελλάδα τους και σου απαντούν με λαχτάρα ότι ανυπομονούν να βρεθούν σύντομα στην αγκαλιά των δικών τους ανθρώπων.

Σε ολόκληρη την Αμερική λειτουργούν κάτω υπό την εποπτεία και επίβλεψη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής 22 ημερήσια Ελληνορθόδοξα σχολεία και πάνω από 340 Απογευματινά και Σαββατιανά σχολεία, όπου περίπου 30.000 μαθητές διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News